StoryEditorOCM
ForumNIJE DAN VARANJA

Od 1. travnja očekuje se velik skok cijena proizvoda neizostavnog u kućanstvima: poskupjet će najmanje 30 posto, a Europi prijeti i velika nestašica

Piše PSD
17. ožujka 2022. - 09:31

U četvrtak se u Saboru nastavlja rasprava o prijedlogu zakona kojim se od 1. travnja snižavaju stope pdv-a na plin i hranu kako bi se ublažio cjenovni šok.

No u međuvremenu brojni domaći proizvođači hrane pripremaju novo dizanje cijena, a kako neslužbeno doznaje Danica.hr, od 1. travnja značajno će poskupjeti  jestivo suncokretovo ulje, i to za najmanje 30 posto, bez obzira na niži pdv.

Izvori iz Fortenove otkrivaju za Danica.hr kako bi litra Zvijezdina ulja od 1. travnja u dućanima trebala stajati najmanje 20 kuna. Danas, primjerice, u Konzumu stoji blizu 15 kuna. Da stopa pdv-a ostane na 13 posto, stajalo bi oko kunu i pol više.

Posljedica je to ruske agresije na Ukrajinu koja je najveći svjetski proizvodač i izvoznik jestivog ulja i suncokreta. Hrvatska ima dostatnu proizvodnju domaćeg ulja, ali nema dovoljno vlastite sirovine – suncokreta.

Sve se više strahuje i od globalne nestašice jestivog ulja koja bi posebno mogla pogoditi tržište Europe.

Neke se zemlje već ograničile količinu koja se može kupiti u dućanima, a čini se kako bi to uskoro mogla učiniti i cijela Njemačka. Neki su trgovački lanci u toj zemlji već ograničili kupnju na dvije do četiri litre po osobi.

Kako piše njemački Die Welt, Ukrajina osigurava gotovo 50 posto tržišta suncokretova ulja, a upravo je Njemačka veliki uvoznik iz te zemlje.

U razdoblju od listopada do prosinca lani EU je uvezla oko 1,5 milijuna tona suncokretova ulja iz Ukrajine, što je čak 86 posto ukupne isporuke tog ulja na tržište Europske unije.

Globalno tržište ne može nadomjestiti gubitak ukrajinskog suncokretova ulja koje će zbog ruske agresije ove godine sigurno izostati te se očekuje nestašica diljem Europe.

24. travanj 2024 22:46