StoryEditor
ForumUPOZORENJE

Novi soj koronavirusa izazvao strah u svijetu: ‘Ovo je najznačanija varijanta dosad. Loše su vijesti, ali nije sudnji dan...‘

Piše PSD, Hina
26. studenog 2021. - 09:13

Nova varijanta koronavirusa najznačajnija je dosad, rekla je za BBC izvršna direktorica britanske Agencije za zdravstvenu sigurnost Jenny Harries.

- Ovo je najznačajnija varijanta s kojom smo se dosad susreli i hitno je istraživanje u tijeku kako bi se saznalo više o njegovoj prenosivosti, ozbiljnosti i osjetljivosti na cjepivo - poručila je Harries.

Znanstvenici strahuju da bi varijanta poznata kao B.1.1.529 mogla biti otporna na cjepiva, budući da se znatno razlikuje od Wuhanskog soja. Ona ima tako dug popis mutacija da ju je jedan znanstvenik za britanske medije opisao jednostavno kao "užasnu", dok je drugi rekao da je to najgora varijanta koju su dosad vidjeli.

Znanstvenici istražuju "koje javnozdravstvene akcije mogu ograničiti utjecaj ovoga virusa", a za to vrijeme Velika Britanija strogo ograničava putovanja za Južnu Afriku i pet susjednih zemalja, gdje je ova varijanta identificirana. 

Rani su dani i potvrđeni slučajevi još uvijek su uglavnom koncentrirani u jednoj južnoafričkoj provinciji, ali postoje naznake da su se možda proširili dalje. 

Cjepiva će "gotovo sigurno" biti manje učinkovita protiv nove varijante koronavirusa, kaže profesor James Naismith, strukturni biolog sa Sveučilišta Oxford.

- Loše su vijesti, ali nije sudnji dan - dodaje on, zaključivši da su cjepiva u globalu još uvijek učinkovita. 

Profesor Naismith kaže da mutacije u varijanti sugeriraju da bi se ona mogla brže širiti. No, kaže kako se prenosivost ne može opisati jednostavno kao "ova aminokiselina radi ovo, već je određena načinom na koji su mutacije funkcionirale zajedno.

Ako se varijanta brže proširi, neminovno će stići i u Veliku Britaniju, kaže profesor i zaključuje da će zabrana putovanja odgoditi njezin dolazak možda još nekoliko tjedana.

No, kaže da ne treba očajavati.

- Cjepiva će biti učinkovita, pojavljuju se novi lijekovi na koje mutacija "gotovo sigurno" neće utjecati, a imamo i druge načine kontrole bolesti u bolnicama - poručio je Naismith britanskoj javnosti.

Ukinuti letovi

Južnoafrički Nacionalni institut za zarazne bolesti (NICD) potvrdio je 22 slučaja zaraze novom varijantom koronavirusa B.1.1.529 u zemlji, dok Europska komisija u petak najavljuje da će limitirati zračni promet s juga Afrike zbog straha od širenja zaraze.

Predsjednica EK-a Ursula von der Leyen poručila je na Twitteru da će Komisija predložiti, u koordinaciji sa zemljama članicama, aktiviranje izvanrednih ovlasti kako bi se zaustavio zračni promet iz regije južne Afrike zbog strahovanja od širenja varijante koronavirusa B.1.1.529.

Znanstvenici NICD-a su objavili da se radi o varijanti covida-19 s višestrukim mutacijama koju smatraju odgovornom za velik porast broja zaraženih. "Nažalost, u Južnoafričkoj Republici identificirali smo novu varijantu koja je razlog za zabrinutost", rekao je virolog Tulio de Oliveira na izvanrednoj konferenciji za novinare.

Varijanta, koja nosi oznaku B.1.1.529, "ima jako velik broj mutacija i izaziva skok zaraze", rekao je.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) taj je soj označila kao "varijantu koja se prati". Maria Van Kerkhove, tehnička voditeljica WHO-a za covid-19, je kazala da im je za sada na raspolaganju manje od 100 sekvenci genoma spomenute varijante.

Trebat će nekoliko tjedana da se odluči da li će B.1.1.529 postati "varijanta od interesa" ili "varijanta koja izaziva zabrinutost" te će joj se dati grčko ime poput delte.

Van Kerhkove objašnjava da bi veliki broj mutacija varijante mogao promijeniti ponašanje virusa, no za sada se ne zna što to znači za učinkovitost sadašnjih cjepiva i lijekova.

Ta varijanta identificirana je i u Bocvani i Hong Kongu kod putnika koji su stigli iz Južnoafričke Republike.

Izrael i Velika Britanija su odmah uvele ograničenja na putovanja iz više afričkih zemalja. Britanija ukida letove iz JAR-a, Bocvane, Namibije, Lesota i Zimbabvea, a Izrael je tom popisu dodao i Mozambik.

U cijeloj Africi je cijepljeno svega 6,6 posto stanovnika. U Južnoafričkoj Republici prvom je dozom cijepljeno oko 41 posto odraslih, a 35 posto u cijelosti. Južnoafrička Republika ima oko 2,95 milijuna zaraženih i 89.657 umrlih.

John Nkengasong iz Centra za kontrolu bolesti (CDC) Afričke unije je kazao da je cilj postići 70-postotnu procijepljenost na kontinentu.

No, bez obzira na gotovo nikakvu procijepljenost, broj novih zaraza u Africi je u odnosu na prethodni tjedan pao za 11 posto, a broj smrti za 15 posto.

Prema afričkom CDC-u, na tom je kontinenti do sada zabilježeno oko 8,6 milijuna slučajeva zaraze od kojih je 220.000 bilo fatalno.

(Hina)

item - id = 1146233
related id = 0 -> 1160427
related id = 1 -> 1160397
19. siječanj 2022 03:22