StoryEditorOCM
ForumNOVE NAPETOSTI

Odgovor Pantovčaka premijeru Plenkoviću o ‘odbijenici Macronu‘: ‘Ovo je prva takva situacija...‘

Piše JL
23. studenog 2021. - 20:50

Uoči sutrašnjeg posjeta francuskog predsjednika Emmanuela Macrona Hrvatskoj na relaciji Banski dvori - Pantovčak događaju se nove napetosti.

Naime, na današnjoj konferenciji za novinare, na pitanje zašto predsjednik Republike Zoran Milanović nije pozvan na ručak s Macronom, Andrej Plenković je rekao da je Milanoviću bilo ponuđeno da bude domaćin ručka ili večere te da je to odbio.

- Milanoviću je ponuđeno, on je odbio, ja sam preuzeo organizaciju. Macrona sam pozvao ja. Ja sam domaćin. Milanoviću je ponuđeno da bude domaćin ručka ili večere. On je to odbio. Sad vi mene pitate je li se mi ne možemo dogovoriti? Ja ću vam opet objasniti. Imamo mogućnost jednoga ručka i jedne večere. Mi smo ponudili Milanoviću, on je odbio. Mi nudimo, večera ili ručak. Nećete ništa? Ja ću preuzeti na sebe. Točka. To je njihovo odbijanje. To morate pitati njih. Milanovića morate pitati zašto ne želi biti domaćin francuskom predsjedniku. Taj se dolazak dugo pripremao. Potpisat ćemo ugovor o kupnji Rafalea. Vi mene ispitujete zašto je netko drugi propustio biti domaćin? Molim vas, opet ide teza o nesuradnji, međutim mi nudimo, a oni odbijaju - rekao je, između ostalog, Plenković.

Iz Ureda predsjednika poručuju da su radili sve po protokolu, javlja RTL koji donosi reakciju Pantovčaka na premijerove izjave.

Kažu da Macron dolazi u večernjim satima, te da nije bilo prostora za organiziranje službene svečane večere jer službeni posjet počinje, što se njih tiče, u četvrtak dolaskom na Pantovčak. Nakon toga, Macron ide na ručak, ali ne ostaje te ne ostaje ni mogućnost da se organizira svečana večera.

Što se radnog ručka tiče, tu nema spora, poručuju s Pantovčaka, to je operativna razina gdje će biti ministri. Karakter svečanog ručka na koji dolaze estradnjaci, sportaši i mnogi gospodarstvenici, na kojem mjesta za predsjednika nema, s Pantovčaka komentiraju tvrdnjom da je ovo prva takva situacija.

Kada Ured predsjednika organizira takve stvari pozivnice odlaze na više adresa među kojima su Ured predsjednika Vlade, premijer, predsjednik Sabora i ministar vanjskih poslova. To što se ne odazovu, kažu na Pantovčaku, nije problem Pantovčaka.

20. travanj 2024 10:21