StoryEditorOCM
ForumKORAK DO INVAZIJE

Netanyahu najavio ‘paklenu vatru‘, krenuli upadi tenkova: ‘Pogledajte što radi Hamas!‘

Piše Antonija Handabaka/JL
26. listopada 2023. - 22:21

Izraelske jedinice potpomognute tenkovima napale su Hamasove položaje u kratkom, kopnenom upadu u pojas Gaze, priopćila je izraelska vojska, piše Jutarnji list. 

Operacija je bila priprema za sljedeću fazu borbe, a vojnici su u međuvremenu napustili to područje i vratili se na izraelski teritorij, objavio je IDF.

U izvješću lokalnog radija napad je opisan kao relativno velik kopneni upad, što ukazuje na najveći takav pohod otkad je Izrael počeo gomilati snage na granici s palestinskim teritorijem. Prema pisanju stranih medija, trajao je sat vremena, a cilj mu je bio pripremiti teren za veliku kopnenu navalu.

Od izbijanja sukoba 7. listopada izraelske obrambene snage izvršile su nekoliko upada kako bi istražile položaje Hamasa i prikupile informacije o taocima, piše Guardian.

Pojačali napade

Izrael je pojačao napade uoči najavljene kopnene invazije, a deseci tisuća vojnika okupljeni su na granici s Gazom. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu poručio je da Izrael "riga paklenu vatru" na Hamas dok se priprema kopnena ofenziva.

"Ne mogu reći kada, kako i koliko, ni sve elemente koje uzimamo u obzir, od kojih većina nije poznata javnosti", dodao je Netanyahu.

Tijekom noćnog napada izraelski su vojnici ubili Hamasove borce i uništili militantnu infrastrukturu i položaje za lansiranje protutenkovskih raketa, priopćila je vojska, a prenijela agencija AP. U priopćenju se navodilo da niti jedan Izraelac nije ranjen. Nije bilo odmah poznato koliko ima palestinskih žrtava.

Izraelski kontraadmiral Daniel Hagari, vojni glasnogovornik, rekao je da je ograničeni upad "dio naših priprema za sljedeće faze rata".

Izrael je također objavio da je izveo oko 250 zračnih napada diljem Gaze u posljednja 24 sata, do četvrtka ujutro, ciljajući na tunelska okna, raketne bacače i drugu vojnu infrastrukturu.

U 19 dana otkad je Hamas napao Izrael, izraelska je vojska, prema vlastitim priopćenjima, pogodila više od 7000 ciljeva u Gazi. Palestinci optužuju Izrael za nasumično ciljanje i pogibije civila, ali izraelski dužnosnici kažu kako su napadi usmjereni na uništavanje vojne infrastrukture.

To je veći broj nego u bilo kojoj prethodnoj izraelskoj vojnoj kampanji na tom području, piše New York Times.

Prema navodima Airwarsa, britanske organizacije za praćenje sukoba, taj broj nadmašuje najintenzivniji mjesec bombardiranja pod američkim vodstvom skupine Islamska država.

Osveta ili obrana

Za Palestince, razmjeri bombardiranja odraz su osvetoljubive reakcije Izraela. Ministarstvo zdravstva, kojim upravlja Hamas, priopćilo je da je u izraelskim napadima poginulo više od 6500 ljudi, što je broj koji bi, ako se potvrdi, značio da je dvotjedni sukob najsmrtonosniji za Palestince od Libanonskog rata 1982. godine.

Međutim, izraelska strana smatra ih opravdanima te činom obrane, a ne osvetom. Kampanja je, kažu izraelski dužnosnici, usmjerena na degradaciju vojne infrastrukture u Gazi koja se često gradi u blizini stanova i civilnih institucija.

Od 7. listopada Izrael je, prema vlastitim objavama, napadao palestinske raketne bacače, zapovjedne centre i tvornice streljiva, piše NYT. Koristio je snažne bombe kako bi probio površinu i devastirao mrežu stotina kilometara dugih tunela koje su naoružane skupine poput Hamasa iskopale duboko ispod napučenih gradskih četvrti.

Iako je Izrael koristio precizno oružje za napade, njegova definicija vojnih meta bila je široka, ocjenjuje američki dnevnik. Borbeni zrakoplovi uništili su Islamsko sveučilište u Gazi jer je Izrael ustvrdio da je kampus korišten za obuku špijuna. Gađali su i džamije za koje Izrael tvrdi da su služile kao skladišta oružja i operativni centri. Također su napadali Hamasove zapovjednike u obiteljskim kućama i stanovima.

Zračni udari čine se prilično uspješni jer je broj zračnih sirena koje se oglašavaju u Izraelu zbog raketiranja iz Gaze pao s nekoliko stotina na početku rata na samo 20-ak dnevno. Izrael nije smanjio svoje udare. Navodno su u subotu poginule 704 osobe u Gazi, što je najgori dan po broju žrtava od početka ovog sukoba.

Ima još ciljeva za IDF?

No, izraelska vojska kaže da je čak i nakon udara na mnogo raketnih bacača ostalo još mnogo vojnih ciljeva, uključujući vođe Hamasa i podzemne bunkere. U srijedu je priopćeno kako su izraelske snage ubile visokog zapovjednika Hamasa u južnoj Gazi i eliminirale Hamasov odred koji je izašao iz tunela na sjeveru enklave.

Zračni udari uništili su stambene četvrti koje su bile samo lakše oštećene tijekom prethodnih zračnih navala. U bombardiranju su poginuli novinari, medicinski radnici, učitelji, članovi osoblja Ujedinjenih naroda i 2700 djece, prema informacijama palestinskih vlasti u Gazi na čelu s Hamasom.

Ipak, udari se nastavljaju zbog sve veće zabrinutosti u Izraelu da će se IDF, unatoč tehničkoj nadmoći nad Hamasovim oružanim krilom, zaplesti u krvavi urbani rat nakon što uđu u Gazu.

Vjeruje se da deseci tisuća Hamasovih naoružanih napadača čekaju, većina u prostranim mrežama tunela koje su sagradili pod pojasom Gaze prethodnih godina.

Vojni analitičari predviđaju da bi Hamas mogao iskoristiti tunele kao klopku za izraelske vojnike, detonirajući bombe kako bi ih urušio nakon što tamo domami izraelske vojnike. Očekuje se da će IDF u Gazi dočekati bombe uz cestu, minirane zgrade i zasjede iz skrivenih ulaza u tunele ili izvedene s leđa.

"Izraelu se ne žuri", rekao je Amos Yadlin, bivši šef izraelske vojne obavještajne službe i umirovljeni general izraelskih zračnih snaga.

27. travanj 2024 17:55