StoryEditorOCM
ForumUBOJICA SESTRE IZ PALOVCA TRAŽILA PUŠTANJE NA SLOBODU

Obrana Smiljane Srnec traži dodatnu analizu DNA profila nepoznate muške osobe na najlon čarapama kojima je bila vezana crna plastična vreća na glavi Jasmine Dominić!

20. rujna 2019. - 19:07
palovec111

Smiljana Srnec (45) iz Palovca koja je optužena da je svoju sestru Jasminu Dominić ubila i njeno tijelo 19 godina skrivala u škrinji za zamrzavanje, tražila je od Ustavnog suda RH da je pusti na slobodu do pravomoćnosti presude, no sud je to odbio zbog visokog stupnja njezine kriminalne volje, te bešćutnosti i beskrupuloznosti, kao i mogućnosti ponavljanja ili počinjenja težeg kaznenog djela.

Srnec se iz istražnog Zatvora u Varaždinu preko svog odvjetnika Matije Šikića žalila da joj povrijeđeno načelo razmjernosti ograničenja slobode ili prava, jamstvo nepovredivosti slobode, te pravo na pravično suđenje jer je od 16. veljače neprekidno lišena slobode. U tužbi se navodi kako nisu na relevantan način obrazložene one osobite okolnosti koje bi ukazivale na postojanje opasnosti od ponavljanja ili počinjenja težeg kaznenog djela, te kako je njezinim psihijtarijskim vještačenjem utvrđeno da ne postoji opasnost da bi zbog duševne smetnje mogla počiniti teže kazneno djelo.

- Na psihijatrijskom vještačenju se može temeljiti produljenje istražnog zatvora samo ako je utvrđeno postojanje duševne smetnje. Podnositeljica nema duševne smetnje.- navodi se u tužbi odvjetnika Šikića.
Obrazlaže se kako je psihijatrijsko vještačenje nad Srnec određeno na temelju podataka u spisu, što je na nedopušten način utjecalo na rad vještaka koji na temelju odredaba Zakona o kaznenom postupku može vještačenje provesti samo pregledom okrivljenika.

- Kao posljedica navedenog naloga, Srnec je premještena iz Zatvora u Varaždinu u Zatvoru u Zagrebu, a iz Zatvora u Zagrebu je prepraćena u Psihijatrijsku bolnicu Vrapče, odvojena je od branitelja i obitelji, te je dovedena u iznimno stresnu situaciju koja je zasigurno utjecala na njezin intervju s liječnicima - navodi se u žalbi Ustavnom sudu.

Ustavni sud je žalbu odbio smatrajući kako je konkretnom slučaju trajanje mjere istražnog zatvora protiv Srnec produljeno je zbog postojanja osobitih okolnosti koje upućuju na opasnost od ponavljanja kaznenog djela, te da se u ovom slučaju radi o visokom stupnju kriminalne volje, bešćutnosti i beskrupuloznosti. Dodaje se i kako su niži sudovi također po provedenom psihijatrijskom vještačenju utvrdili da Srnec ima poremećaj ličnosti s pretežito disocijalnim i narcističkim obilježjima.

Na postojanje utvrđene osnovane sumnje nisu utjecali niti navodi iz žalbe o potrebi dopune provedenog sudskomedicinskog vještačenja i dodatne analize DNA profila nepoznate muške osobe koji je pronađen na najlon čarapama kojima je bila vezana crna plastična vreća na glavi Jasmine Dominić. Prema rezultatima DKT vještačenja, naime proizlazi da je na crnoj najlonskoj vreći, kojom je bila omotana glava Jasmine Dominić pronađen otisak jagodice palca desne ruke Smiljane Srnec. Iz DNA vještačenja pak proizlazi da je na komadiću gume koji je pronađen u navlaci za poplun, a koji nalikuje na otkinuti vrh prsta gumene rukavice, pronađen DNA profil Jasmine Dominić.

Iz iskaza ispitanih svjedoka koji su poznavali okrivljenu i žrtvu proizlazi da su Jasminu Dominić zadnji puta vidjeli tijekom ljetnih mjeseci 2000. godine, te da su nakon toga o njoj informacije dobivali od Smiljane, koja je iznosila različite navode gdje se ona nalazi (otišla u Pariz, na brod, na studij u Zagrebu i dr.), s time da je Srnec na isti način i svoje roditelje obavještavala gdje se nalazi žrtva. Prilikom odlaska u Mađarsku, Smiljana Srnec se kod prelaska državne granice poslužila i osobnom iskaznicom Jasmine Dominić.

U konačnici je potvrđeno da je Srnec na razini osnovane sumnje ubila svoju sestru zadavši joj najmanje pet do šest međusobno neovisnih jakih udaraca tupo-tvrdim sredstvom kad se ova nalazila u pasivno fiksiranom položaju, pri čemu ova nije zadobila ni zalutale ni obrambene ozljede, što upućuju na zaključak da se nalazila u nekom odmarajućem, spavajućem ili sličnom položaju.

Srnec je nakon toga tijelo sestre stavila u zamrzivač, gdje se nalazilo skoro 19 godina, pri čemu je svoje roditelje, a tako i druge osobe, obmanjivala da joj je sestra živa.

16. travanj 2024 14:22