StoryEditorOCM
ForumBIT ĆE NA HONORARU

Nova Plenkovićeva savjetnica: Premijerovu timu pridružila se kći slavnog redatelja, poznato je i koliko će mjesečno zarađivati

Piše Goran Penić/JL
27. rujna 2022. - 19:21

Sara Lustig, kći pokojnog slavnog hrvatskog redatelja Branka Lustiga, nedavno je imenovana kao posebna savjetnica premijera Andreja Plenkovića za pitanja Holokausta, suzbijanje antisemitizma i odnose sa židovskim zajednicama, doznaje Jutarnji list.

Premijer sada ima sedam posebnih savjetnika. Uz Saru Lustig, koja prima mjesečni honorar od 8000 kuna neto, tu su i posebni savjetnici Ivana Vukov, za unapređenje javnih politika, Robert Kopal za nacionalnu sigurnost, te Damir Krstičević za poslove obrane, a oni primaju 9000 kuna, piše Jutarnji list.

Bez naknade su posebni savjetnici Zvonimir Savić, za ekonomska pitanja, Zvonko Kusić za društvena pitanja, te Mate Granić za vanjsku politiku. Sara Lustig politička je konzultantica i pravnica, školovana u New Yorku i Londonu.

Gotovo četiri godine radila je kao savjetnica u kabinetu tadašnje ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić. Zatim 2015. postaje savjetnica šefu kabineta tadašnje predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović, a potom 2016. prelazi u Ured vijeća za nacionalnu sigurnost.

U listopadu prošle godine ponovno se vraća u Ministarstvo vanjskih i europskih poslova kao posebna savjetnica ministra Gordana Grlića Radmana za pitanja Holokausta, te je imenovana zamjenicom šefa hrvatske delegacije u IHRA-i, Međunarodnom savezu za sjećanje na Holokaust, nakon što je 2020. odlučeno da će upravo Hrvatska 2023. preuzeti predsjedanje IHRA-om.

Hrvatska nominacija jednoglasno je prihvaćena na plenarnoj sjednici pod njemačkim predsjedanjem, održanom 2. i 3. prosinca putem video-veze.

U predstavljanju nominacije, Hrvatska je naglasila predanost kontinuiranoj borbi protiv antisemitizma te protiv negiranja i iskrivljavanja Holokausta.

Iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova tada su naglasili kako je Hrvatska, kao aktivna članica IHRA-e, podržala donošenje svih IHRA-inih pravno neobvezujućih radnih definicija koje se odnose na negiranje i iskrivljavanje činjenica o Holokaustu, antisemitizam te rasizam protiv Roma.

Hrvatska je također prva od država članica IHRA-e prevela i objavila IHRA-ine Preporuke o učenju i podučavanju o Holokaustu na vlastiti jezik te ih predstavila na nacionalnoj razini, piše Jutarnji list.

IHRA je međuvladino tijelo uspostavljeno s ciljem jačanja i promicanja edukacije, sjećanja i istraživanja o Holokaustu, osnovano je 1998. i sada ima 34 države članice, a Hrvatska je članica od 2005.

Na čelu hrvatske delegacije u IHRA-i je Frano Matušić, državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova, a zamjenica upravo Sara Lustig.

Delegacija je sastavljena i od sveučilišnih profesora, zaposlenika Spomen područja Jasenovac, Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti i obrazovanja, Agencije za odgoj i obrazovanje te predstavnika udruge Roma u Hrvatskoj.

Rad IHRA-e odvija se na razini stručnjaka u okviru radnih skupina i odbora te plenarnih zasjedanja, koja se održavaju dva puta godišnje u organizaciji države predsjedateljice.

Radu IHRA-e pomaže Stalni ured sa sjedištem u Berlinu.

19. travanj 2024 23:30