StoryEditorOCM
ForumDRUGA PRAVILA

Nove odluke Stožera: tri su ključne promjene, evo što one točno donose...

Piše Krešimir Žabec/JL
29. siječnja 2022. - 19:00

U sljedećih nekoliko dana Stožer Civilne Zaštite i Hrvatski zavod za javno zdravstvo trebao bi objaviti nekoliko važnih promjena u svezi trajanja EU Digitalnih COVID potvrda te trajanja izolacije i samoizolacije.

Tim povodom ministar unutarnjih poslova Davor Božinović govorio je danas o trajanju covid potvrda, dok je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak najavio kako se razmišlja o smjeru skraćenja karantene za sve cijepljene na sedam dana i skraćenje izolacije za bolesne na pet dana, a to će regulirati preporuke HZJZ-a koje će se donijeti skoro, piše Jutarnji.hr.

Radi lakšeg razumijevanja, ispod smo nabrojili ključne promjene:

1) Od 1. veljače

- EU digitalna COVID potvrda izdana od 1. veljače trajat će 270 dana umjesto sadašnjih 365

Najava promjena pravila kroz nekoliko sljedećih dana:

- Izolacija za bolesne s blagom ili srednje teškom bolesti trajala bi pet dana umjesto sadašnjih sedam dana. Uz uvjet da za izlazak iz izolacije 24 sata nemaju simptome i naprave brzi test.

- Karantena za sve osobe koje su cijepljene trajala bi sedam dana. To znači da bi bliski kontakti koji su u karanteni pod zdravstvenim nadzorom a cijepljeni su iz karantene izašlima sedam umjesto za 10 dana.

Kontaktu koji je cijepljen, a živi u zajedničkom kućanstvu bez mogućnosti izolacije bolesnika karantena bi se također skratila s deset na sedam dana. A u koliko su cijepljene osobe kontinuirano u bliskom kontaktu s bolesnikom karantena bi se skratila s 20 na 7 dana.

06. lipanj 2023 18:36