StoryEditorOCM
ForumDOBRA VIJEST

Od iduće srijede jeftiniji međunarodni pozivi i SMS-ovi! Evo koliko ćete ih plaćati

Piše SD
11. svibnja 2019. - 15:10
mo

Međunarodni pozivi s fiksnog i mobilnog telefona, te SMS-ovi od srijede 15. svibnja postaju jeftiniji. Tada na snagu stupa uredba o međunarodnim pozivima i SMS porukama kojom je limitirana najviša dopuštena cijena međunarodnih poziva za privatne korisnike. Iz HACOM-a objašnjavaju kako je riječ o  pozivima koji se upućuju iz bilo koje nepokretne ili pokretne mreže u Republici Hrvatskoj prema zemljama Europske unije.

Dakle, prema novim reguliranim pravilima cijena međunarodnog pozivane može biti veća od 1,76 kuna po minuti, a cijena SMS-a ne može biti veća od 0,55 kuna po poruci.

Regulirane cijene primjenjuju se na pozive i SMS poruke na bilo kojem fiksnom ili mobilnom broju druge države članice EU. Regulirana cijena primjenjivat će se i na Norvešku, Island i Lihtenštajn gdje međunarodni poziv ne može biti skuplji od 1,76 kuna po minuti, a SMS od 0,55 kuna nakon donošenja odgovarajućeg zakona.

Ograničenja cijena automatski će se primjenjivati na fiksne i mobilne usluge na temelju stvarne potrošnje od 15. svibnja 2019., osim ako korisnik trenutačno koristi alternativnu tarifu za međunarodne pozive i odluči ostati na njoj ili ju je namjerno odabrao. Operator korisnike mora obavijestiti prije 15. svibnja o novim ograničenjima cijena koja će se početi primjenjivati na njihovu tarifu. Ova smanjenja primjenjuju se samo na privatne, ali ne i na poslovne korisnike

26. travanj 2024 17:52