StoryEditorOCM
ForumPOGREŠKE USRED KRIZE

Netko mora odgovarati zbog zamjene pacijentica u splitskom KBC-u, a smijenjeni liječnici žrtveni su janjci, kriv je sustav koji - ne funkcionira!

Piše PSD.
5. lipnja 2020. - 21:39

Eto, pospremljen je pod tepih i slučaj zamjene identiteta u KBC-u Split, zbog kojega su smijenjeni "žrtveni janjci", trojica uglednih splitskih liječnika, od kojih su se dvojica našla direktno na prvoj liniji fronte obrane od koronavirusa.

Mogli bismo reći kako su njih trojica smijenjena po zapovjednoj odgovornosti, jer su rukovodili najvitalnijim dijelovima obrane od koronavirusa. Da su na njihovim mjestima bili neki drugi liječnici, također bi bili smijenjeni, jer netko mora biti kriv za propuste.

Ponuđenu ostavku prof. dr. sc. Julija Meštrovića, ravnatelja KBC-a Split, koji je postupio ispravno i iz moralnih je razloga svoj mandat stavio na raspolaganje, Upravno vijeće splitske bolnice nije prihvatilo, što se i očekivalo, jer on apsolutno nije kriv za zamjenu identiteta, kao što smo sigurni da za to nisu kriva ni trojica preostalih liječnika.

No, svakako oči bode činjenica da je smijenjen prof. dr. sc. Boris Lukšić, dugogodišnji predstojnik Klinike za infektologiju, koji je u trenutku kad se dogodila zamjena identiteta u bolnici bio na bolovanju.

Korona-ludilo

U nepotpisanom e-mailu od osobe koja je po svemu sudeći jako dobro upoznata s događanjima u KBC-u Split, koji je redakcija Slobodne Dalmacije dobila samo dan nakon sjednice Upravnog vijeća, piše da je prof. dr. Lukšić smijenjen zbog toga što je dio njegovih kolega potpisao peticiju te tražio njegovu smjenu.

S tom peticijom došli su kod ravnatelja bolnice i zatražili da se smjena provede "kako ne bi izašli u novine". Shodno tome, prof. Lukšić nije imao puno izbora te je potpisao svoju ostavku.

Kakve veze sa zamjenom identiteta dviju bakica koje su iskrcane ispred Hitnog internog prijama Križina ima sada već bivši šef splitske Infektologije, procijenite sami.

Osim prof. dr. sc. Lukšića, smijenjen je i prof. dr. sc. Ivica Vuković, poznati splitski kardiolog, koji je imenovan šefom Respiracijskog centra, a nedavno i šefom Kardiologije. Vjerujemo da za mjesto šefa Respiracijskog centra unutar KBC-a Split nije postojao veliki interes liječnika, odnosno "lista čekanja", i da su mnogi molili Boga da se njih ne izvuče iz "šešira" i ne postavi na to mjesto, koje je sa sobom donijelo i ogromnu odgovornost.

Vuković je to prihvatio, ili je morao prihvatiti, i vjerujemo da je radio najbolje što može. Koliko je on osobno kriv što je zamijenjen identitet dviju žena, procijenite sami.

Na kraju krajeva, bilo bi čudo da se nije dogodio neki propust i da je sve prošlo kao podmazano, jer o uvjetima u kojima su vrijedni, marljivi i odgovorni djelatnici KBC-a Split radili mogle bi se knjige napisati. Vrijeme "korona-ludila" bilo bi bolje svima nama zaboraviti i naučiti da, ako dođe drugi val epidemije, organizacija mora i može biti znatno bolja, kako se ovakvi ili slični propusti u bolnici više nikada ne bi dogodili.

Nitko nije bio spreman

Treći smijenjeni liječnik je dr. Antun Marović, poznati splitski neurolog, čovjek koji je u mandatu preminulog prof. dr. Ive Jurića, bivšeg ravnatelja KBC-a Split, imenovan pomoćnikom ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite i koji je tu funkciju nastavio obnašati nakon dolaska prof. dr. Meštrovića.

Njemu je istekao ili mu uskoro istječe mandat pomoćnika ravnatelja i, kako neslužbeno doznajemo, on je sam nakon slučaja zamjene identiteta ponudio svoju ostavku. Koliko je on kriv za zamjenu identiteta dviju bakica, procijenite sami.

Pogreške su se tijekom korona-krize događale u velikoj većini europskih i svjetskih država, jer nitko nije bio pripremljen na ovu pošast 21. stoljeća. Naravno, na taj se način najbolje vidi ranjivost kompletne svjetske civilizacije, koju "majušni" virus baci na koljena. Stoga ne vjerujemo da su za tu ranjivost kriva trojica splitskih liječnika.

Kriv je zdravstveni sustav, kako u Hrvatskoj, tako i u čitavom svijetu, koji nije bio dovoljno dobro pripremljen za ono što je uslijedilo. Zato i ne čudi da se ovakvi propusti događaju i u državi koja posljednjih 20-ak godina nije u stanju, ma tko god bio na vlasti, riješiti problem lista čekanja i sustava nadzora u zdravstvu.

Zato, ako se za nekoliko mjeseci dogodi drugi val koronavirusa, opet će se naći neki Vukovići, Lukšići ili Marovići koji moraju biti krivi jer se u "ludilu" (ne)organiziranosti dogodio neki propust. Zar mora tako biti?

Do sada su se u KBC-u Split dogodile barem tri zamjene identiteta


Do ove posljednje zamjene identiteta u KBC-u Split, koliko je poznato, dogodila su se u splitskoj "tvornici zdravlja" najmanje tri takva slučaja.

U svibnju 2010. roditelji su pogrešno identificirali tijelo mrtve ženske osobe pronađeno u moru splitske gradske luke.

Kako je upravo taj dan, ali nekoliko sati ranije, otac nestale djevojke došao u policiju prijaviti nestanak kćeri, prilikom prepoznavanja tijela na Patologiji nije mu ništa bilo neobično i on je u lešu ženske osobe vidio svoju nestalu kći. Nakon toga tijelo se daje na ukop.

U cijelom ovom slučaju nije bilo krimena bolnice, jedino možda policije koja je s tijela uzela otisak prsta, no nije provela daktiloskopsko vještačenje jer su roditelji prepoznali tijelo, pa su smatrali da to nije potrebno.

Tijelo pokapaju u obiteljsku grobnicu u Drveniku. Da je riječ o kardinalnoj pogrešci, doznaje se nakon 15-ak dana, kada policija prigodom legitimiranja ženske osobe u splitskom Getu utvrđuje da je ta živa djevojka, upravo ona koja je umrla prije 15 dana.

Naknadno se dobiva informacija da je tijelo ukopano u Drveniku, tijelo druge osobe, nestale u travnju te godine. "Pogrešno" tijelo je nakon ekshumacije pokopano u Neorić- Sutini. Drugi slučaj je bila zamjena beba u KBC-u Split 2012. godine.

Treći slučaj se zbio u Zagrebu 2014. godine. Tada je u Matični ured došao čovjek koji je trebao izvaditi neke osobne dokumente.

No, kada je predao svoje postojeće papire kako bi ga djelatnik Matičnog ureda identificirao, rečeno mu je da je on mrtav već 15 godina. "Mrtav čovjek" se šokirao i pokušao uvjeriti djelatnika Matičnog ureda da on ne može biti življi, ali od toga nije bilo koristi. Tada se počelo odmotavati neobično klupko.

Naime, 1999. u splitskoj bolnici je preminuo pacijent koji nije imao svoju obitelj. Kako kod sebe nije imao nikakav dokument s fotografijom, već samo vojnu knjižicu "HVO HB", na kojoj nije bilo fotografije, sahranjen je pod imenom pronađenim u toj knjižici.

I tada, 15 godina nakon tog događaja u Zagrebu se pojavljuje čovjek čija je to knjižica zaista bila i doznaje da je umro.

I u ovom slučaju je upitna odgovornost splitske bolnice, jer zaista nitko od njih nije mogao znati da vojna knjižica s imenom, bez fotografije ne pripada preminulom pacijentu.

25. travanj 2024 14:05