StoryEditorOCM
ForumSTIGAO U SUSJEDSTVO

Nova podvrsta omikrona proširila se u 50 zemalja svijeta među kojima je i Slovenija. Ako dobije svoje grčko slovo znači da postaje nova opasnost

Piše Anita Belak Krile/SD
28. siječnja 2022. - 12:33

Nakon što se pojavila i podvrsta soja omikrona nazvana BA.2 znanstvenici su se fokusirali na ispitivanja u kojoj mjeri postojeća cjepiva mogu pružiti zaštitu i od ove najnovije podvarijante.

Agencija za zdravstvenu sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva UKHSA je objavila prvu analizu učinkovitosti cjepiva protiv podvarijante BA.2 u kojoj navodi da je nakon dvije doze cjepiva učinkovitost bila 13 posto za BA.1 i BA.2, nakon više od 25 tjedana od primanja te doze. To se povećalo na 63 posto za BA.1 i 70 posto za podvrstu omikrona BA.2 u razdoblju nakon dva tjedna od booster doze.

Podvrsta omikrona BA.2 jučer je potvrđen i u dva slučaja u susjednoj Sloveniji, a najviše se proširio u Danskoj gdje je čak 79 posto infekcija izazvano ovom podvarijantom. U Velikoj Britaniji je šest posto, Indiji pet posto, Švedskoj dva posto i Singapuru dva posto. Njegovo postojanje potvrđeno je u 50 zemalja, no zasad nije preuzeo primat nad osnovnim omikron sojem BA.1 nigdje osim u Danskoj.

image
Frank Hoermann/Sven Simon via AFP

 Agencija za zdravstvenu sigurnost Velike Britanije BA.2 je označila kao “varijantu pod istragom”, a za sada nema dokaza da je novi omikron virulentniji, da se širi brže ili izbjegava imunitet stečen cijepljenjem od originalne verzije. U Danskoj, gdje je prešišao izvorni omikron, trenutačni podaci pokazuju da je rizik hospitalizacije 36 posto manji nego što je bio tijekom delta vala.

 Kada je podvarijanta prvi puta otkrivena na Filipinima  početkom prosinca, neki su se znanstvenici bojali da je izbjegla otkrivanje PCR testovima, otuda nadimak, “potajni (stealth) omikron.” Ipak, čini se da to više nije slučaj.

Dr. Tom Peacock virolog s Imperial Collegea u Londonu koji je među prvima koncem godine podigao uzbunu zbog pojave omikrona, smatra kako BA.2 vjerojatno neće izazvati novi val epidemije.

- Mislim da je pojava novog podsoja pokazatelj smirivanja situacije i usporavanja zaraze – poručio je.

Za sada se BA.2 varijanta vodi kao soj omikrona, ali postoji mogućnost da ovaj soj dobije svoje grčko slovo što bi ga označilo novom varijantom koja zabrinjava.

Peacock je za Financial Times izjavio kako ne bi trebali biti previše zabrinuti oko nove podvarijante, no svakako bi je treba pratiti. Dodao je kako BA.1 i BA.2 imaju oko 50 različitih mutacija.

Ravnatelj Sveučilišnog instituta za genetiku u Londonu Francoios Balloux poručuje da se radi o dvije "sestre" virusa koje su se razdvojile prije nekoliko mjeseci. Pritom je BA.2 puno teže otkriti standardnim testovima nego BA.1. 

26. travanj 2024 09:51