StoryEditorOCM
ForumPODMETNUT POŽAR

Obiteljska drama: uhićen otac jer je zapalio motore kćeri i susjedima; ‘Nisam kriv! Prodavala je drogu i kupila skuter, a nije platila dilerima‘

Piše PSD
23. studenog 2022. - 20:08

Nakon što je očevidom požara na motociklima u Doverskoj ulici utvrđeno kako se radi o podmetnutom plamenu, splitska policija će obaviti obavijesne razgovore s vlasnicima vozila. Vatra je izbila u ponedjeljak oko 22.30 sati, a ugasili su je pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Grada Splita koji su intervenirali s dva vozila i devet vatrogasaca.

Unatoč brzoj reakciji gasitelja, motocikli su u potpunosti izgorjeli što je bio prvi pokazatelj da se koristila zapaljiva tvar koja pospješuje izgaranje. Osim vozila oštećeno je i staklo na balkonskim vratima stana u zgradi kraj koje su bili parkirani, a koje se rasprsnulo od vrućine.

Srećom, nitko nije ozlijeđen, a sutradan je odmah na teren izašla i ekipa za očevid PU splitsko-dalmatinske. Nesporno je utvrđeno da je uzrok vatre "otvoreni plamen ili žar", što u prijevodu znači da je podmetnuta.

image
Jakov Prkić/Cropix

Također su iz policije u službenoj informaciji naveli kako je "u tijeku kriminalističko istraživanje", što jezikom običnih građana znači kako će se sada ozbiljnije pristupiti istraživanju pozadine.

Jedini trag kojem trenutno inspektori mogu krenuti su podaci o vlasnicima, kako oni osobni tako i oni zabilježeni u policijskim evidencijama, ako ih imaju. Zatim slijede razgovori s njima u kojem će im pružiti priliku da sami izraze sumnju tko bi mogao biti počinitelj.

Policijskim očevidom je po metodi najvećih termičkih destrukcija utvrđeno koji je motocikl centar izbijanja požara iz čega bi se moglo zaključiti kako je upravo njegov vlasnik bio primarna meta.

Naravno, policija uvijek uzima sve mogućnosti u obzir, tako da im je taj zaključak tek jedan od smjerova u kojem će nastaviti istraživati. Stoga će sve vlasnike, u ovom slučaju se radi o jednom muškarcu i dvije žene, ispitati o njihovom privatnom i poslovnom okruženju i kontaktima.

Isto tako će se i kod ostalih stanara raspitati je li bilo nesuglasica i sukoba na tom dijelu Mertojaka zbog parkiranja motocikla na određenim mjestima. U tom slučaju bi uzeli u obzir mogućnost da su se namjerno zapalila sva tri motocikla.

image

Nagorio je i prozor iznad parkiranih motocikla

Jakov Prkić/Cropix

Naime, iako je percepcija javnosti često da se paljevine vozila povezuju s obračunima u podzemlju, nerijetko razlozi budu banalniji, od ljubavnih razmirica do međususjedskih sukoba te svađa oko nasljeđa.

U prvom i drugom slučaju vlasnici u pravilu nikada ne ukažu na mogućeg počinitelja jer žele sakriti taj dio svog života, dok u posljednja dva motiva često sumnje budu predimenzionirane. Dodatna otežavajuća okolnost je što vatra uništi sve tragove tako da se u pravilu nikada ne može naći materijalni dokaz koji bi doveo do palitelja.

To je, uz šutnju vlasnika, i jedan, od glavnih razloga zašto se paljevine vozila teško rješavaju. Ipak, da ne treba biti zloguki prorok, pokazuje slučaj iz srpnja ove godine kada su u Splitu u Gundulićevoj ulici u 4.30 ujutro potpuno izgorjela četiri motocikla, a dva su oštećena plamenom.

Osim toga na zgradi uz koju su bili parkirani su oštećena stakla i PVC rolete na dva stana u prizemlju. Policijskim očevidom je utvrđeno da je centar izbijanja požara bio na asfaltnoj podlozi nogostupa između dva skutera u vlasništvu dvije ženske osobe.

image

Privođenje

Robert Fajt/Cropix

Jedna od njih je kćer 57-godišnjeg N.S. zvanog Nebo iz Splita, poznatog policiji i pravosudnim djelatnicima po dosjeu u kojem ima zlouporabe opojne droge, krađe i nasilna kaznena djela: nanošenje teških ozljeda, prijetnje, oduzimanje slobode. Kćerka se također nije uspjela othrvati takvom načinu života i vezama s partnerima iz tog miljea zbog čega je dolazila u sukob s ocem.

U konačnici su se posvađali, nakon čega je ona otišla živjeti u prijateljice, čiji skuter je također izgorio. Samo neslaganje između oca i kćerke ne bi bilo dovoljno da 57-godišnjak bude uhićen da policija nije tijekom obavljanja obavijesnih razgovora došla do dodatnih saznanja. Jedan od svjedoka im je potvrdio da su na pravom tragu.

- Dok sam kraj starog "Hajdukovog" čekao njegovu kćer, do mene je došao Nebo i ničim izazvan rekao da mu je ona pobjegla od kuće i da će zapaliti njen skuter čim ga uoči - izjavio je.

image

U Gundulićevoj su u potpunosti izgorjela četriri, a dva motocikla su oštecena

Jakov Prkić/Cropix

Nakon uhićenja 57-godišnji N.B. je negirao podmetanje požara.

- Dolazio sam u zgradu kako bih stupio u kontakt s kćeri kako bi je nagovorio da se vrati kući odakle je otišla kada je policija kod nje našla drogu. Zvonio sam, ali mi nitko nije otvorio, pri čemu sam čuo lajanje psa kojeg sam prepoznao kao njenog.

Niti sam zapalio njen skuter, niti sam ikome govorio da ću joj ga zapaliti. Pored mjesta gdje se dogodila paljevina u parku se tada nalazilo desetak pijanih stranaca.

Također, moja kći ima problema s dilerima droge od kojih je uzela drogu koju nije platila, a od preprodaje je sebi kupila motocikl kojeg je platila oko 4500 kuna - izjavio je.

Unatoč negiranja je prijavljen za paljevinu i zadržan u istražnom zatvoru zbog podebelog dosjea. U međuvremenu je protiv njega podignuta optužnica te državno odvjetništvo za njega traži godinu dana zatvora.

20. travanj 2024 09:58