StoryEditorOCM
ForumPRESTRAŠNO

Novi šok za ženu koju je muž divljački pretukao: ‘Zakasnila sam jedan dan, sada ništa ne mogu platiti‘

Piše Kristina Turčin/JL
30. kolovoza 2023. - 09:57

Žena koju je muž u zagrebačkim Sesvetama divljački pretukao i pokušao ubiti početkom travnja, nakon što mu je najavila da želi razvod, ne usudi se otići liječniku da joj izvadi pločice iz čeljusti, ne može zubaru da joj se izradi proteza ni psihijatru koji joj je, kaže, sada najpotrebniji jer ju je obiteljska liječnica obavijestila da više nema pravo na zdravstveno osiguranje, piše Jutarnji list.

- Nemam novaca da platim sama sve te usluge, pa nigdje ni ne idem. Izgubila sam zdravstveno jer sam zakasnila jedan dan s prijavom Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje. Rok za prijavu bio je 29. lipnja, a ja sam došla dan kasnije, 30. lipnja. Objasnila sam na šalteru da sam bila pretučena, da sam bila nekoliko tjedana u bolnici, a poslije kod roditelja i da nisam ni znala da se trebam prijaviti. Savjetovali su mi da napišem prigovor, što sam odmah tamo i napravila i predala ga, ali od tada su prošla dva mjeseca, a meni nije stigao nikakav odgovor - priča potresena žrtva.

Šestero djece

Naime, žrtva brutalnog obiteljskog nasilja majka je šestero djece i ima status roditelja odgojitelja. Budući da tu nije riječ o radnom odnosu temeljem kojeg bi imala pravo na zdravstveno osiguranje, ali ni klasičnoj nezaposlenosti tijekom koje bi mogla biti prijavljena Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (ne može ispuniti uvjete s burze, poput prihvaćanja posla, jer je uvjet za dobivanje statusa roditelja odgojitelja da osoba ne radi), zdravstvene doprinose plaća joj Grad Zagreb, a ona se vodila u HZZO-u kao dio kategorije nezaposlenih koji nisu prijavljeni na burzu.

No, krajem ožujka na snagu su stupile zakonske izmjene kojima je bio cilj da se pročiste podaci HZZO-a te, osobito, da se iz evidencije izbrišu oni koji zapravo više ne žive u Hrvatskoj, ali i dalje nezakonito zadržavaju zdravstveno osiguranje. Tim je izmjenama propisano da se sve nezaposlene osobe koje nisu prijavljene na burzu moraju osobno javiti u HZZO najkasnije do 29. lipnja. Hrvatska udruga roditelja odgojitelja zatražila je od HZZO-a posebno objašnjenje za svoje članove, koje je dobila i objavila na internetskim stranicama početkom travnja.

No, tada je žena iz Sesveta već bila u vrtlogu osobnog pakla koji je kulminirao 13. travnja, kad ju je suprug pred djecom divljački premlatio i pokušao ubiti, a život joj je spasio 14-godišnji sin.

- Gdje sam ja u to vrijeme uopće mogla razmišljati o tome da se mijenja nekakav zakon. Kad sam za to čula, rekli su mi da se trebam javiti do kraja lipnja, a ja nisam shvatila da se zapravo radi o 29. lipnju - govori žrtva.

Preispitali slučaj

Činjenica da zdravstvene usluge žrtvama obiteljskog nasilja nisu zajamčene bez obzira na to ima li žrtva zdravstveno osiguranje još je jedan dokaz dubokog nerazumijevanja problema od strane sustava i države te ukazuje na hitnu potrebu cjelovitog zakonskog reguliranja nasilja nad ženama - od zajamčene zdravstvene skrbi do onemogućavanja počinitelja da, poput supruga ove žrtve, koristi svoja prava da bi telefonski zvao žrtvu i maltretirao ju ili joj slao pisma.

Iz HZZO-a poručuju kako su "svjesni činjenice da se određeni broj osoba zbog objektivnih razloga nije mogao javiti HZZO-u najkasnije do 29. lipnja" i da "HZZO u svakom konkretnom slučaju ispituje mogućnosti izuzeća od propisanog uvjeta, pa je i u konkretnom slučaju posebno liječničko povjerenstvo donijelo Rješenje potpuno uzevši u obzir okolnosti slučaja". Zbog zaštite osobnih podataka nisu odgovorili što piše u Rješenju, no poručuju da je već poslano na adresu žene. Neslužbeno saznajemo da ju obavještavaju kako opet ima zdravstveno osiguranje.

03. svibanj 2024 04:54