StoryEditorOCM
ForumDA NE POVJERUJEŠ

Ovo je najbolja vijest za umirovljenike u povijesti: 13. mirovina! I nije slučajno da se sve to događa u izbornoj godini...

Piše Marijana Cvrtila/SD
14. travnja 2023. - 15:51
Za umirovljenike je dobar znak da je trinaesta mirovina moguća i činjenica da je iduća godina ‘superizborna‘  Joško Šupić/Cropix

Vjerovali ili ne – ovaj put ima nade! Tim je optimističnim riječima Jasna Petrović, predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske (SUH), zaključila tekst na sindikalnom umirovljeničkom portalu u kojemu je nedavno svoje članstvo obavijestila o izgledima za uvođenje instituta na kojemu SUH radi još od 2008. godine – 13. mirovine kao sustavnog rješenja za sve umirovljenike koje bi bilo i zakonski regulirano.

Nebrojeno puta ta je tema proteklih godina, kako bi rekao naš premijer, "ulazila u eter", a ishodi su uglavnom poznati. Našim najugroženijim "seniorima" umjesto trinaestog ‘poticaja‘ tu i tamo bi ‘kapnuo‘ koji dodatni euro ili kuna, a podsjetimo i kako će uskoro zahvaljujući Vladinom paketu mjera pomoći siromašni umirovljenici s mirovinom do 610 eura dobiti već peti jednokratni novčani dodatak i to u iznosu od 60 do 160 eura.

Činjenice su, međutim, neumoljive – svaki treći umirovljenik u Hrvatskoj u kategoriji je siromaštva, a prema posljednjim podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje s kraja siječnja ove godine, gotovo četvrtina naših umirovljenika, ili njih 280.331, prima najnižu mirovinu koja u prosjeku iznosi 267,79 eura neto ili oko dvije tisuće kuna.

Iako pozdravljaju bilo kakvu privremenu vrstu pomoći za najsiromašnije sugrađane "zlatne dobi", životarenje od dodatka do dodatka za umirovljeničke udruge nije opcija koju će podržavati unedogled. Stoga su na sjednici Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe krajem ožujka dodatno ‘pritisnuli‘ predstavnike Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike da 13. mirovina, ili dodatna naknada uz redovitu godišnju isplatu mirovine, konačno postane stvarnost za sve umirovljenike u Hrvatskoj.

image

Jasna Petrović: Ovaj put ima nade!



 

Damjan Tadić/Cropix

- Kada govorimo o jednokratnim novčanim dodacima, umirovljeničke su udruge ocijenile kako je riječ o ad hoc modelu koji nije sustavan, politički je netransparentan te ponižavajuće za umirovljenike koji su mirovinu stekli svojim radom. Puno bolje bi bilo donijeti neko sustavno rješenje poput modela trinaeste mirovine, a što ne bi koštalo više.

Nakon što su takav prijedlog Sindikat umirovljenika i Matica izložili na Nacionalnom vijeću umirovljenika i starijih osoba te kroz medije, iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike stigle su pozitivne naznake – izvijestila je Jasna Petrović, koja je u razgovoru za naš list potvrdila kako se nešto u tom smjeru "ipak miče".

- Nadamo se da idemo prema dogovoru. Radne skupine koje rade na analizi stanja mirovinskog sustava i donošenju mjera za njegovo unaprjeđenje trebale bi definirati, nadamo se do kraja godine, i mogućnost uvođenja ovog rješenja. Bilo bi izvrsno kada bismo do Božića imali riješeno pitanje uvođenja trinaeste mirovine za sve umirovljenike u Hrvatskoj, zar ne? – kaže predsjednica SUH-a.

Za umirovljeničke je udruge dobar znak da je trinaesta mirovina pred vratima i u tome što su na sjednicu Nacionalnog vijeća predstavnici Ministarstva rada konačno došli s prezentacijom koja daje uvid u praksu isplate 13. mirovine u europskim zemljama "te se prihvatilo ideju uvođenja trinaeste mirovine kao kvalitetnu mogućnost za postizanje adekvatnijih mirovina u Hrvatskoj".

image

Ministar Marin Piletić - hoće li ostvariti najbolju vijest za umirovljenike u povijesti. Nadajmo se da hoće. Svi ćemo mi jednom biti umirovljenici

 

Damir Krajač/Cropix

U Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike (MROSP) raspitali smo se stoga koliko su doista otvoreni za mogućnost da se 13. mirovina u Hrvatskoj uvede kao trajno rješenje.

Iz odgovora koji su dostavili vidljivo je da izrijekom nisu ni potvrdili, ali ni opovrgnuli takvu mogućnost, premda su izostali odgovori o kojim se modelima i iznosima 13. mirovine razmišlja, kao i rokovima u kojima bi to rješenje išlo u primjenu. A to, bez sumnje, u idućoj "superizbornoj" godini nisu nevažna pitanja.

Iz analize koju nam je dostavilo Ministarstvo, vidljivo je i kako u europskim zemljama, pa tako i unutar EU, nema jedinstvenog pristupa i postoje različiti modeli i prakse u pogledu 13. mirovine.

Prema podacima koje je prikupilo Ministarstvo, 12 članica EU, plus Lihtenštajn, isplaćuje 13. mirovinu (Belgija, Cipar, Danska, Italija, Luksemburg, Mađarska, Malta, Poljska, Portugal, Slovačka, Slovenija, Španjolska) i to u različitim oblicima (poput božićnica, regresa, naknada ili kao dijela redovite mirovine).

Deset članica EU, među kojima i one najbogatije poput Njemačke, Francuske, Nizozemske ali i Švedske i Finske, kao i Švicarska koja nije članica EU, ne isplaćuju 13. mirovinu, a pet zemalja (Austrija, Irska, Bugarska, Grčka i Estonija) te podatke nije dostavilo našem ministarstvu.

Za dobrobit svih nas, barem na ovome uzor nam ne trebaju biti najrazvijenije zemlje čijim umirovljenicima možda ovaj trinaesti dodatak i ne treba. Ali, mnogim našim starijim sugrađanima ova bi mjera barem mrvicu mogla uljepšati zlatne godine.

Španjolci i Portugalci imaju 14 mirovina

Umirovljenici u Portugalu i Španjolskoj ne da uživaju trinaest, nego čak 14 godišnjih mirovina – vidljivo je iz analize MROSP-a o isplati 13. mirovine u europskim zemljama.

Naime, u Španjolskoj se sve mirovine temeljene na doprinosima isplaćuju godišnje u 14 isplata i to kroz dvanaest mjeseci u godini, plus bonusi u lipnju i studenom. Iznosi bonusa, koji dođu kao svojevrsni regres i malo ranija božićnica, identični su iznosima mjesečne mirovine.

Slično je i u Portugalu, samo ondje se "davanje koje odgovara dodatnom iznosu mirovine" u obliku regresa i božićnice, uz redovitu mirovinu, isplaćuje svake godine u srpnju i prosincu.

I u Belgiji vode računa da njihovi umirovljenici imaju barem dugo i toplo ljeto - 13. mirovina isplaćuje se u obliku regresa u svibnju, iznosi su fiksni i vezani za vrstu mirovine: korisnici koji primaju osobnu ili kumuliranu mirovinu dobivaju 997,17 eura bruto a korisnici obiteljskih mirovina čak 1246,46 eura bruto.

Što tek reći o Dancima koji svojim ‘seniorima‘, sukladno zakonu, svake godine u siječnju osiguravaju 13. mirovinu, koja se ondje zove "ček za starije osobe", u visini od 2363,68 eura?

Na umirovljenicima ne štedi ni Cipar, koji im u prosincu isplaćuje 13. mirovinski obrok u visini od jedne dvanaestine isplaćene mirovine za cijelu godinu.

Trinaestu mirovinu u obliku božićnice u prosincu isplaćuju i Talijani (iznos se temelji na ukupnom iznosu godišnje mirovine podijeljenom s 13), Lihtenštajn (identična iznosu mirovine u prosincu), Luksemburg (22 eura za svaku navršenu ili započetu godinu osiguranja, a za 40-godišnji staž i više limitirana na 880,56 eura).

U Mađarskoj se 13. mirovina isplaćuje u veljači u jednakom iznosu kao mirovina u siječnju, dok se na Malti sva davanja iz socijalnog osiguranja isplaćuju svaka četiri tjedna, što iznosi ukupno 13 isplata godišnje.

U Poljskoj, pak, "dodatna godišnja novčana naknada" umirovljenicima stiže oko Uskrsa, odnosno u travnju, a iznos je jednak iznosu najniže starosne mirovine.

U Slovačkoj je 13. mirovina redovna naknada koja se isplaćuje s mirovinom za studeni, računa se prema posebnoj formuli, a oni s niskom starosnom mirovinom dobivaju 300 eura.

Za nas je svakako zanimljiva susjedna Slovenija u kojoj se 13. mirovina ("godišnji dodatak") isplaćuje sa srpanjskom mirovinom, a iznosi su razvrstani u pet razreda, ovisno o visini redovite mirovine.

Primjerice, oni koji primaju najniže mirovine (do 600 eura) imaju pravo na najviši dodatak u visini od 455 eura, dok oni s najvišim mirovinama (iznad 1020,01 eura) dobivaju 145 eura trinaeste mirovine.

U većini zemalja iznosi 13. mirovine redovito se indeksiraju na godišnjoj razini.

 

25. travanj 2024 23:36