StoryEditorOCM
ForumIZ BANSKIH DVORA

Nova Plenkovićeva vlada imat će 16 ministarstava i barem četiri ministrice. Jedna od njih bit će Nikolina Brnjac, zadužena za turizam, mlade i sport

Piše PSD/JL
15. srpnja 2020. - 21:57

Vlada Andreja Plenkovića trebala bi imati 16 ministarstava, a u njoj će uz premijera biti i četiri potpredsjednika. Prosjek godina bit će 46 ako novi ministar ili ministrica obrazovanja bude imao najviše 37 godina, a po tome bi onda bila i najmlađa dosad.

Najmlađi ministri bit će Ivan Malenica, koji još nije napunio 35 godina, a i Josip Aladrović (35), a najstariji Gordan Grlić Radman koji ima 62 godine. U Vladi će biti najmanje četiri žene, doznaje Jutarnji list.

Davor Božinović bit će i dalje potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova, a Zdravko Marić ministar financija. Novi potpredsjednik za nacionalnu sigurnost bit će ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Iz redova nacionalnih manjina, koji su sa svojih osam zastupnika drugi partner po snazi u novoj vladajućoj većini, kao potpredsjednik Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava stiže SDSS-ov Boris Milošević.

Kao što se već neslužbeno najavljivalo, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku moglo bi se podijeliti između tri resora - Ministarstvu zdravstva, koje će i dalje voditi Vili Beroš, mogao bi se pripojiti resor socijalne politike, dok bi se sadašnjem Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, na čijem će čelu biti Josip Aladrović, trebao pripojiti dio koji obuhvaća obitelj i demografiju. No, to još nije konačna odluka jer je moguće da će Aladroviću na kraju pripasti i resor socijalne skrbi. 

Kada je riječ o mladima, kako doznajemo, taj će dio biti pripojen Ministarstvu turizma. Na kraju bi se to ministarstvo trebalo zvati Ministarstvo turizma, mladih i sporta, a vodit će ga Nikolina Brnjac.

Ona se spominjala i kao moguća kandidatkinja za Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, ali je na kraju odlučeno da bi taj resor od Marka Pavića trebala preuzeti Nataša Tramišak, dosadašnja pročelnica Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i fondove EU u Osječko-baranjskoj županiji. Ona je ujedno i jedina kandidatkinja slavonskih HDZ-ovaca koji su smatrali da moraju dobiti barem jedno ministarstvo s obzirom na njihov rezultat na izborima u Slavoniji.

U igri je bilo ili Ministarstvo regionalnog razvoja ili Ministarstvo poljoprivrede koje će i dalje voditi Marija Vučković.

image
Tko će ostati u Vladi...
Danijel Soldo/HANZA MEDIA

Mario Banožić više neće biti ministar državne imovine, nego će postati novi ministar obrane nakon što je Damir Krstičević dao ostavku, dok će se resor državne imovine pripojiti Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja na čijem će čelu biti dosadašnji ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat. Resor gospodarstva spojit će se s resorom energetike i zaštite okoliša. Na čelu tog megaministarstva bit će Tomislav Ćorić.

Spojit će se i resori pravosuđa i uprave. Novo Ministarstvo pravosuđa i uprave vodit će dosadašnji ministar uprave Ivan Malenica. Gordan Grlić Radman je novi-stari ministar vanjskih i europskih poslova, Oleg Butković ostaje na poziciji ministra mora, prometa i infrastrukture, dok će Nina Obuljen Koržinek i dalje voditi Ministarstvo kulture.

Otvoreno ostaje tek pitanje novog ministra ili ministrice znanosti i obrazovanja. Spekuliralo se da bi to Ministarstvo preuzeo Radovan Fuchs, zatim da bi ga možda vodila sadašnja pomoćnica Ivana Franić, kao mogući kandidat spominjao se i HDZ/EPP-ov europarlamentarac Tomislav Sokol, a posljednja je informacija da bi taj resor mogao preuzeti Mato Njavro, prodekan Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta.

No, sve te spekulacije demantirali su neslužbeno iz Vlade, i to je zapravo ostalo jedino otvoreno pitanje.

Andrej Plenković sa suradnicima iz HDZ-a u srijedu je održao radni ručak u poznatom zagrebačkom restoranu Baltazar s novom vladajućom većinom. Na ručku su bili svi predstavnici manjina, predsjednik HSLS-a Dario Hrebak, predsjednik HNS-a Predrag Štromar i predsjednik Reformista Radimir Čačić.

Posljednji sastanak u Baltazaru u sličnom je sastavu održan i u rujnu prošle godine kada je Milan Bandić prijetio da neće podržati proračun, a još tada je na sastanku premijer rekao da bi volio nastaviti suradnju i u idućem mandatu s onima koji uđu u Sabor. To se na kraju i dogodilo, s time da više nema Bandićeva Kluba zastupnika, ni Branimira Glavaša, koji nisu prešli prag.

Na radnom ručku, premijer je partnerima govorio o novoj arhitekturi Vlade, predstavio im je daljnju dinamiku zbivanja do konstituiranja Sabora i nove Vlade te o programu Vlade, piše Jutarnji list.

- Razgovor je protekao u vrlo dobrom ozračju i govorili smo o dosadašnjoj suradnji i svemu što smo zajedno ostvarili u prvom mandatu. Predstavio sam i dinamiku ovog i idućeg tjedna. Nakon što u četvrtak budu objavljeni službeni rezultati izbora, imat ću susret s predsjednikom Republike i nakon što dobijem mandat za sastavljanje Vlade, on i predsjednik Sabora dogovorit će se o prvoj konstituirajućoj sjednici koja je predviđena za idući tjedan - rekao je Plenković nakon ručka. Dodao je kako je prvo na redu izglasavanje sistemskih zakona o novoj Vladi, a potom izglasavanje o povjerenju Vladi. Konstituirajuća sjednica Sabora planira se za 22. srpnja u zgradi Sabora, a idući dan, u četvrtak, glasat će se o povjerenju Vladi. U petak neće biti sjednice Sabora.

Predsjednik DIP-a Đuro Sessa u četvrtak u 11 sati nosi konačne rezultate izbora predsjedniku Republike na Pantovčak, a potom će u 11.30 sati doći Plenković sa 76 potpisa i predsjednik će mu povjeriti mandat za sastavljanje Vlade oko 12 sati.

Premijer je rekao da će u četvrtak objaviti strukturu nove Vlade i broj ministarstava, a u ponedjeljak nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a objavit će i imena novih-starih ministara. Rekao je i da će partneri imati participaciju u vidu državnih tajnika u Vladi.

image
Andrej Plenković
Davor Pongračić/HANZA MEDIA
24. ožujak 2023 16:40