StoryEditorOCM
ForumSPORNI ZAKON

Ovo je Hrvatska u 21. stoljeću: Ne vjerujem da sam vidjela toliku nečovječnost u Saboru, i sad imamo dijete na samrti!

Piše Ivanka Toma/JL
17. ožujka 2023. - 20:29

- Nastavljamo borbu. Nećemo odustati i spremni smo opet izaći na ulice! - rekla je Suzana Rešetar iz Udruge Sjena nakon saborske rasprave i odbijanja većine da izmijeni Zakon o socijalnoj skrbi kako bi se roditelju njegovatelju nakon smrti djeteta dalo vremena da odžaluje, a ne da se već idućega dana mora prijavljivati na Zavod za zapošljavanje.

Većina je odbila prijedlog Anke Mrak Taritaš (Glas) da se roditeljima još šest mjeseci nakon smrti djeteta isplaćuje naknada.

Sa 77 ruku su izglasali zaključak prema kojem Vlada do ljetne stanke Saboru treba dostaviti izmjene Zakona o socijalnoj skrbi, s posebnim naglaskom na poboljšanje statusa i prava roditelja njegovatelja, uključujući produljenje prava na naknadu nakon smrti djeteta o kojem se brinuo, piše Jutarnji.

Poraz socijalne države

- Nakon svega se osjećamo katastrofalno.

Miješaju se osjećaji tuge, gorčine, nemoći, razočaranja, sramote, susramlja. Rasplakala sam se slušajući raspravu.

Probile su majčinske emocije.

Ne mogu vjerovati da sam toliku nečovječnost danas vidjela u Saboru! I to od ljudi koji bi nam trebali biti servis i prije svega poštovati Ustav - ogorčeno kaže Rešetar.

Na pitanje je li roditeljima njegovateljima koji su pratili saborsku raspravu prišao itko iz vladajuće većine, odgovorila je negativno.

- Danas nam nitko nije prišao.

image
Damjan Tadić/Cropix

Prije nekoliko dana bili smo u Saboru i obišli sve klubove zastupnika, uključujući Klub HDZ-a. Razgovarali smo s Nadom Murganić, koja nam je odmah rekla da će HDZ glasati protiv izmjena Zakona o socijalnoj skrbi.

Tražili smo da ona kao bivša ministrica, kao osoba koja nam je 2017. obećala da će se ovo pitanje riješiti po hitnoj proceduri, ali i kao osoba iz sustava koja zna o čemu pričamo, potakne rješavanje problema.

‘Ne želimo više čekati‘

No, Murganić je u četvrtak kontaktirala kolegicu iz udruge i rekla da će donijeti zaključak da se do ljeta pripreme zakonske izmjene. Ali za nas je to prekasno.

Sada imamo jedno dijete koje je na samrti.

Ne želimo čekati još mjesecima, godinama i gledati kako se masakriraju cijele obitelji - rekla je Suzana Rešetar.

Rekla je da od resornog ministra Marina Piletića nema ni traga ni glasa te napomenula da se s njim više nemaju što sretati jer su cijelo prošlo ljeto razgovarali i dobro je upoznat s problematikom.

- Ovo je pitanje humanosti. Ne tražimo ekstra beneficije niti je posrijedi veliki novac. Samo tražimo da se ljude ostavi u korištenju prava na naknadu dok ne pokopaju svoje dijete, dok ne stanu na noge i ne prođu im prvi šok i žalost - rekla je Rešetar i zaključila da smo jučer doživjeli poraz socijalne države.

Napustili sabornicu

Nakon odbijanja većine da prihvati zakonske izmjene kojima bi se roditeljima njegovateljima produljila naknada za još šest mjeseci nakon smrti djeteta, kompletna je oporba napustila sabornicu.

Prijedlog Mrak Taritaš našao se na dnevnom redu Sabora zahvaljujući potpisima 30 zastupnika iz oporbe, što je prisililo vladajuće da ga rasprave.

- Mijenjala bi se samo odredba članka 68 Zakona o socijalnoj skrbi, prema kojoj roditelj njegovatelj nakon smrti djeteta više nema pravo na naknadu, nego odlazi na burzu, gdje može dobiti oko 280 eura i, ako nema dovoljno, tražiti novac za ukop djeteta - kaže Mrak Taritaš.

Dodaje da u Zakonu o rodiljnim naknadama roditelj, ako mu odmah nakon poroda umre dijete, ima pravo na naknadu tri mjeseca.

Ovdje se, kaže, radi o djeci s kojom su roditelji proveli po 15, 20 godina i nakon što ostanu bez djeteta moraju odžalovati i treba im vremena da se pripreme za drukčiji život.

- Vlada je bešćutno odbila moj prijedlog.

Izglasali su da će do ljeta dostaviti novi prijedlog zakona sa sustavnim i cjelovitim izmjenama, čime su samo priznali da im zakon ne vrijedi ništa! - zaključila je Mrak Taritaš.

Novi zakon ojačat će status njegovatelja

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić prozvao je oporbu za licemjerje jer su "prije samo godinu i pol glasali protiv izmjena zakona kada su uvećane naknade za roditelje njegovatelje".

Obećao je da će novi zakon biti u proceduri 15. srpnja i da će osnažiti status roditelja njegovatelja.

Oporba je redom isticala da je to pitanje humanosti i nema mjesta čekanju. Sandra Benčić iz Zeleno-lijevog bloka rekla je da bi ta zakonska izmjena koštala manje od 5 milijunakuna godišnje.

- Uhićeni ministri, župani koriste pravo 6+6, a obitelj koja se vraća s groblja ostavivši tamo mali bijeli kovčežić to pravo nema - kazao je Davor Dretar iz Domovinskog pokreta, dok je predsjednik SDP-a Peđa Grbin rekao da to nije političko već ljudsko pitanje.

21. travanj 2024 09:33