StoryEditorOCM
ForumZRAKOPLOV HRZ-A

Pad MIG-a: pronađen i drugi pilot koji se katapultirao iz letjelice, ozlijeđene su mu noge. Doznao se uzrok nesreće

Piše JL, PSD
6. prosinca 2022. - 16:50

16:40 - O pronađena oba živa pilota iz srušenog borbenog aviona dvosjeda MIG-a 21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, izvijestio je i MORH u utorak popodne. Tijekom njegova pada piloti su se uspješno katapultirali i prizemljili.

Piloti su u stabilnom stanju i izvan životne opasnosti. Pronađeni su u okolici općine Voćin, jednog je zbrinuo tim HGSS-a, a drugog vatrogasci. Oba će biti prevezena u bolnicu na liječnički pregled.

Oni su se iz zrakoplova MIG-21 dvosjeda, koji se srušio tijekom planske obučne aktivnosti kod Slatine, uspješno katapultirali i prizemljili.

Na mjesto nesreće radi potrage i spašavanja odmah su bila upućena dva helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Mi-171, pripadnici Pukovnije Vojne policije te bespilotne letjelice.

Angažirane su bile i operativne snage sustava civilne zaštite: Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite, vatrogasci, Hrvatska gorska služba spašavanja, a na teren su upućeni i policijski službenici i lovci.

MORH će pravovremeno izvijestiti javnost o detaljima.

16:28 - O padu MIG-a oglasio se i premijer Andrej Plenković koji se nalazi u Tirani.

Kazao je kako je razgovarao s ministrom Banožićem koji se vozi na mjesto nesreće.

"Oba pilota su živa, jedan je ozlijeđen. Radilo se o redovitom letu, riječ je očito o tehničkom kvaru, ali istraga će utvrditi", rekao je Plenkovi.

15:55 Jutarnji doznaje da je pronađen i drugi pilot koji se katapultirao iz MiG-a. Ima ozlijeđene noge.

15:38 - Dobro znam taj kraj, mjesto iskoka je vrlo šumovit predio i postoji mogućnost da piloti nisu pali daleko jedan od drugoga, ali zbog konfiguracije terena nisu uspjeli uspostaviti vezu jedan s drugim – kazao je za 24 sata umirovljeni pilot Ivica Ivandić

.15:31 Za nestalim pilotom tragaju helikopter hrvatske vojske i bespilotne letjelice. U potragu se uz vojsku uključili HGSS, civilna zaštita i policija, javlja HRT.

"U potrazi za zrakoplovom u Virovitičko-podravskoj županiji, sudjeluju stanice Požega, Bjelovar i Orahovica dok su u dolasku stanice Zagreb, Zlatar Bistrica, Varaždin, Čakovec, Novska, Slavonski Brod, Vinkovci i Osijek", objavio je HGSS.

15:15 Saborski zastupnik Hrvatskih suverenista i član saborskog Odbora za obranu Željko Sačić komentirao je pad MiG-a, navodeći da ministar obrane Mario Banožić treba podnijeti ostavku.

Napominje kako je bivši ministar Damir Krstičević podnio ostavku u sličnoj situaciji.

Današnji pad MiG-a je sedma vojna zrakoplovna nesreća u Hrvatskoj u zadnjih 12 godina. Samo tijekom 2020. poginula su četvorica pilota

15:07  Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, uzrok nesreće je otkazivanje motora. Također, za Jutarnji je potvrđeno da se jedan pilot katapultirao i javio preko radio-veze, dok za drugim traje intenzivna potraga.

15:03 Nakon informacije o padu MIG-a, ministar obrane Mario Banožić, u dogovoru s predsjednikom Vlade, zaputit će se prema lokaciji pada MIG-a kod Daruvara, a gdje će doći i načelnik Glavnog stožera Hranj i ravnatelj HRZ-a Križanec.

15:02 - Sigurno je da sada slijedi istraga. Saznao sam da su se oba pilota katapultirala. Pretpostavljam da se dogodio neki tehnički problem. Ali svašta je moguće, primjerice da ptica uleti u motor. Prema onome što ja znam je da su oba pilota iskočila - rekao je Selak.

- Što se tiče aviona, nije bitno jesu li novi ili stari. Ne postoje stari ili novi avioni, već ispravni ili neispravni. Nema šanse da je netko odobrio let na neispravnom avionu. Događaju se i padovi F-35 aviona, najnovijih modela - kazao je za Index vojni pilot Ivan Selak.

15:00 Umirovljeni vojni pilot Danijel Borović kratko je za 24 sata komentirao pad MiG-a.

- Teško mi je bilo što reći bez konkretnijih informacija, je li se radilo o letenju po ruti ili akrobatskom. Kod dvosjeda instruktor sjedi iza i kada aktivira sustav za iskakanje, katapultiraju se obojica - kratko je rekao Borović.

14:35 Kod Daruvara se srušio MiG, neslužbeno doznaje Jutarnji list.

Kako doznaje Dnevnik Nove TV, navodno se jedan pilot javio, za drugim slijedi potraga. Navodno je pao na trenažnom letu. U zraku je policijski helikopter, kako je objavio i Flightradar.

Kako neslužbeno doznaje tportal, riječ je o dvosjedu koji je bio na trenažnom letu, a oba pilota su se katapultirala.

O incidentu se na službenim stranicama oglasilo i Ministarstvo obrane.

- Avion Hrvatskog ratnog zrakoplovstva MIG-21 tijekom planske obučne aktivnosti, u utorak 6. prosinca 2022. godine prije 14,00 sati, srušio se na području kod Slatine u Virovitičko-podravskoj županiji.

Poduzete su sve mjere i radnje u cilju pronalaska i spašavanja posade.

Pravovremeno ćemo izvijestiti javnost o detaljima, javili su iz Ministarstva.

 

27. travanj 2024 13:27