StoryEditorOCM
ForumSPORNI UVOZ

Opasna kemikalija otkrivena u popularnom voću. Uzorci uzeti 2. listopada, a obavijest stigla tek danas?!

Piše VIJESTI SD
20. studenog 2023. - 19:44

S tržišta je povučeno uvozno voće jer je u njemu otkriven iznimno štetan pesticid, izvještava europska agencija za hranu, piše Danica.hr.

Riječ je o nashi kruškama porijekom iz Kine, čije konzumiranje predstavlja ozbiljan rizik za zdravlje, posebno djece.

Nedopuštene razine štetnog pesticida klormekvat (chlormequat) otkrile su na tržištu inspekcije u Nizozemskoj te o svemu obavijestile europsku agenciju. Kruške su iz Kine distribuirane u 14 zemalja, među ostalim i Hrvatsku.

Uzorci sporne kruške uzeti su na prodajnom mjestu 2. listopada, a tek danas je stigla obavijest da voće sadrži štetan pesticid, i to u količini 2,6 miligrama po kilogramu.

Klormekvat je kemikalija koja mijenja rast biljaka na različite načine. Uglavnom se primjenjuje na usjevima žitarica, ali i na plantažama voćki.

“Studije na životinjama izloženima toj kemikaliji pokazuju da klormekvat može poremetiti rast fetusa i naštetiti reproduktivnom sustavu.

To izaziva zabrinutost da kemikalija može biti opasna za ljudsko zdravlje, posebno djecu, jer izloženost u ranim godinama života kasnije može dovesti do štetnih posljedica”, navodi se u jednoj od znanstvenih studija, piše Danica.hr.

05. ožujak 2024 01:12