StoryEditorOCM
ForumVREMENSKA PROGNOZA

Nije dobro, očekuje nas izuzetno snažan El Nino fenomen, on znači iznimno visoki rast temperatura. A tu je i La Nina

Piše Zadarski.hr
7. lipnja 2023. - 15:08
Najveći utjecaj očekuje se nad središnjom Europom i na jugozapadu, prognozira Severe Weather (ilustracija)Philip Fong/Afp

Silom prilika i vremenskih neprilika mnogi od nas prisiljeni su pratiti vremensku prognozu. Takvi su zasigurno upoznati s El Ninom, a manji broj zna što je La Nina, iako oboje utječu na vrijeme.

Severe Weather je objavio detaljnu analizu o tome kako nastaje El Nino, ali i što je to točno La Nina. U toj analizi pojašnjavaju kako oceanske anomalije utječu i na vrijeme i na atmosferu, a ističu da El Nino već jača i očekuje se njegov veći utjecaj u nadolazećim sezonama.

El Nino je faza ENSO-a, što znači "El Nino južna oscilacija". Ova regija ekvatorijalnog Tihog oceana redovito prelazi između tople i hladne faze. Obično dolazi do promjene faze otprilike svake 1-3 godine.

Hladna ili topla faza obično razvija od kasnog ljeta i rane jeseni te traje do proljeća, ali u nekim slučajevima može potrajati i do tri godine. Posljednja takva faza bila je hladna La Nina koja je trajala tri godine.

Što je točno La Nina? Hladna faza ENSO-a naziva se La Nina, a topla El Nino. Ove se faze razlikuju u tome kakve temperature oceana izazivaju, ali i kakve vremenske uzorke stvaraju, prenosi N1.

Tijekom La Nine, aktivnost padalina i grmljavinske oluje obično se smanjuje iznad središnjeg ekvatorijalnog Pacifika i postaje ograničena na Indoneziju i zapadni Pacifik. Ovaj sveukupni obrazac oborina obuhvaća gotovo pola svijeta i odgovoran je za mnoge globalne vremenske utjecaje koje uzrokuje La Nina.

Dizanje zraka u istočnom Pacifiku

Tijekom El Nino faze, pritisak iznad tropskog Pacifika pada i tada se javlja više oborina i oluja u ovoj regiji. Ali tijekom La Nine, pritisak iznad ekvatorijalnog Pacifika raste, stvarajući stabilne uvjete i manje oluja. S vremenom to počinje utjecati i na sezonsko vrijeme na obje hemisfere.

Severe Weather piše da će El Nino će biti dominantna faza najmanje 10 sljedećih mjeseci. Dizanje zraka u istočnom Pacifiku uzrokuje više oluja i oborina te snižava tlak nad tom regijom. Na taj način ENSO snažno utječe na tropske padaline i tlak, a posljedično i na vrijeme na globalnoj razini.

Brza smjena hladne i tople faze događa se zbog kompleksnog odnosa između tlaka, vjetrova i oceanskih struja. Severe Weather navodi i da El Nino utječe na temperature oceana, pri čemu se površina oceana tijekom El Nina sporije hladi, odnosno čak se počinje i zagrijavati.

Video animacija, koja se može vidjeti OVDJE, prikazuje anomalije temperature oceana od zime do proljeća 2023. Analizirajući toplinu oceana, Severe Weather navodi da je velik utjecaj imala hladna faza 2022. godine koja je bila povezana s La Ninom. No, snažan pomak prema toplim anomalijama u ožujku, dok se Kelvinov val širio istočno preko ekvatorijalnog Pacifika, doveo je do zagrijavanja oceana.

Oceani topliji nego što je to uobičajeno

Upravo zbog toga je već do travnja američki centar koji prati vremenske promjene upozorio na razvoj El Nina i njegov utjecaj na nadolazeću zimsku sezonu 2023./2024.. Prema njihovom upozorenju, očekuje se razvoj El Nina u razdoblju između svibnja i srpnja, a mogao bi potrajati do zime.

To znači da će trenutni i očekivani atmosferski uvjeti biti povoljni za razvoj značajnog El Nino fenomena i njegovog utjecaja na nadolazeće vremenske sezone. On utječe i na globalno vrijeme i oceane pa oceani postaju topliji nego što je to uobičajeno. Kako piše Severe Weather, oceani su već na putu rekordnih temperatura, a to je vidljivo već sada kada El Nino nije još ni u punom zamahu.

Čeka nas iznimno visok rast temperatura, a sudeći po podacima prikupljenim kroz povijest, sve to signalizira da nas očekuje izuzetno snažan El Nino fenomen.

Oluje i značajno hladnije vrijeme mogli bi zahvatiti jug SAD-a, a budući da se očekuje da El Nino ima snažan utjecaj na nadolazeće zimske sezone, također je moguće da će utjecati na obrasce padanja snijega. Na sjeveru Sjedinjenih Država obično ima manje snježnih padalina tijekom zima kada je na snazi El Nino, ali više padalina moglo bi zahvatiti središnje i južne dijelove SAD-a te istok.

A što čeka Europu? Najveći utjecaj očekuje se nad središnjom Europom i na jugozapadu. Manje oborina moglo bi biti iznad jugoistočne Europe i Skandinavije, prenosi N1.

image

Manje oborina moglo bi biti iznad jugoistočne Europe i Skandinavije, suša u Španjolskoj

Cristina Quicler/Afp
20. rujan 2023 08:24