StoryEditorOCM
ForumCRVENI ALARM

Ovako izgleda New York danas, prizori su nestvarni: ‘Nosite maske, ne izlazite!‘; Stanje bi se moglo još pogoršati

Piše Silvija Novak/JL
7. lipnja 2023. - 21:29

Zbog ogromnih šumskih požara koji bjesne diljem Kanade, u toj je zemlji i susjednom SAD-u značajno smanjena kvaliteta zraka. Gusti dim nadvio se nad područjem Ontaria i Quebeca u Kanadi, a narančasta izmaglica spustila se sve do Philadelphije, New Jerseya i New Yorka.

Najveći dio tog dima stiže iz Quebeca gdje trenutačno gori čak 200 velikih šumskih požara. Kanadske vlasti kažu kako će, po svemu sudeći, ovo biti najgora sezona požara ikad - a tek je početak lipnja, prenosi Jutarnji.hr.

Stručnjaci kažu da je ovo proljeće bilo znatno toplije i sušnije nego što je to inače slučaj, te su takve okolnosti pogodovale izbijanju požara. Upozoravaju i kako se slični uvjeti očekuju i u nastavku ljeta.

image
AFP
image
AFP

Organizacija Environment Canada izdala je u utorak upozorenje za područje Ottawe i Toronta u kojem stoji da je zrak opasan po zdravlje.

Stanje u Quebecu toliko je loše da su u nekim zajednicama ljude s astmom i sličnim respiratornim problemima počeli prebacivati u krajeve manje zahvaćene dimom.

I Agencija za zaštitu okoliša Sjedinjenih Američkih Država objavila je da je kvaliteta zraka u većem dijelu sjeverozapada zemlje ‘štetna po zdravlje‘, pogotovo za one koji imaju respiratorne bolesti i probleme s disanjem. Sve u svemu, pogođeno je oko 100 milijuna ljudi diljem Sjeverne Amerike.

U New Yorku je dim tako gust da se poznata panorama grada jedva nazire, a dimom je obavijen i Kip Slobode. Gradonačelnik Eric Adams upozorio je da bi se stanje moglo dodatno pogoršati u srijedu tijekom dana.

U javnim školama su otkazane sve aktivnosti na otvorenom, a unatoč tome što je 7. lipnja Svjetski dan trčanja, brojna trkačka događanja diljem New Yorka otkazana su zbog loše kvalitete zraka. Tako se neće održati ni posebna utrka koju je pripremila organizacija New York Road Runners.

U objavi na Twitteru grupa je napisala: ‘7. lipnja je Globalni dan trčanja, ali ako ste u New Yorku ili bilo kojem pogođenom području, pridržavajte se zdravstvenih savjeta vašeg grada u vezi s kvalitetom zraka i trčanje prebacite na neki drugi dan.‘

Iz New Yorka se Jutarnjem listu javila i čitateljica Violeta koja u tom gradu živi već godinama.

- Zrak je danas zaista grozan u gradu. Sve je to proširilo od šumskih požara iz Kanade, ali gori i oko New Jerseya - kaže Violeta.

- Otkazane su mnoge aktivnosti na otvorenom, a i nama su na poslu rekli da možemo ostati i raditi od kuće dok se stanje malo ne smiri. Stalno nam šalju dodatna upozorenja i govore da ne provodimo vani više vremena nego je baš nužno. Miris dima osjeti sve svugdje u gradu.

I zdravstveni djelatnici u Philadelphiji objavili su da je proglašeno crveno upozorenje zbog visoke razine sitnih lebdećih čestica.

‘Zrak je nezdrav za disanje. Kvaliteta zraka može varirati u cijelom gradu i tijekom dana, a neka područja imaju znatno lošiju kvalitetu ovisno o prevladavajućim vjetrovima‘, rekli su iz Ureda za javno zdravlje Philadelphije.

Pozvali su stanovnike da otkažu događanja i okupljanja na otvorenom i da nose ‘visokokvalitetne maske‘ poput N-95 ili KN-95 ako je ikako moguće.

Također, građani se pozivaju da zatvore sve prozore i vrata kako bi smanjili zagađenje zraka u svojim domovima. Simptomi na koje treba obratiti pozornost uključuju otežano disanje, mučninu i vrtoglavicu.

Upozorenje o lošoj kvaliteti zraka izdano je za srijedu i četvrtak i na području jugoistočnog Michigana, uključujući grad Detroit.

Ranije jutros, Detroit je zbog loše kvalitete zraka bio 10. najzagađeniji grad na svijetu, dok se New York u jednom trenutku popeo čak na visoko 5. mjesto, prema stranici za praćenje kvalitete zraka IQAir.

image
AFP
image
AFP
image
AFP
image
AFP
image
AFP
image
AFP
image
AFP
image
AFP
image
AFP
image
AFP
image
AFP
image
AFP
image
AFP
image
AFP
04. listopad 2023 18:07