StoryEditorOCM
ForumO STANJU U HRVATSKOJ

Ostvaruju se sumorne prognoze Instituta iz Washingtona: tvrdili su da ćemo do kraja siječnja imati više od 1200 umrlih, a mnogi su bili vrlo skeptični

Piše Anita Belak Krile/SD
16. studenog 2020. - 14:41
Split, 250820 COVID odjel na infektologiji bolnice Krizine. Medicinske sestre pokazuju postupak ponasanja od samog ulaza do izlaza sa odjela. Na fotografiji: Antonia Vukovic medicinska sestra pored respiratoraDuje Klaric/Cropix

Do danas je u Hrvatskoj od koronavirusa preminulo 1082 osobe. Kad smo u rujnu pisali o prognozi Neovisnog instituta za metriku i procjene u zdravstvu (IHME) iz Washingtona, koji je objavio sumorna predviđanja razvoja koronavirusa u Hrvatskoj, mnogi su bili vrlo skeptični oko njihovih prognoza. Međutim njihove procjene ne samo da se ostvaruju nego ćemo ih možda i prebaciti.

IHME je, naime, prognozirao da će do 1. siječnja 2021. u Hrvatskoj u prosjeku dnevno umirati 52 zaražene osobe te da će do tog datuma u zemlji biti ukupno 1.267 umrlih. Kako nam raste krivulja umrlih, do te bi brojke mogli doći već idući tjedan, puno ranije nego štoi je IHME prognozirao. 

Izračunali su i da će nam do početka iduće godine trebati gotovo 2000 bolničkih kreveta za oboljele i 493 respiratora.

I po broju kreveta njihova je procjena vrlo blizu (jučer je bilo 1816 pacijenata na bolničkom liječenju).

Što se tiče respiratora trenutno je na mehaničke uređaje za disanje priključen 191 pacijent. Ni tu trend nije dobar budući je u ponedjeljak na respiratorima bilo 13 osoba više nego dan ranije.

Ministar zdravstva Vili Beroš kaže kako imamo još dosta slobodnih respiratora.

„U Splitu u ovom trenutku imamo zauzeto 16,3 posto  respiratora, u Rijeci 23,64 posto, u Osijeku 43,2 posto, u KB Dubrava 56,4 posto od njih 78, te u Klinici za infektologiju dr. Fran Mihaljević 50 – kazao je Beroš.

Ocijenio je kako se unatrag 6-7 tjedana broj zaraženih udvostručio, ali da je nakon uvođenja novih mjera koncem listopada počeo padati.

„Nakon mjera uvedenih 26. listopada, broj novozaraženih je pao. Nismo zadovoljni ni tim brojevima i razmišljamo o daljnjim akcijama ali ipak sve govori da je situacija stabilna. Broj preminulih je sukladan broju hospitaliziranih. Svaki izgubljeni život je previše i moramo spriječiti novozaražene, hospitalizirane i umrle. Želim reći, ako usporedite naše s europskim mjerama, s blažim mjerama postižemo jednake, ako ne i bolje rezultate. Mjere su balansirane, tu su da ih poštujemo. Ako bi ih svi poštivali, brojevi bi bili puno bolji. Odgovornošću poručimo to da ne moramo pooštravati mjere – rekao je Beroš.

Od početka pandemije najviše je umrlih u Zagrebu (325),  a Splitsko - dalmatinsku županiju (125)  s drugog je mjesta istisnula Osječko-baranjska, koja ima nagli skok umrlih ( ukupno 139) .  

Beroš tvrdi da je Hrvatska među sedam najboljih zemalja po broju zaraženih na milijun stanovnika: „Austrija, Slovenija i Belgija su znatno lošije od nas".

No, ako gledamo europsku statistiku smrtnosti u zadnjih 14 dana na 100.000 stanovnika, nemamo ni jedan razlog za zadovoljstvo. Po toj statistici, od naših susjeda, gori od nas su samo Slovenci.

Prema podacima od 16. studenoga koje je objavio Europski centar za prevenciju i suzbijanje bolesti (ECDC), Hrvatska je na visokom sedmom mjestu u Europi po stopi preminulih od koronavirusa na 100.000 stanovnika.

Prema europskim statističkim evidencijama u zadnja dva tjedna na prvom je mjestu Češka (stopa umrlih 26,1 posto), slijede Belgija (22.3 posto), Mađarska (13,3), Slovenija (13,2), Poljska (12.0) i Hrvatska (11,9). Usporedbe radi u rujnu je stopa smrtnosti u Hrvatskoj bila samo 0,7 posto, a sad je 11.3 posto.

03. svibanj 2024 03:48