StoryEditorOCM
ForumČEKA SE POTVRDA

‘Pao‘ novi rekord, imamo gotovo 7000 novozaraženih. Stožer danas predstavlja nove mjere: evo što bi se sve moglo promijeniti

Piše PSD
5. studenog 2021. - 09:20

8:55 - Kako Jutarnji neslužbeno doznaje, u posljednja 24 sata zabilježeno je gotovo 7000 novozaraženih, što predstavlja novi rekord u Hrvatskoj.

S obzirom na visoke brojke i sve veću popunjenost kapaciteta bolnica danas će biti predstavljene nove mjere koje se mahom tiču proširenja upotrebe covid potvrda.

image
Damir Krajač/Cropix

Ipak, kako neslužbeno doznajemo jučer je utrošeno čak 17.000 doza cjepiva.

8:26 U Hrvatskoj je jučer zabilježeno 6310 novozaraženih koronavirusom, što je uvjerljivo najveća dnevna brojka od početka pandemije.

Među testiranima bila je gotovo polovica zaraženih, a povećan je broj hospitaliziranih na 1680 od kojih 219 na respiratoru. Umrle su 32 osobe.

Ministar zdravstva Vili Beroš potvrdio je na presici nakon sjednice Vlade da će Nacionalni stožer uvesti nove mjere.

Kako je neslužbeno doznao Jutarnji list, digitalne covid potvrde uvode se u sve državne, lokalne i regionalne institucije.

U sklopu mjera koje će danas predstaviti Nacionalni stožer, najviše toga odnosi se upravo na proširenje upotrebe covid potvrda, koje su do sada bile pravilo na okupljanjima iznad sto osoba, zatim na svadbama, klubovima, i sličnim događanjima.

Članovi Stožera s timom tijekom jučerašnjeg popodneva imali su sastanak na kojem su usuglašavali mjere, koje će se po potrebi još tijekom današnjeg jutra još 'peglati'.

No, prema našim izvorima, u primjenu covid digitalne potvrde se neće ići na sve zatvorene prostore gdje je u upotrebi maska, kako se još ljetos najavljivalo. Naime, šoping centri, kafići i restorani bit će izuzeti ove obveze predočenja, ali ona će se koristiti na bazenima i, primjerice, u fitness centrima.

Svugdje gdje bude obvezna potvrda, ona će se odnositi na sve zaposlenike, ali i posjetitelje. Tako da, primjerice, prilikom ulaska u neko ministarstvo, svi moraju imati potvrdu. Također, isto se odnosi i na npr. Finu ili podizanje dokumenata.

Škole će, čini se, biti izuzete od ovog pravila.

Sugovornici nam govore da se od šoping centara odustalo jer su preveliki prostori i nema pretjeranog kontakta koji bi se smatrao rizikom (poput 15 minuta bližeg kontakta), a maske su obveza. U restoranima i kafićima također smatraju da je manji rizik zbog pravila sjedenja za stolom, a prilikom ulaska u objekt, osoba nosi masku sve dok ne sjedne, kao i prilikom odlaska na toalet.

Stožer se, doznajemo, nije odlučio za smanjenje broja osoba na okupljanjima, tako da će tu pravila ostati ista kao i ranije.

Jedna od mjera koju bi danas, doznaje Jutarnji, trebali predstaviti je i ograničavanje radnog vremena do pola noći, izuzev svadbi, uz uvjet covid potvrde, koje će se moći održavati do 2 sata ujutro.

Klubovi kao takvi neće raditi. Moći će imati radno vrijeme do 24 sata, ali po principu kafića, odnosno svi će morati sjediti uz razmak kakav je propisan u kafićima i restoranima.

Sve ostale mjere ostaju na snazi, a njihova provedba će se kontrolirati često i strogo.

02. prosinac 2023 03:48