StoryEditorOCM
ForumPOSVE PREŠUTJELI

Novi preokret u slučaju uhićenih Hrvata zbog posvojenja djece iz Konga: Ministarstvo promijenilo priču o statusu dva para, evo što sad tvrde

Piše Željka Godeč/JL
10. siječnja 2023. - 11:11

Opet se sa statusom osmero uhićenih Zagrepčana dogodio preokret: iako je javnost u posljednjih mjesec dana informirana da su samo dva od četiri para upisana u Registar potencijalnih posvojitelja, a dva nisu, Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, sada tvrdi i da se preostala dva para nalaze u postupku, piše Jutarnji.

S obzirom na velike propuste u hrvatskim institucijama koje je razotkrio slučaj uhićenih u Zambiji kad su u pitanju međudržavna posvojenja koja lebde u ne sasvim definiranoj zakonskoj zoni, naročito za države koje nisu potpisnice Haške konvencije koja djecu štiti od nezakonitih posvojenja članice, u ponedjeljak smo još jednom željeli utvrditi činjenice.

Stoga smo na adresu Ministarstva postavili pitanje: jeste li posve sigurni da dva para nisu u Registru posvojitelja i o kojim se parovima konkretno radi? I dobili smo kasno popodne sljedeći odgovor: "Kao što smo do sada komunicirali, dva para su upisana u registar potencijalnih posvojitelja, a dva para se nalaze u postupku. S obzirom na okolnosti cijelog slučaja u tijeku je provođenje upravnog nadzora nad cjelokupnim postupkom upisa odnosno zahtjeva za upis u registar potencijalnih posvojitelja kod sva četiri para. Obzirom na zaštitu osobnih podataka, ne možemo komunicirati njihova osobna imena."

Novinska arhiva međutim svjedoči da to nisu od početka komunicirali. Na pitanje o statusu uhićenih parova Ministarstvo je 29. prosinca odgovorilo ovako: "Uvidom u Registar potencijalnih posvojitelja, od spomentua četiri para upisana su dva para, što znači da imaju pozitivno mišljenje o podobnosti i prikladnosti za posvojenje. Ističemo da jedan par u registru od 2021., a drugi par od 2022. godine."

Status dva para su posve prešutjeli, implicirajući da nisu u Registru niti da su započeli postupak koji bi ih kvalificirao kao podobne roditelje.

Ministarstvo je tada potvrdilo da nisu primili zahtjeve za posvojenje djece iz Konga - poslije će se pokazati da ih nisu ni trebali primiti.

Jutarnjem su pojasnili i kakve su obaveze centara za socijalnu skrb oko Registra:

"Sukladno Pravilniku o elementima koji se odnose na podobnost i prikladnost za posvojenje, sadržaju stručnog mišljenja o podobnosti i prikladnosti, metodama utvrđivanja podobnsoti i prikaldnosti, sadržaju izvješću o djeteta, vođenju registra o potencijalnim psovojitelja i načinu vođenja registra o posvojenjima, propisano je da je centar za socijalnu skrb dužan u roku od osam dana od dana dostave pozitivnog stručnog mišljenja o podobnosti i prikladnosti za posvojenje potencijalnih posvojitelja, upisati iste u registrar potencijalnih posvojtielja."

Ministarstvo ni ovaj put ne objašnjava gdje je zapelo s upisom.

Ovo "otkriće" vjerojatno ne mijenja pravnu poziciju dva para, ali, ipak, govori o ozbiljnosti i poštivanju pravilu kad su započeli s posvojenjem.

26. travanj 2024 19:29