StoryEditorOCM
ForumKRAJ AGONIJE

Oteta 9-godišnjakinja ponovno je u zagrljaju svog oca: njegova je priča potresla svijet, pogledajte dirljivi trenutak

Piše Vijesti SD
26. studenog 2023. - 12:01

Emily Hand napunila je svoj deveti rođendan kao taokinja u Gazi, dan prije nego što se ponovno susrela sa svojim ocem, koji je isprva vjerovao da je ubijena u razornom Hamasovom napadu na južni Izrael prošlog mjeseca.

Emily je vraćena u drugoj skupini talaca koje je oslobodio Hamas. Na objavljenoj fotografiji, pojavila se zajedno s drugom taokinjom, Hilom Rotem, čija se majka još uvijek nalazi u Gazi.

Oslobađanje je dio sporazuma s Izraelom u kojemu je posredovao Katar. Emily na snimkama ostavlja dojam da je dobrog zdravlja.

Devetogodišnja djevojčica kći je irske doseljenice u Izrael, koja je umrla od raka dok je Emily imala dvije godine.

"Ne možemo pronaći riječi kojima bismo opisali naše emocije nakon 50 izazovnih i kompliciranih dana", rekla je njezina obitelj u priopćenju. "Presretni smo što ponovno grlimo Emily, ali u isto vrijeme suosjećamo Raye Rotem i svim taocima koji se tek trebaju vratiti".

Za stanovnike kibuca Be‘eri, jedne od zajednica koje su bile najteže pogođene prošlomjesečnim napadom Hamasa, oslobađanje nekih talaca otetih 7. listopada donijelo je određeno olakšanje pomiješano s tugom.

U odmaralištu na Mrtvom moru u koje je evakuirana većina stanovnika kibuca, bilo je klicanja i pljeska dok je zajednica gledala dovođenje talaca u Izrael.

"Ne znaš, ne možeš zamisliti da će doći. Jednostavno ne možeš zamisliti, što će učiniti, hoće li pričati o tome", rekla je 10-godišnja Talia, prijateljica Emily Hand.

“Imamo puno pitanja, svi ih žele pitati, što se tamo dogodilo, što su im radili, jesu li jeli i pili”, rekla je.

Nakon oslobađanja 13 izraelskih talaca i četvero stranih državljana, Izrael je oslobodio 39 palestinskih zatvorenika.

Četverodnevno primirje između Izraela i Hamasa uslijedilo je nakon šest tjedana borbi. Primirje je dogovoreno pod uvjetom da se 50 civilnih izraelskih talaca zamijene za 150 palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora.

Nakon isteka primirja, izraelski zapovjednici i Hamas rekli su da očekuju nastavak borbi. Budućnost talaca koji su ostali u Gazi je nejasna.

Priča Thomasa Handa: ‘Ovo što joj rade je gore od smrti‘

Priča Thomasa Handa obišla je svijet nakon što je saznao da je njegova kći oteta iz kreveta u kibucu Be‘eri 7. listopada.

Otac osmogodišnjakinje Thomas Hand rasplakao se jer je mislio da će uvjeti u tunelima Gaze, koje uspoređuje s holokaustom, djevojčicu psihički slomiti.

Thomasu se pojavio lagani osmijeh na licu kad je pomislio da je njegova kći bila među 1400 ubijenih u napadu jer je znao kakvi se užasi pripremaju za one koji su odvedeni kao taoci.

- Nitko od njih se neće vratiti onakav kakav je došao tamo. Ne želim uopće razmišljati u kakvim je uvjetima, moguće je da ih drže kao stoku, rekao je za CNN.

Obećao je prije desetak dana da će cijeli svoj život posvetiti da popravi štetu ako mu se Emily vrati, kaže da neće ići u školu godinu dana i da će je odvesti u Disney World samo da bude sretna.

image
AFP
image
AFP

06:23 Izraelske vlasti oslobodile 39 palestinskih zatvorenika

Izraelske vlasti oslobodile su 39 palestinskih zatvorenika, uključujući šest žena i 33 djece, izvijestila je palestinska novinska agencija WAFA rano u nedjelju.

Prema izvješću, pušteno je šest žena i 33 mladića do 19 godina. Primile su ih njihove obitelji u istočnom Jeruzalemu i na Zapadnoj obali.

Kao uvjet sporazuma, militanti Hamasa prvo su morali osloboditi izraelske taoce držane u Gazi prije puštanja palestinskih zatvorenika iz izraelskog pritvora, navode lokala izvješća.

Egipat, Sjedinjene Države i Katar su posredovali u četverodnevnom prekidu vatre između Izraela i islamističkog Hamasa u razmjeni 50 civilnih talaca za palestinske zarobljenike.

Podsjetimo, Hamas je predao 13 izraelskih talaca i četiri stranca Međunarodnom odboru Crvenog križa u subotu navečer, priopćilo je katarsko ministarstvo vanjskih poslova, nakon odgode do koje je, kako tvrdi Hamas, došlo zbog nepoštivanja dogovora.

27. travanj 2024 22:11