StoryEditor
ForumMIŠLJENJE GRAĐANA

Novi Crobarometar: Milanović još uvijek najpopularniji političar, Plenković na drugom mjestu. Nakon dugo vremena čelnik SDP-a je zasjeo na treće

Piše SD
26. veljače 2021. - 19:58
Boris Kovačev/Cropix

HDZ i dalje je najjača stranka, a Zoran Milanović najpopularniji političar, takvo je raspoloženje birača u veljači. Vidljivo je to iz redovitog mjesečnog istraživanja koje objavljuje Dnevnik Nove TV, a koje je već desetljećima pravi test raspoloženja građana.

Predsjednik Milanović i dalje je najpopularniji političar. O njemu pozitivan dojam ima 49 posto, a negativan 42 posto ispitanika.

Odmah iza njega je Andrej Plenković o kojem 49 posto ispitanika ima negativan dojam, a njih 43 posto pozitivan.

Nakon dugog vremena čelnik SDP-a je na trećem mjestu liste popularnih - o Peđi Grbinu pozitivan dojam ima 40 posto, a negativan 38 posto.

Božo Petrov, slično kao i Grbin, može računati na podršku 40 posto birača, ali tu je i 45 posto onih koji ga ne podupiru.

Tomislav Tomašević može računati na 35 posto građana koji o njemu imaju pozitivno mišljenje, ali i njih 25 posto koji o njemu misle negativno.

Miroslav Škoro odavno ne može računati na to da većina građana o njemu misli pozitivno. Čak 59 posto njih ima negativan dojam o njemu, a samo 33 posto pozitivan.

Tko je najpopularniji među HDZ-ovim i SDP-ovim biračima?

Među biračima HDZ-a i ovaj mjesec nema promjena. Najpopularniji je Andrej Plenković s 92 posto, drugi izbor je donedavni glavni tajnik Gordan Jandroković s potporom od 71 posto, a na trećem mjestu je Božo Petrov s 37 posto. 

Kod SDP-ovih birača i dalje je sve isto. Prvi je izbor Zoran Milanović s potporom od 88 posto. Peđa Grbin ipak je među svojim biračima lider, istina nakon Predsjednika, i može računati na 70 posto potpore, a na trećem mjestu je Anka Mrak Taritaš s potporom od 58 posto.

Koji problem sve više brine građane?

Krajem prošle godine najveći problem građanima bila je korona, no sve to se mijenja. Sad najvećim problemom smatraju korupciju i kriminal na visokoj razini. To je problem za njih 18,9 posto.

Slijedi gospodarsko-ekonomska situacija za 17,7 posto ispitanika te nezaposlenost za njih 17,1 posto.

Da je korona najveći problem, smatra 13,5 posto i na kraju tu su životni standard i niske plaće, što je najveći problem za 5,5 posto ispitanika.

Napomena: Istraživanje je provela agencija IPSOS na 990 građana metodom osobnog razgovora od 1. do 20. veljače. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3 posto, a za rejtinge stranaka +/- 3,6 posto.

13. svibanj 2021 19:35