StoryEditorOCM
ForumVELIKI PREOKRET

Obitelj vukovarskog branitelja Nicoliera ipak odobrila fotografiju za Penavin plakat: ‘Mama je imala ovaj uvjet...‘

Piše Mario Pušić/JL
2. studenog 2023. - 08:48

Obitelj vukovarskog branitelja, pripadnika HOS-a Jean-Michela Nicoliera, mučki ubijenoga na Ovčari, odobrava da se njegova fotografija, kao i slogan "Vukovar, moj izbor i u dobru i u zlu", koriste na plakatu koji je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava predstavio kao najavu programa obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

To je jučer u svojoj objavi na Facebooku napisao Paul Nicolier, brat pokojnog Jean-Michela. To je u suprotnosti s reakcijom njegove majke Lyliane iskazanom u Jutarnjem listu u subotu na "Penavin plakat". I on u objavi naglašava zajedništvo i protivi se politizaciji imena svojega pokojnoga brata, međutim ne smatraju više spornom objavu njegove fotografije i slogana.

Velika žrtva HOS-a

- Braćo i sestre, uskoro ćemo biti zajedno u Vukovaru da s poštovanjem i dostojanstvom obilježimo Dan sjećanja na naše voljene. Vezano uz nedavnu epizodu s plakatom na kojem je slika mog brata, volio bih naglasiti da smo mama i ja vrlo zadovoljni što je ove godine HOS na čelu kolone - kako zbog njihove velike žrtve u obrani grada, tako i zbog njihova često vrlo nepravednog tretmana - napisao je Paul, dodajući da ga boli "kako se često odnose prema HOS-u i njihovim priznatim oznakama", vjerojatno misleći na ZDS, kraticu pozdrava "Za dom spremni".

Naglašava kako "ne vole isticanje Jean-Michela, koji nije bio bolji od svojih suboraca, ali shvaćamo da je postao najprepoznatljiviji simbol HOS-a u Vukovaru, pa se sukladno tome slažemo s korištenjem njegove slike".

- Ono što ne želimo je njeno korištenje u političke svrhe, a mama je stekla dojam da je citat politička poruka gradonačelnika pred izbore. Stoga ne bi bila suglasna sa stavljanjem toga, ali nije razmišljala o tužbi - ističe Paul Nicolier.

Kaže da je "članak pogrešno prenio njene riječi", te se loše osjećala nakon objave. Paul navodi da će u koloni s HOS-om biti on i njegov sin, a majka Lyliane s Katom Zadro i ženama Vukovara. Napisao je da mama i on često surađuju s ljudima na vlasti zbog traženja tijela njegova brata, "ali ne podržavamo nijednu političku stranku", čime je očito dao svoje "objašnjenje" majčinih riječi kako je obitelj u kontaktu s ministrom Medvedom, ali da to nema veze s njegovim političkim predznakom, nego s funkcijom ministra.

Podsjetimo, upravo je ministar branitelja Tomo Medved gostujući na HRT-u rekao da je obitelj francuskog branitelja nezadovoljna načinom na koji ga je eksponirao Penava, da bi mu Penava uzvratio kako je "Medved tu obitelj uzeo pod svoje".

Smirivanje tenzija

Razgovor s gos. Lyliane obavili smo uz pomoć prevođenja njihova prijatelja Hervéa Rousseaua, te je on vjerno prenesen. Izrijekom nam je kazano da iza riječi 100 posto stoji i njezin sin Paul. Članak je izazvao brojne reakcije, te gos. Lyliane više nije davala intervjue.

Umjesto nje je gospodin Rousseau dao izjavu za 24sata koja je identična onoj objavljenoj u Jutarnjem, "o tome da je majka u šoku, da je nitko nije kontaktirao iz Vukovara, da dozvolu za korištenje fotografije ne bi dala, jer ne želi da se njegov lik i djelo koriste u političke svrhe, a ovo to jest jer iduće godine idu izbori" itd.

 

02. svibanj 2024 07:22