StoryEditorOCM
ForumPODCJENJIVANA BOLEST

Obdukcije potvrdile: najmanje 86 posto pacijenata umrlo od Covida, a ne ‘s Covidom‘. Pokazalo se da korona ubija brzo, dva tjedna od prvih simptoma!

Piše PSD
21. veljače 2022. - 12:53

Većina preminulih osoba koje su u trenutku smrti bile zaražene koronavirusom starije su životne dobi, zbog čega ponekad nije bilo jasno jesu li umrle od Covida ili s Covidom.  Zato je u Njemačkoj uspostavljen registar obdukcije DeRegCOVID, čiji su rezultati objavljeni i u medicinskom časopisu 'Lancet Regional Health Europe', a prema kojima je jasno da ih je najviše ipak umrlo - od Covida, prenosi Portal Zdravlje.

U Njemačkoj je do listopada prošle godine obducirano 1.129 zaraženih pacijenata na 29 lokacija. 

Stručni tim, predvođen Peterom Boorom iz Sveučilišne bolnice RWTH u Aachenu, kaže da prikupljeni podaci nedvosmisleno dokazuju da Covid-19 može prouzročiti brzu smrt.

U prva dva vala epidemije, polovina obduciranih pacijenata umrla je unutar dva tjedna od pojave prvih simptoma.

U trećem valu takvih je slučajeva bilo 41 posto. 

Patolozi su utvrdili da je uobičajeni uzrok smrti difuzno oštećenje alveola uzrokovano sindromom akutnog respiratornog distresa (DAD/ARDS), praćeno multiorganskim zatajenjem.

Na trećem mjestu slijede superinfekcije u plućima uzrokovane bakterijama ili gljivicama. 

Patolozi pretpostavljaju da je 86 posto pacijenata umrlo od Covida-19. Kod preostalih pacijenata, Covid je bio samo popratna bolest koja nije bila izravno uključena u smrt.

Tvrde da je udio smrtnih slučajeva uzrokovanih Covidom mogao biti čak i veći od 90 posto da su uračunate smrti od srčanih udara i zatajenja srca, kojima okidač također može biti zaraza koronavirusom, navodi Portal Zdravlje.

24. travanj 2024 20:57