StoryEditorOCM
ForumDOBRE VIJESTI

Novi debakl udruge Željke Markić & Co. Htjeli su srušiti Zakon o životnom partnerstvu, ali nije im prošlo na Ustavnom sudu

Piše hINA
27. prosinca 2023. - 16:01

Ustavni sud u srijedu je objavio da je odbio zahtjeve podnositelja koji su osporavali ustavnost Zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola, a sudsko rješenje su pozdravile LGBTIQ+ udruge nazvavši ga korakom naprijed prema priznavanju i zaštiti njihovih prava.

Odredbe zakona koji je stupio na snagu 2014. i kojim su prvi put priznata neka prava istospolnih parova pred Ustavnim sudom osporavalo je troje predlagača - Petar Marija Radelj, Apologetska udruga Blaženi Ivan Merz i udruga U ime obitelji.

Odbijajući njihove zahtjeve Ustavni sud je istaknuo da je pravo na poštovanje obiteljskog života zajamčeno svim osobama, bez obzira na spol, seksualnu orijentaciju i rod/rodni identitet te je pod izravnom zaštitom Ustavnog suda i Europskog suda za ljudska prava.

Udruga Dugine obitelji priopćila je nakon objave rješenja da podržava ovo stajalište, naglašavajući važnost priznavanja i zaštite prava obiteljskog života svih pojedinaca.

U rješenju su više puta spomenuti međunarodni akti, poglavito oni Europske unije i stoga ističemo kako pravo Europske unije jasno potiče na ukidanje razlika u pravnom položaju i zaštiti prava homoseksualnih i heteroseksualnih osoba. Direktive Europske unije promiču uklanjanje diskriminacije i priznavanje prava istospolnih parova na jednakost u svim društvenim područjima, što je u skladu s europskim pravnim standardima i pozdravljamo rješenje Ustavnog suda koje podržava ova stajališta, navode u priopćenju.

‘Presuda postavlja temelje daljnjem napretku i prihvaćanju LGBTIQ zajednice‘

"Uzimajući u obzir rezolucije Europskog parlamenta, preporuke Vijeća Europe i Odbora ministara te stajališta Suda Europske unije, želimo dodatno naglasiti važnost kontinuiranog rada u borbi protiv diskriminacije LGBTQ osoba. Ova podrška priznavanju prava i zaštiti obiteljskog života odražava temeljne vrijednosti europskog društva", ističu Dugine obitelji.

“Ova presuda Ustavnog suda, kojom se potvrđuje usklađenost Zakona o životnom partnerstvu s Ustavom RH, ne samo da predstavlja značajan pravni korak prema jednakosti, već ima dubok socijalni i emocionalni utjecaj na LGBTIQ zajednicu u Hrvatskoj. Više od tisuću osoba u zemlji sklopilo je životno partnerstvo, a ova presuda postavlja temelje daljnjem napretku i prihvaćanju LGBTIQ zajednice", komentirao je u priopćenju predsjednik udruge Dugine obitelji, Daniel Martinović.

Dodao je i da je Zakon o životnom partnerstvu promijenio živote mnogih LGBTIQ osoba u Hrvatskoj na bolje te da je pružio pravnu sigurnost i priznanje njihovim obiteljima, stvarajući osjećaj pripadnosti i jednakosti pred zakonom.

Upravo ova potvrda Ustavnog suda dodatno naglašava važnost prava na obiteljski život za LGBTIQ osobe, čime se pridonošenje društvu raznolikosti čini snažnijim i inkluzivnijim, zaključio je Martinović.

27. travanj 2024 07:47