StoryEditorOCM
ForumKAKO SE OVO DOGODILO

Ništa nismo učili na tuđem iskustvu masovnoga umiranja: Hrvatska danas ima veći broj novozaraženih nego Italija i Portugal zajedno!

Piše PSD
4. studenog 2021. - 14:24

Nakon više od godinu i pol dana pandemije, Hrvatska iznova obara dnevne rekorde u širenju zaraze, što najavljuje i sigurne nove vrhunce u umrlima za nekoliko tjedana. S manje od 4 milijuna stanovnika, mi danas imamo veći broj novozaraženih (6310) nego što su jučer zajedno zabilježili Portugal (1074), zemlja s 11 milijuna stanovnika, i Italija (5188), s gotovo okruglih 60 milijuna stanovnika! Gotovo 50-milijunska Španjolska jučer je također zabilježila manje od 2300 novozraženih.

Pametni uče na tuđem iskustvu i tuđim brojkama, oni manje pametni samo na vlastitim. Italija, doduše, nije imala ni priliku učiti od drugih, jer ih je smrtonosni pandemijski val s masovnim umiranjem pogodio među prvima u Europi. Portugal se prerano otvorio ovog proljeća i time omogućio snažan prodor delta soja koronavirusa u zemlju: od covida je tamo do danas podleglo oko 18 tisuća ljudi. Obje države su nakon proživljene traume epidemiji uspješno nametnule omču sistematskim, organiziranim i masovnim cijepljenjem te drugim pratećim epidemiološkim mjerama.

U Italiji se bez korona propusnice ili negativnog testa ne može ući u zatvorene dijelove kafića ili restorana, muzeje, kina, kazališta, teretane, bazene, zabavne parkove, toplice, wellness centre, stadione, koncerte. Čak je ukinuto i plaćeno bolovanje za osobe koje se zaraze koronom, a koje se nisu htjele cijepiti. Slijedeći njihov primjer, cijela naša zemlja i njezini upravitelji odavno su mogli zaključiti kako nam valja činiti isto, želimo li ubrzo izbjeći vlastiti 'poučak mora križeva'.

image
Sergei Supinsky/AFP

No, nismo mi puno naučili ni iz dosadašnjeg vlastitoga umirućeg iskustva, a kamoli iz tuđega. Brojka podleglih od covida kod nas (9346)  je još prije nekoliko mjeseci premašila svu vojsku smrtno stradalih branitelja u Domovinskom ratu (8257,prema podacima Državnog memorijalno-dokumentacijskog centra). Nitko se te ljude ni iz državnih ni iz crkvenih vrhova nije potrudio valjano komemorirati ni prigodom zadnjega Dana mrtvih, makar u vidu gromke opomene i poruke onim živima.

Oštrije epidemiološke mjere jedini su alat koji u ovom trenutku može postići efektni i kratkotrajni učinak na broj budućih zaraza koje prijete eksplodirati. Učinak cijepljenja vidljiv je na imunitetu pojedinca i zajednice tek nakon pet tjedana, tako da je sad masovnim bockanjem nadlaktica nemoguće spriječiti ono što nam neumitno slijedi do sredine prosinca. Za efikasnu kolektivnu imunost nužna je minimalna procijepljenost od 70 posto, a u slučaju delta soja i 80 posto zajednice. Hrvatska još uvijek bilježi očajnu statistiku od samo 44 posto potpuno cijepljenih građana, dok je prosjek Europske unije 77 posto.

image
Vladimir Dugandžić/Cropix
19. travanj 2024 00:13