StoryEditor
ForumOBJAVA KOMISIJE

Norveška isključuje cjepiva AstraZenece i J&J-a zbog rizika od nuspojava: ‘Istraživanje je potvrdilo blago povećane razine ugrušaka!‘

Piše Hina
10. svibnja 2021. - 11:18
AFP

Norveška bi trebala isključiti cjepiva protiv covida-19 proizvođača AstraZenece i Johnson&Johnsona iz svoga programa cijepljenja zbog rizika od štetnih nuspojava, objavilo je u ponedjeljak Vladino povjerenstvo.

Oni koji dobrovoljno žele primiti jedno od ta dva cjepiva, trebaju imati mogućnost da to učine, dodala je komisija.

Vlasti su 11. ožujka obustavile cijepljenje AstraZenecom nakon što je manji broj mlađih cijepljenih osoba hospitaliziran zbog kombinacije krvnih ugrušaka, krvarenja i niskog broja trombocita, od kojih su neki kasnije umrli.

Norveški Institut za javno zdravstvo rekao je 15. travnja da se u cijelosti treba obustaviti cijepljenje AstraZenecom, no vlada je umjesto toga zatražila daljnju istragu, uključujući i cjepiva J&J-a, koje bi se tek trebalo početi primjenjivati u zemlji.

"Vlada će ovo koristiti kao temelj za odluku, uz preporuke Instituta za javno zdravstvo o tome treba li koristiti ova cjepiva", rekao je na konferenciji za medije ministar zdravstva Bent Hoeie.

Istraživanje u Danskoj i Norveškoj otkrilo je blago povećane razine krvnih ugrušaka među ljudima koji su primili prvu dozu cjepiva AstraZenece, uključujući i ugruške u mozgu, u usporedbi s očekivanim razinama u općoj populaciji.

item - id = 1097596
related id = 0 -> 1127242
related id = 1 -> 1125812
18. rujan 2021 15:36