StoryEditorOCM
Forum‘ZA VRATOM SMO VAM‘

‘Oprostite što smetam, ne mogu disati‘ - HND najavio skori prosvjed i prozvao vlast da zataškava Matijanićev slučaj

Piše Hina
14. siječnja 2023. - 14:12

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u subotu je najavilo prosvjed na Markovu trgu 5. veljače, šest mjeseci od tragične smrti novinara Vladimira Matijanića, naglasivši kako ustraju na istrazi o propustima u njegovom liječenju te smjeni ministra zdravstva Vilija Beroša.

Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko najavio je da je prosvjed 5. veljače, s početkom u 13 sati, naziva ‘Oprostite što smetam, ne mogu disati’, organiziran nakon što je HND šest mjeseci upozoravao da u slučaju smrti novinara Indexa Vladimira Matijanića, nije pokrenut službeni postupak, nitko nije smijenjen, niti je itko odgovarao, čak ni na disciplinskim ili etičkim odborima.

Zovko je ustvrdio kako je "činjenica da aktualna vlast, počevši od ministra Beroša, zataškava ovaj cijeli slučaj i želi se obračunati s mrtvim čovjekom koji je cijeli svoj život posvetio borbi za javni interes’’.

Podsjetio je i da je peticiju da novo, nezavisno povjerenstvo provede izvide i utvrdi postoje li propusti u liječenju novinara Matijanića potpisalo gotovo 5000 građana, rekavši kako su se ‘gadno prevarili‘ svi oni koji su mislili da će se od toga odustati.

‘‘HND će biti za vratom vlastodršcima koji ovu priču žele zataškati i žele nas uvjeriti da je sve bilo u redu. Od zahtjeva za smjenom ministra Beroša nećemo odustati, ali sada smatramo da je ovo odgovornost Andreja Plenkovića. On će biti i dosad jedini premijer koji će u svom mandatu imati dva novinarska prosvjeda na Markovu Trgu‘‘, kazao je Zovko.

Dodao je i kako je u slučaju Matijanić ‘‘sustav ubio čovjeka‘‘, te da bi, kako kaže, premijer Plenković bio veći državnik da je smijenio još jednog u nizu nesposobnih ministra koji ugrožava zdravlje ljudi nego što ga ovako brani.

Potpredsjednik HND-a Goran Gazdek pozvao je građane da se priključe prosvjedu, a glavna tajnica HND-a Melisa Skender kazala je da je smrt Vladimira Matijanića bila tragično nepotrebna, ali da se najavljenim prosvjedom želi postići i da ne bude uzaludna.

image

Vladimir Matijanić

Pozvala je i širu javnost da podrži prosvjed, a naročito organizacije civilnog društva, medicinske djelatnike i djelatnice u borbi za, kako je istaknula, zdravstveni sustav u kojem nećemo biti samo brojevi, nego ljudi.

Novinar Vladimir Matijanić umro je u Splitu 5.. kolovoza prošle godine od posljedica bolesti vezanih uz teške posljedice COVID-19.

Nakon brojnih prigovora za nesavjesno liječenje i moguće uskraćivanje odgovarajuće medicinske pomoći. zaključak stručnog povjerenstva Ministarstva zdravstva bio je da u pružanju medicinske skrbi novinaru Matijaniću nije bilo značajnih stručnih propusta.

20. travanj 2024 02:57