StoryEditorOCM
Forum"OŠTRE KRITIKE"

"Ovo je igranje vatrom!": u američkom laboratoriju stvoren novi soj virusa, smrtnost mu je čak 80 posto! Stručnjaci su zgroženi, strahuju od nove pandemije

Piše PSD
18. listopada 2022. - 10:49
Znanstvenici su spojili omikron i originalni wuhanski sojTek Image/science Photo Library/Science Photo Library Via Afp

Znanstvenike Sveučilišta u Bostonu kolege su osudile zbog igranja vatrom nakon što se pokazalo da su u laboratoriju stvorili novi smrtonosni soj Covida. Daily Mail je otkrio da je tim kombinirajući omikron i originalni wuhanski soj napravio hibridni virus koji je u studiji ubio 80 posto miševa.

Ovo otkriće pokazuje da se opasna istraživanja o manipulaciji virusima nastavljaju odvijati čak i u SAD-u, unatoč strahovima da su slične prakse možda pokrenule pandemiju.

- Ovo bi trebalo biti potpuno zabranjeno, to je igranje s vatrom, kazao je profesor Shmuel Shapira, vodeći znanstvenik u izraelskoj vladi. Ova praksa manipuliranja virusima u SAD-u je uvelike ograničena 2017. godine.

- Ovo istraživanje je jasan primjer istraživanja funkcija. Želimo li izbjeći sljedeću pandemiju generiranu u laboratoriju, imperativ je pojačati nadzor istraživanja potencijalnih patogena pandemije, rekao je doktor Richard Ebright, kemičar sa Sveučilišta Rutgers u New Brunswicku u New Jerseyu. 

image

Pretpostavlja se da je slično istraživanje potaknulo pandemiju

Arne Dedert/Dpa Picture-alliance Via Afp

Smrtnost je visoka 

Novo istraživanje nije recenzirano od strane kolega i stručnjaka, ali zasad je jasno kako je tim istraživača iz Bostona i Floride izdvojio omikronom protein koji je uvijek bio prisutan u virusu, ali se s vremenom sve više razvijao tako da se veže na ljudske stanice i napada ih. Omikron ima desetke takvih mutacija zbog čega je toliko zarazan, a istraživači su ga dodali izvornom soju koji se prvi put pojavio u Wuhanu na početku pandemije. 

Istraživači su promatrali miševe zaražene novim hibridnim sojem i uspoređivali ih s onima zaraženim originalnim omikronom. Oni zaraženi originalnim virusom su svi preživjeli i imali blage simptome.

- Kod miševa, omikron uzrokuje blagu, nesmrtonosnu infekciju, dok virus koji nosi Omicron S (hibridni soj) uzrokuje tešku bolest sa stopom smrtnosti od 80 posto, stoji u radu znanstvenika koji su dodali kako to signalizira da iako je upravo taj protein odgovoran za infektivnost, promjene u drugim dijelovima njegove strukture određuju njegovu smrtonosnost.

- Istraživanje je jasan primjer zabrinjavajućih istraživanja poboljšanja funkcije i poboljšanog istraživanja potencijalnog pandemijskog patogena (ePPP). Posebno je zabrinjavajuće što se čini da ovo novo ePPP istraživanje američke vlade - poput prethodnog ePPP istraživanja američke vlade o koronavirusima povezanim sa SARS-om na Institutu za virologiju Wuhan koji su možda uzrokovali pandemiju - nije prošlo prethodni odnos rizika i koristi pregled naložen prema zahtjevima američke vlade. Ako želimo izbjeći sljedeću pandemiju generiranu u laboratoriju, imperativ je pojačati nadzor nad istraživanjem ePPP-a. Važno je da se postojeća pravila koja nalažu prethodnu procjenu rizika i koristi od istraživanja ePPP-a slijede, a imperativ je da dužnosnici američkih vladinih agencija koji su opetovano izlagali javnost opasnosti opetovanim kršenjem postojećih pravila budu pozvani na odgovornost, rekao je doktor Ebright.

image

Ovakva istraživanja mogu biti jako opasna 

Microgen Images/science Photo Li/Science Photo Library Via Afp

 

 

28. svibanj 2023 15:13