StoryEditorOCM
ForumUVIJEK MOŽE GORE

Nije samo hrana otišla gore, pacijenticu prenerazila eurska cijena lijeka za glavobolju! ‘Sada košta duplo više nego prije Nove godine!‘

Piše Diana Barbarić
5. siječnja 2023. - 13:29

Nije, na žalost, samo kava u kafićima poskupjela otkad smo uveli euro, nego i osnovne životne namirnice, što je, ruku na srce, puno bolnije. Bez kave na štekatu se ipak može, ali bez kruha teško. Što je, međutim, još gore jest da su poskupili i neki lijekovi i to drastično. Mnogi pacijenti, kronični bolesnici, za to još vjerojatno i ne znaju nego još uvijek troše stare zalihe lijekova.

Međutim, kad dođu u ljekarnu, mogli bi se šokirati. Upravo se to dogodilo našoj čitateljici koja pati od migrena i na preporuku neurologa već dugo koristi lijek protiv migrene, konkretno Aaimovig otopinu za injekciju. Tvrdi da je bila izrazito negativno iznenađena kad je nekidan ustanovila da je doplata za taj lijek poskupjela sa 161 kuna, koliko ga je platila početkom studenoga 2022., na 42,86 eura, koliko ju je koštao kada je 3. siječnja došla s receptom u ljekarnu. Dakle, duplo. U ljekarni su joj rekli da to, na žalost, nije jedini lijek koji je poskupio od 23. prosinca. Ako i nije imala migrenu taj dan, sigurno ju je bar malo zaboljela glava kad je ustanovila koliko će taj za nju neophodan lijek plaćati ubuduće.

Riječ je o lijeku s Dopunske liste, a naša čitateljica, inače zaposlena osoba, plaća i dopunsko zdravstveno osiguranje

image

Nova cijena lijeka

Privatni Album/Slobodna Dalmacija
image

Stara cijena lijeka

Privatni Album/

Početkom prosinca prošle godine Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje objavio je na svojoj web stranici kako je sukladno odredbama Pravilnika o mjerilima za stavljanje lijekova na listu HZZO-a usklađena cijena lijekova koji se propisuju na recept. Međutim, nisu napisali koliko je lijekova poskupjelo i o kojim je lijekovima riječ. To će pacijenti, na žalost, saznati tek kad po njih dođu u ljekarne.

Stoga smo kontaktirali HZZO i postavili nekoliko pitanja vezanih za doplatu i broj lijekova na osnovnoj i dopunskoj listi. Tvrde da su nove liste lijekova HZZO-a javno dostupne na njihovoj web stranici, s cijenama koje važe od 1. siječnja ove godine. Na osnovnoj listi lijekova nalazi se 3780 pakiranja lijekova, dok se na dopunskoj listi lijekova nalazi 878 pakiranja.

U HZZO-u su nam kazali i kako se nakon provedenog postupka usklađivanja cijena lijekova koji se propisuju na recept, iznos sudjelovanja za pacijente, odnosno doplata, smanjio za 14 pakiranja lijekova, dok se za 79 pakiranja, a koji imaju generičku ili kliničku paralelu na Osnovnoj listi lijekova odnosno generičku ili kliničku paralelu na Dopunskoj listi lijekova s nižim iznosom sudjelovanja, iznos sudjelovanja povećao.

- U postupku usklađivanja cijena lijekova koji se propisuju na recept, farmaceutska trgovačka društva, odnosno nositelji odobrenja očituju se prihvaćaju li ili ne prihvaćaju predloženu referentnu cijenu. Na temelju očitovanja nositelja odobrenja i sniženja cijena za poriginalna pakiranja lijekova, a ovisno o prijedlozima nositelja odobrenja, lijekovi se razvrstaju na Osnovnu listu, oni za koje su nositelji odobrenja prihvatili referentnu cijenu, ili na Dopunsku listu, oni za koje nositelji odobrenja nisu prihvatili referentnu cijenu - kažu u HZZO-u, te dodaju da se za lijekove uvrštene na Dopunsku listu utvrđuje iznos sudjelovanja, a on predstavlja razliku između iznosa originalne cijene (prema očitovanju nositelja odobrenja) i iznosa utvrđenog kao referentna cijena. 

Napominju i kako je za lijekove uvrštene na Dopunsku listu lijekova utvrđen iznos sudjelovanja u cijeni lijeka, kojeg svaka osigurana osoba mora platiti, a koji predstavlja razliku između iznosa originalne cijene i iznosa utvrđenog kao referentna cijena. 

- Osigurane osobe koje imaju ugovorenu policu dopunskog zdravstvenog osiguranja HZZO-a oslobođene su plaćanja za svaki izdani recept prilikom podizanja lijekova u ljekarnama, takozvanu participaciju za izdavanje lijeka koja iznosi 1.32 eura, ali dopunsko zdravstveno osiguranje HZZO-a ne pokriva troškove sudjelovanja u cijeni lijeka, a koji su utvrđeni u Dopunskoj listi lijekova uz svaki lijek - ističu i napominju da ne vode evidenciju o popustima koje osigurane osobe ostvaraju na temelju ugovorenih polica dopunskog zdravstvenog osiguranja s drugim osiguravateljima.

Kako se formira cijena lijekova?

Kako kažu u HZZO-u, način utvrđivanja cijena lijekova koji se nalaze na Osnovnoj i Dopunskoj listi lijekova HZZO-a propisan je Pravilnikom o mjerilima za stavljanje lijekova na listu lijekova HZZO-a kao i načinu utvrđivanja cijena lijekova koje će plaćati HZZO te načinu izvještavanja o njima, a kojeg donosi ministar zdravstva Republike Hrvatske.

Sukladno Pravilniku, usklađivanje cijena lijekova koji su već stavljeni na listu lijekova odnosi se na:

1. usklađivanje cijena svih lijekova s liste lijekova s cijenama izračunatim u postupku godišnjeg izračuna cijena lijekova, koji se provodi sukladno pravilniku kojim se utvrđuju mjerila za određivanje najviše dozvoljene cijene lijeka – provodi se jednom godišnje

2. usklađivanje cijena lijekova namijenjenih za primjenu u bolničkim zdravstvenim ustanovama na 5. razini ATK klasifikacije lijekova - za lijek s istim nezaštićenim imenom provodi se najviše jednom godišnje

3. usklađivanje cijena lijekova koji se propisuju na recept HZZO-a kroz referentne terapijske skupine i podskupine - provodi se ako se tijekom godine utvrde različite cijene koje plaća HZZO za lijekove unutar referentnih skupina i podskupina.

05. svibanj 2024 21:57