StoryEditorOCM
ForumSJEVERNA KOREJA

Operacija nije uspjela, ali pacijent živi jer nitko ne smije reći da je umro? Kirurgu su se ruke tresle dok je operirao voljenoga Kim Jong-una

Piše PSD.
26. travnja 2020. - 21:32

Kako prolaze dani bez pojavljivanja Kim Jong-una u javnosti, umnažaju se spekulacije o njegovu teškom zdravstvenom stanju. Neki izvore čak tvrde da je preminuo.

Sjevernokorejski predsjednik posljednji put je javno viđen 11. travnja na sjednici vladajuće Radničke partije Koreje. Glasine da se nalazi u teškom stanju primarno su potaknute njegovim izostankom s “Dana Sunca” 15. travnja – velikog blagdana kada vlast i narod Sjeverne Koreje slave rođendan Kim Il-sunga, osnivača ove komunističke države i djeda sadašnjeg predsjednika – kojeg 36-godišnji Kim Jong-un nikad dosad nije propustio.

Nekoliko dana potom južnokorejski portal “Daily NK” sa sjedištem u Seulu objavljuje da je 12. travnja Kim operiran zbog “kardiovaskularnih problema”, dodavši kako se “vjeruje” da se vođa Sjeverne Koreje oporavlja u odmaralištu na istočnoj obali zemlje, kod grada Wonsana, a 20. travnja o teškom stanju Kim Jong- una izvještava i CNN, preko svog azijskog korespondenta Jima Sciuttoa:

“SAD prati obavještajne informacije koje se tiču lidera Sjeverne Koreje. U velikoj je opasnosti nakon operacije, navodi nam američki dužnosnik koji je direktno upoznat sa situacijom”, rekao je te večeri Sciutto, da bi američki predsjednik Donald Trump potom odbacio takva nagađanja:

“Imamo dobre odnose sa Sjevernom Korejom i ja imam dobar odnos s Kim Jong-unom. Nadam se da je dobro, a mislim da su ovo lažni izvještaji”, komentirao je Trump.

Međutim, spekulacije su se nastavile, osobito nakon što su ovog vikenda američke satelitske snimke potvrdile da se posebni vlak kojim se služi sjevernokorejski vođa nalazi upravo kod grada Wonsana, što je potvrdilo sumnje da je Kim napustio Pjongjang i ojačalo nagađanja da su posrijedi zdravstveni razlozi.

U međuvremenu je japanski list “Shuken Gendai” objavio da se Kim nakon operacije srca nalazi u “vegetativnom stanju”, odnosno da operacija nije uspjela.

image
Brendan Smialowski/AFP

Spomenuti list donosi i detalje koji su doveli do operativnog zahvata, pa tako navodi da se 12. travnja, prilikom posjeta ruralnom dijelu zemlje, predsjednik Sjeverne Koreje odjednom “uhvatio za prsa i srušio na zemlju”, nakon čega je dobio umjetno disanje te je odveden u obližnju bolnicu, gdje mu je u začepljenu krvnu žilu ugrađen stent.

Japanski novinari potom iznose i neke teško provjerljive detalje, poput onog da je operaciju izveo sjevernokorejski liječnik koji je medicinu diplomirao u Kini, te da se rutinska operacija pretvorila u fatalnu zbog kirurgove nervoze (čak ističu da su mu se “ruke jako tresle”), potencirane činjenicom da nikad u karijeri nije operirao tako pretilog pacijenta.

Potom je TV stanica HKSTV iz Hong Konga objavila da je Kim Jong-un preminuo, ograđujući se da je riječ o “nepotvrđenoj informaciji”, ali dodajući kako su je dobili od “vrlo pouzdanog izvora”. Vijest su zatim prenijeli i pojedini američki tabloidi, navodeći da onaj posebni vlak kod Wonsana čeka kako bi se vođini posmrtni ostaci prenijeli u Pjongjang, nakon što partijski Politbiro odobri objavljivanje vijesti o Kimovoj smrti.

Agencija Reuters je pak objavila da su nakon operacije u Sjevernu Koreju hitno stigli kineski liječnici, što bi sugeriralo da su informacije o teškom zdravstvenom stanju sjevernokorejskog lidera doista točne. Međutim, ista agencija dodaje kako su južnokorejski i kineski dužnosnici osporili medijske izvještaje o Kimovu lošem zdravlju. Štoviše, Reuters prenosi tvrdnje južnokorejskih obavještajaca da je Kim živ i da će se uskoro pojaviti u javnosti.

S druge strane, sjevernokorejski izvori tvrde da su nagađanja o teškom stanju “našeg Maršala” zapravo “netočna i zlonamjerna”, te da se predsjednik od operacije oporavlja u okrugu Hyangsan, sjeverno od Pjongjanga.

Tamošnji državni mediji objavili su čak i da je Kim ovih dana poslao pozdravni telegram sjevernokorejskim građevinskim radnicima, ali ta vijest nije popraćena nikakvim fotografijama.

U toj šumi kontradiktornih informacija počela su i nagađanja tko bi mogao naslijediti Kim Jong-una na mjestu lidera najmlađe nuklearne sile.

Kako su Kimova djeca premlada (južnokorejski izvori tvrde da je najstariji Kimov sin rođen 2010. godine), analitičari tipuju na njegovu sestru Kim Yo-jong (31), povezujući njezino nedavno kooptiranje u Politbiro upravo s osiguravanjem nastavka vladavine dinastije Kim u Sjevernoj Koreji, uz opasku kako nije jasno hoće li patrijarhalna državna i partijska elita prihvatiti mladu ženu kao idućeg “vrhovnog vođu”.

20. travanj 2024 02:50