StoryEditorOCM
ForumIMA LI KRAJA?

Novi soj korone, koji je 56 posto zarazniji od virusa iz Wuhana, iz Britanije stigao u Njemačku. U većoj je mjeri zarazan i za djecu

Piše Anita Belak Krile/SD
24. prosinca 2020. - 19:13

Novi soj koronavirusa koji se brzo širi u Velikoj Britaniji prvi je put potvrđen u Njemačkoj.

Objavila je to u četvrtak njemačka savezna država Baden-Wuerttemberg.

Zaražena osoba doletjela je u Frankfurt iz londonske zračne luke Heathrow 20. prosinca kako bi posjetila rodbinu, a nakon dolaska je utvrđeno da je pozitivna na koronavirus.

Genetska analiza uzorka u berlinskome laboratoriju pokazala je da se radi o soju B.1.1.7. Ovo je prvi poznati slučaj u Njemačkoj.

Osobu koja je u međuvremenu razvila blage simptome, članovi obitelji automobilom su odvezli iz zračne luke i od tada je izolirana u obiteljskom domu u Baden-Wuerttembergu. Tri osobe koje su bile u bliskom kontaktu s tom osobom također su u karanteni.

Soj B 1.1.7 otkriven je prvi put sredinom listopada kada su znanstvenici konzorcija Cog-UK očitali genetski kod koronavirusa u dva uzorka prikupljena u Kentu i Londonu 20. i 21. rujna. Bili su iznenađeni kad su otkrili čak 17 mutacija u odnosu na originalni soj koronavirusa iz Wuhana. Od tih 17 mutacija, osam je na genu koji kodira ključni Spike protein pomoću kojeg virus ulazi u stanicu.

Prema najnovijim istraživanjima nova mutacija je 56 posto zaraznija. Međutim, nema znanstvenih dokaza da je novi soj virusa smrtonosniji od dosadašnjih.

"To znači da će uskoro preuzeti, zahtijevati čvršće mjere kontrole, povećati prag imuniteta cijepljenja krda i brže napuniti bolnice - smatra prof. Igor Rudan.

Za razliku od prethodnih sojeva koronavirusa, djeca su podložna zarazi ovoj varijant u istoj mjeri kao i odrasli.

- Postoji nagovještaj da novi soj ima veću sklonost zaražavanju djece od dosadašnjih. Nismo utvrdili što je uzrok tome, ali to možemo iščitati iz podataka koje zasad imamo - rekao je epidemiolog Neil Ferguson, profesor na Imperial Collegeu u Londonu.

Zbog toga Velika Britanija najavljuje da bi škole i tijekom siječnja u toj državi mogle ostati zatvorene.

Maria Van Kerkhove, tehnička voditeljica Svjetske zdravstvene organizacije za COVID-19, pozivajući se na britanske analize, poručila je da novi soj koronavirusa, iako je zarazniji, ne uzrokuje teže oblike bolesti, niti više smrtnih slučajeva. 

image
AFP
18. travanj 2024 17:35