StoryEditorOCM
ForumAFERA JANAF

Ovo je kuća HDZ-ovca Barišića, njegovi susjedi: ‘Pišu se gluposti. Čovjek radi od jutra do mraka‘

Piše Hajdi Karakaš Jakubin/JL
17. rujna 2020. - 14:48

Kad se jutros pojavila vijest da je Dražen Barišić (52), saborski zastupnik iz redova HDZ-a i dugogodišnji gradonačelnik Velike Gorice umjesto na radnom mjestu završio u policijskim lisicama, njegovi sugrađani ostali su zatečeni. Ubrzo su iz Ureda gradonačelnika demantirali informaciju o uhićenju, kao i sam Barišić, ustvrdivši da uhićen nije te da ide na sastanak. To je i točno obzirom da ga štiti imunitet, a u Sabor je u međuvremenu stigao zahtjev da mu se isti skine.

I dok Barišić negdje u metropoli u ovim trenucima iščekuje daljnje poteze institucija, u njegovoj kući u Gradićima na velikogoričkom području vlada nervoza s obzirom na informacije koje cure po medijima te da će uskoro uslijediti pretres kuće.

Susjedi prvog čovjeka Velike Gorice u najmanju su ruku zgroženi. S nevjericom čitaju vijesti o velikoj aferi, a jedna od susjeda je podsjetila da kad je došla korona i država se našla u lockdownu, da je Barišić odmah donio odluku o uskrati dijela plaće onima s najvišim primanjima u Gradu.

image
Damir Krajač/cropix

- Doista ne znam što bi se njemu moglo stavljati na teret, a novinari često pišu gluposti. Čovjek radi od jutra do mraka i svakodnevno nam daje do znanja svojim djelima da mu je baš svaki čovjek bitan. Neki dan sam baš pročitala da je prema godišnjem izvješću Fine, lani Gorica bila među 10 gradova u zemlji čiji su poduzetnici ostvarili najveću dobit. Ne znam jel' do Barišića, ali on nam vodi grad više od desetljeća. Inače, on i supruga, koja je ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje VG su baš ljubazna obitelj. Imaju dvije velike kćeri i ni po čemu ne odskaču od nas malih ljudi - kaže za Jutarnji jedna Barišićeva susjeda. 

Drugi susjed, pak, ogorčen pojedinim potezima Barišića ne štedi ga te kaže da ga je "sram što grad vodi čovjek koji u Saboru, tijekom prošlog saziva, pune četiri godine nije progovorio niti jednu jedinu riječ".

- Tu je pričljiv i pritom aktivan na društvenim mrežama slikom, tekstom pa i zvukom. Kad su objavili mediji da je on jedan od četvero koji nisu ni zucnuli u Saboru, počeli smo ga zbog toga podbadati, no na to je samo odmahivao rukom. Baš kao što je odmahivao kad se s njegovom imovinom odnosno imovinskom karticom bavilo Povjerenstvo za odlučivanje o sukoba interesa. Obrazovan je, elokventan i tri puta je uzastopce izabran za gradonačelnika, a kako pravosuđe u našoj zemlji često podbaci, ne bih se začudio da i u ovom slučaju nakon pompoznog uhićenja 'pojede vuk magare' - zaključio je susjed velikogoričkog gradonačelnika. 

Barišić: ‘Neće biti narušena većina, nema krize‘

Gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić oglasio se u Hrvatskom saboru o uhićenjima u slučaju Janaf.

- Danas sam bio na svom radnom mjestu, sada sam u Saboru i spreman sam odgovarati na sva pitanja svih relevantnih institucija. Nisam angažirao odvjetnika i nije me nitko kontaktirao. Ja sam zastupnik u Hrvatskopm saboru. Danas će biti sjednica, spreman sam odgovarati na sva pitanja, ponašati se onako kako će sustav tražiti. Grad je svake godine imao odlično mišljenje revizije, poslovao je, proaktivan je. Tvrtka koja je spomenuta je također pozitivna, imamo EU projekte, radimo uz interne i eksterne kontrole dobar posao. Vjerojatno postoje neki protokoli ali nisam nikad imao ovakva iskustva pa ne znam, rekao je Barišić.

Na pitanje o tvrtki iz Ivanić Grada koja se spominje kao poveznica između Janafa i gradova, Barišić kaže:

- To ne znam postoji li posao, vjerujem da ne postoji nikakav rep. Vjerujem da je sve što je bilo rađeno bilo po zakonu. Grad je poslovao s tom tvrtkom, mislim da trenutno nemamo nijedan aktivan ugovor. Nisam baš siguran. Možda neka naša trgovačka društva imaju. To su elektroposlovi. Ta tvrtka se pojavljuje na području Zagrebačke županije kao relevantna i ima sve potrebne reference, ostvaruje veliki prihod. Ona je često izvođač radova. Osobno poznajem odgovorne ljude u tvrtki. Ja sam još od 2009. godine gradonačelnik Velike Gorice i poznajem jako puno ljudi, a gospodina Kovačevića iz Janafa ne poznajem i ne mogu se sjetiti jesmo li se ikada sreli. Nemam njegov broj telefona..., rekao je Barišić, a na pitanje o stabilnosti vladajuće većine kaže: 

- Neće biti narušena nikakva većina niti će doći do bilo kakve krize. 

19. travanj 2024 23:32