StoryEditorOCM
ForumDOLIJAO BJEGUNAC

Objavljena snimka: u Španjolskoj uhićen Hrvat osuđen zbog pokušaja ubojstva dubrovačkog taksista!

Piše Dušan Miljuš/JL
27. veljače 2023. - 21:40

Španjolska policija uhitila je u Madridu jednog od najtraženijih bjegunaca s Europolove liste. Riječ je o Hrvatu inicijala J.M. kojeg policija progoni zbog zločina iz 2019. godine, piše Jutarnji list.

Kako doznaje Jutarnji radi se o Josipu Mihajloviću (27) iz Zagreba koji je na šibenskom Županijskom sudu 2021. godine bio osuđen na šest godina zatvora zbog pokušaja ubojstva dubrovačkog taksista Antuna Cristana M. (30) 18. srpnja 2019. godine zajedno sa Mariom Barišićem (25) iz Mokošice, koji je osuđen na istovjetnu zatvorsku kaznu.

Obojica su nakon nedjela pobjegli.

Za bjeguncem su tragale hrvatske vlasti nakon što je sudjelovao u tučnjavi u kojoj je brutalno pretukao drugu osobu koja je zadobila prijelome kostiju i ostala bez zuba. Navodno je u Hrvatskoj vatrenim oružjem pokušao ubiti još jednog čovjeka, navode mediji.

Bjeguncu se konačno ušlo u trag zahvaljujući suradnji policija iz više zemalja preko mreže ENFAST - Europske mreže timova za potragu za bjeguncima. Policajci su bjegunca locirali u istočnoj Španjolskoj nakon što su primili dojavu da je velik dio božićnih blagdana proveo na otoku Ibizi nakon čega se preselio u Barcelonu. Opsežna istraga, pokrenuta u okviru mreže ENFAST, dovela je ranije ovog mjeseca španjolske policajce u Madrid.

Prema priopćenju, policajci su saznali da se muškarac trebao sastati sa svojom partnericom u hotelu u središtu Madrida 20. veljače. Policajci su uspjeli iznenaditi čovjeka i, kako su rekli, ‘privesti ovog iznimno opasnog bjegunca‘.

Tijekom uhićenja, policajci su među njegovim stvarima pronašli lažne osobne iskaznice za koje vjeruju da ih je koristio kako bi ‘pobjegao policiji i izbjegao da ga otkriju‘.

Mihajlović i Barišić su nakon pokušaja ubojstva dubrovačkog taksista pobjegli, ali je Barišić sredinom studenoga 2019. godine, na temelju međunarodne tjeralice, lociran i uhićen na području Neuma.

Prema presudi, dvojac je napao taksista tako što je Barišić imao nož, a Mihajlović pištolj marke Beretta, cal. 7,65 mm.

Uslijedila je verbalna prepirka nakon koje je taksist pokušao pobjeći, dok su dvojica okrivljenih krenula za njim. Mihajlović je iz pištolja ispalio više hitaca prema taksistu, ispalivši sve raspoloživo streljivo.

Najmanje jedno zrno pogodilo je Antuna Cristiana M. prostrijelivši mu desnu potkoljenicu i lijevu natkoljenicu slomivši mu bedrenu kost. Kako je na sudu svjedočio taksist, sukob između njega i Barišića već je postojao. Taksist je tvrdio da mu je Barišić prijetio i godinu dana ranije, a te večeri se namjerno zaletio prema njemu. Između pucnjeva, taksist je, pisali su mediji, čuo povike "pucaj, pucaj, rokni ga".

Mihajlovića bi Španjolska ubrzo mogla izručiti Hrvatskoj, gdje bi, s obzirom da mu se sudilo u odsutnosti, mogao dobiti novi postupak, navodi Jutarnji.

18. travanj 2024 22:40