StoryEditorOCM
ForumSUTRA POČINJE ŠTRAJK U ŠKOLAMA

Nije uspio postupak mirenja između Vlade i sindikata

9. listopada 2019. - 13:56
skola_gunja4-080914

Postupak mirenja između Vlade i školskih sindikata koji je počeo u ponedjeljak, nastavljen je u srijedu i završio je neuspješno. Nakon višesatnog sastanka predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec kazao je da mirenje nije uspjelo.

Najavio je učitelji i profesori sutra stupaju u štrajk, prenosi N1.

- Vlada je u cijelosti odbila naše zahtjeve, ponudila je kroz dodatke povećanje dodatka od 2 posto od 1. listopada i 2 posto od 1. lipnja 2020. To je za sindikate neprihvatljivo i iz tog razloga mirenje je neuspješno završilo. Možemo najaviti da će sutra početi štrajk u sustavu osnovnog i srednjeg školstva. Bit će cirkularni štrajk, prvi dan, sutra, cijela Hrvatska će biti u štrajku, ostale dane će biti nekoliko županija iz oba sindikata zajedno, kazao je Mihalinec.

U nastavku postupka mirenja, uz Mihalinca su na sastanku Ministarstvu rada i mirovinskog sustava sudjelovali i predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja (SHU) Sanja Šprem, a razgovarali su i s ministrom rada i mirovinskog sustava Josipom Aladrovićem. Rezultat mirenja o kojemu ovisi hoće li se sutra održati štrajk u osnovnim i srednjim školama, bit će poznat nakon sastanka.

Školski sindikati zahtjevaju povećanje koeficijenta složenosti poslova za 6,11 posto.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je prije nekoliko dana kako su razgovori koje Vlada vodi s predstavnicima školskih sindikata otvoreni i dobre volje. Vladina je ponuda da od 1. listopada plaće porastu za dva posto, a onda da se nastave razgovori za iduću godinu, jer se mora vidjeti cjelokupna konstrukcija hrvatskog proračuna.

20. travanj 2024 13:12