StoryEditorOCM
ForumCRKVA KAO MULTIPRAKTIK

Oni su eksperti za ginekologiju, obrazovanje, znaju da su tetoviranje i joga grijeh, a Balašević je zlo

Piše 100POSTO.HR
29. prosinca 2017. - 12:36
crkva

Da se Crkva miješa u sve, od politike i medicine, do braka i majčinstva, svjedok je čak i Google. Upišete li u tu tražilicu samo dvije riječi 'Crkva o…', otvorit će se čitav niz tema koje nemaju apsolutno nikakve veze s religijom, no biskupi i svećenici o njima javno govore, nerijetko se stavljajući iznad institucija i struke.

Svoje mišljenje su tako izrekli o politici, braku i rastavi, pravu na pobačaj i umjetnoj oplodnji, o homoseksualizmu, radu nedjeljom, pa čak i o jogi, meditaciji i tetoviranju tijela.

Kako bi se njihov glas što dalje čuo, te kako bi se što lakše približili mladima, svećenici su se modernizirali, pa su sve aktivniji i na društvenim mrežama.

Pažnju je tako, ovih dana, privukla objava patera Ike Mandurića koji se oglasio na Facebooku, očito iziritiran izuzetnom posjećenošću koncertavojvođanskog kantautora Đorđa Balaševića.

"Ljudi se čude kako je notorni, bezvezni, bezlični i prijetvorni prilivoda Balašević mogao napunit Arenu. Nema tu čuđenja. Mi smo još uvijek onaj narod koji je sposoban dva puta izabrati Mesića za predsjednika. A načelo je isto: 'on je zabavan!'", napisao je bivši arhitekt koji se zaredio u 37-oj godini.

Zanimljivo, inače prilično hejterska ekipa komentatora na portalima i društvenim mrežama u velikoj većini ga je popljuvala zbog navedenog.

Osim Mandurića, na društvenoj je mreži aktivan i don Damir Stojić. Njih su dvojica, s velečasnim Ivanom Valentićem, organizirali i duhovnu obnovu 'Isus na brucošijadi', kojom je započela tekuća akademska godina.

Don Stojić redovito predvodi duhovne obnove za studente, a rado komentira i politička zbivanja pa je tako, nakon pobjede Donalda Trumpa, na Facebooku, uz fotografiju Majke Terezije i Hillary Clinton, napisao: "Pomalo mi je žao što Amerika nije dobila prvu predsjednicu; već bi je imali da je nisu abortirali!". Javnosti je poznat i po izjavi da je medicinski nevjerojatno da djevojka zatrudni tijekom silovanja.

'Biskupima na ginekološki pregled'

Crkva u Hrvatskoj se, bolje od samih liječnika, razumije i u medicinu, naročito u ginekologiju. Tako je bila i pokrovitelj Kongresa forenzične ginekologije i perinatologije u Topuskom.

Visoki pokrovitelji skupa, na koji su pozvani liječnice i liječnici specijalisti, bili su, među ostalima, kardinal Josip Bozanić i sisački biskup, mons. Vlado Košić, a među organizatorima su bili Hrvatsko katoličko sveučilište u Zagrebu i Hrvatsko katoličko liječničko društvo. Podsjetimo, početkom 2012., Hrvatsko katoličko liječničko društvo je žestoko napalo tadašnjeg ministra zdravstva Rajka Ostojića zbog Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji. Tvrdili su i da je 'pilula za dan poslije' abortivno sredstvo, što je znanstveno potpuno neutemeljena tvrdnja.

Upravo su stoga brojne udruge, Neformalna inicijativa civilnog društva, Protagora - udruga za zaštitu prava ireligioznih osoba i udruga Rode, poručile da je bilo kakvo povezivanje vrha Katoličke crkve s ginekologijom, u okviru sustava javnog zdravstva, zvono za uzbunu, jer Katolička crkva želi sustavno smanjiti opseg reproduktivnih prava žena.

O mišljenju javnosti o petljanju svećenika u ginekologiju, najbolje govore sarkastični komentari na društvenim mrežama, kao i tada otvorena Facebook stranica 'Biskupima na ginekološki pregled', koja je prikupila gotovo dvije i pol tisuće fanova. 

Dijete s posebnim potrebama svećenik odbio pričestiti s ostalima 

Po svemu sudeći, oni koji odluče ostati u Hrvatskoj moraju biti spremni na to da će im se Crkva miješati i u obitelj, obrazovanje djece, u odlučivanje o pravu na pobačaj, pa i u odluku da pokušaju dobiti dijete umjetnom oplodnjom. Naime, stav Crkve je da postoji pravo djeteta da se rodi, no, s druge strane, ne postoji pravo na dijete pod svaku cijenu, pa se tako Crkva protivi umjetnoj oplodnji, zbog, kako se obrazlaže, eksperimentiranja, zamrzavanja i usmrćivanja ljudskih embrija tijekom postupka.

I dok se Crkva tako zalaže da se fetus tretira kao osobu, kada se dijete rodi 'pravila igre' se nerijetko mijenjaju. Upravo se to dogodilo dječaku Adamu Kadiću, iz Gradišta kod Županje, koji je rođen s Downovim sindromom, zbog čega je njega i još dvoje djece, svećenik odbio pričestiti s ostalim prvopričesnicima. 

U sekularnoj Hrvatskoj Crkva se duboko ukorijenila i u obrazovanje

Vjeronauk je u školama, a religijski su se sadržaji 'ispod radara' upleli u nastavne programe. Tako se primjerice u čitanci 'Snaga riječi 7' od učenika sedmih razreda traži da napišu vlastitu molitvu Bogu, pozovu Isusa u posjet svojoj obitelji, napišu izmišljeni intervju sa svećenikom te odgovore osjećaju li se pozvanima služiti Kristu.

I dok su se ovakvi religijski sadržaji, umjesto u sklopu vjeronauka, bez problema našli u čitanci hrvatskog jezika, biskupi smatraju da se u našem obrazovnom sustavu previše pažnje posvećuje informatici i tehnologiji koji, kako tvrde, ne trebaju biti središte kurikuluma

One koji odlaze u potrazi za poslom biskup je nazvao dezerterima 

Ako nakon školovanja u Hrvatskoj ne pronađete posao te odlučite otići, ni to neće proći bez osude s oltara. Tako je nedavno, sisački biskup, mons. Vlado Košić, u svojoj propovjedi, ljude koji odlaze iz Hrvatske nazvao dezerterima.

I dok su mladi koji, u potrazi za poslom, odlaze za Košića dezerteri, general Slobodan Praljak, osuđen za ratne zločine, je heroj za kojeg se u Hrvatskoj održavaju mise. Iako katekizam Katoličke crkve samoubojstvo svrstava u grijehe, Praljku je i to oprošteno. No, kada se s misama i komemoracijama pokušalo i izvan granica Hrvatske, članovima hrvatske katoličke misije stiglo je ozbiljno upozorenje.

Zbog misa za Praljka u Njemačkoj su dobili po prstima 

Službenim dopisom, koji potpisuje katedralni kanonik monsignor Paul Hildebrand, vodstvo njemačke biskupije Rottenburg-Stuttgart moralo je zabraniti hrvatskoj katoličkoj misiji, koja djeluje unutar biskupije, održavanje mise zadužnice, ili bilo kakve druge vrste komemoracije, za Slobodana Praljka, osuđenog na Međunarodnom sudu za ratne zločine u Haagu.

"Nije na Vama, koji ste – kao pastoralne suradnice i suradnici – u službi Biskupije Rottenburg-Stuttgart, dovoditi u sumnju presudu Međunarodnog suda za ratne zločine u Haagu", stoji, među ostalim, u dopisu od 5. prosinca.

"Ovim Vas dopisom također upućujem na to da u prostorijama hrvatskih katoličkih zajednica (tim povodom) ne održavate nikakve komemoracije, niti pak svete mise. Nadalje, ne smijete sudjelovati ni u kakvim komemoracijama toga tipa, niti se pak – kao pastoralne suradnice i suradnici – na takvim komemoracijama prepoznatljivo pokazivati. Hrvatske su katoličke zajednice ustanove Biskupije Rottenburg-Stuttgart, te su – kao takve – obvezane na striktnu neutralnost. Biskupijske prostorije – a i Vi, kao biskupove suradnice i suradnici u Biskupiji Rottenburg-Stuttgart – ne stoje na raspolaganju ni za kakva politička očitovanja", oštro je upozorio katedralni kanonik Hildebrand tamošnju Hrvatsku katoličku misiju.

Imaju stav i o tetoviranju

Biblija tetoviranje spominje samo na jednom mjestu, no fra Ivan Pavićse u vrlo opširnom tekstu, objavljenom na portalu rastimougospodinu.com., oštro obrušio na taj 'grijeh' .

"Tetoviranje je grijeh, a svaka vaša tetovaža sotonin izričaj. Tetovirati svoje tijelo spada u poganski običaj. To je jedna vrsta inicijacije. Bog zabranjuje da se to radi", zaprijetio je fra Pavić.

Protukatolička aktivnost je i joga

Za razliku od Janice Kostelić, svećenici misle da joga nije sport i da nije primjerena katolicima. Podsjetimo, nakon što je grad Slavonski Brod, u sklopu organizacije Ljeto u Brodu, među sportske aktivnosti uvrstio i jogu, stigla je oštra reakcija iz tamošnje crkve Sv. Dominika Savia. Na njihovim je internet stranicama tada osvanula obavijest kojom se upozorava na jogu kao antikatoličku aktivnost. Zbog toga su čak i od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta tražili da intervenira, na što je pomoćnica ministra Janica Kostelić odgovorila da je joga sport čije blagodati koriste mnogi profesionalni sportaši.

Prema popisu stanovništva 2011. godine, 86,28 posto stanovništva Hrvatske čine katolici, no ovakvi stavovi ne dolaze ni iz samog Vatikana, države u kojoj je udio katolika 100 posto.

26. travanj 2024 14:09