StoryEditorOCM
ForumSVI SU NA MORU

Ove zemlje su zamalo "uhvatile" rekordnu 2019., od turizma se ove sezone masno zarađuje. Muku muči Crna Gora, a evo gdje je Hrvatska

Piše Saša Ljubičić
26. srpnja 2022. - 17:17

U prvih šest mjeseci ove godine Hrvatska bilježi 5.762.801 gosta i 24.842.076 noćenja. Lani je u istom razdoblju imala 2.597.326 turista i 11.952.621 noćenje, pa ispada da su rezultati za prvi dio godine dvostruko bolji nego 2021., kad smo bili prvaci turizma na Mediteranu.

No hoćemo li dostići rekordnu 2019., još se ne zna. Neke su destinacije na našoj strani Jadrana to već zabilježile, a zbog viših cijena koje pogoni inflacija, zarada svih dionika u turizmu vjerojatno će biti bolja nego 2019. godine. U Hrvatskoj je na dan 20. srpnja boravilo oko 980.000 turista – što je 97 posto noćenja ostvarenih u srpnju rekordne 2019. godine. Ovaj podatak dobro ilustrira koliko smo blizu rekordnim turističkim rezultatima.    

image
Luka Gerlanc/Cropix

Španjolci trljaju ruke

Nakon pandemije, koja je posljednje dvije godine negativno utjecala na turizam, većina mediteranskih zemalja bilježi odlične poslovne rezultate. Osim Crne Gore, koja je zbog izostanka gostiju iz Rusije, Ukrajine, ali i susjedne Srbije, doživjela fijasko, naša turistička konkurencija "lovi" brojke iz pretpandemijskih vremena. 

Susjedi Talijani očekuju 35 posto gostiju više u odnosu na lani. Glavna turistička sezona na talijanskoj "čizmi" počela je u svibnju, a za sada je znatnije ometaju nestašice vode zbog dugotrajne suše i požari koji bjesne na graničnom području sa Slovenijom. No Italija, po svoj prilici, neće dostići brojke iz 2019. godine, a za sada je taj zaostatak, kad se gleda broj gostiju na godišnjoj razini, oko 20 posto. S obzirom na to da skijališta imaju veliki udio u talijanskom turističkom kolaču, a sezona skijanja počinje u prosincu, ostaje vidjeti hoće li na nju ponovno utjecati širenje koronavirusa.

Zato su Španjolci gotovo pa uhvatili 2019. godinu. Predviđa se zarada od 152 milijarde eura, što bi značilo da su na Pirenejima zaradili od turizma kao prije pojave COVID-a 19.      

image
Vedran Levi/Cropix

Zabrana letova iz Rusije

Grcima ide sjajno. Imaju bolje rezultate nego prije pandemije koronavirusa. Na Rodosu, Santoriniju, Mikonosu... 25 posto je više gostiju u odnosu na berićetnu 2019. godinu, pa ne bude li većih "potresa" na tamošnjem turističkom tržištu, smiješi im se rekordna turistička sezona. 

Ni Turcima ne ide loše. Unatoč najavama da će sezona podbaciti zbog rata u Ukrajini, to se za sada nije odrazilo u onoj mjeri u kojoj su to predviđale crne prognoze. Dapače, nikad više gostiju iz Njemačke, što znači da su uspjeli povoljnim paket-aranžmanima, koji uključuju prigodne cijene letova i smještaja, ponovno pridobiti klijentelu iz gospodarski najmoćnije europske države. U Antaliji je do kraja prvog tjedna srpnja boravilo više od milijun njemačkih turista. Najveći tamošnji zrakoplovni avioprijevoznik "Turkish Airlines" povećao je broj odredišta u odnosu na 2019., a flotu su pojačali s čak 42 nova zrakoplova.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

Na Cipru za sada ne cvjetaju ruže. Oni su poput Crnogoraca, u velikom broju ovisni o gostima iz Rusije i Ukrajine. Izgubit će, procjenjuje se, šest stotina milijuna eura! Problem je u zabrani letova iz Rusije od strane EU-a, pa se ciparski turizam hrva s velikim poteškoćama. Ciprani se nadaju da će im dio turista iz Rusije do kraja ljeta stići preko Srbije, Gruzije i Izraela, koji nisu uveli sankcije Putinovu režimu.

Inače, osim zbog ljetovanja, pravoslavci rado pohode Cipar zbog vjerskog turizma, a prije svega radi posjeta manastiru Kikos. 

24. travanj 2024 18:24