StoryEditorOCM
ForumEMOTIVAN GOVOR

Papa Franjo: Naša srca su u Betlehemu, gdje je car mira sukobom oružja i logikom rata sprječen naći mjesto u svijetu

Piše Vijesti SD
25. prosinca 2023. - 09:20
Pope Francis leads a mass for the Feast of Our Lady of Guadalupe at St Peter’s basilica on December 12, 2023 in The Vatican. (Photo by Andreas SOLARO/AFP)Andreas Solaro/Afp

Papa Franjo predvodio je misu polnoćku u bazilici Svetog Petra u Vatikanu, a tim povodom uputio je emotivnu poruku kako vjernicima tako i cijelom svijetu.

U svom govoru, na početku obraćanja, papa se osvrnuo na suštinu vjere koju bi trebao prepoznati svaki vjernik, piše klix.ba.

"Dok car broji stanovnike svijeta, Bog ulazi u njega gotovo krišom. Dok oni koji vrše vlast nastoje zauzeti svoje mjesto s velikanima povijesti, kralj povijesti bira put. Nitko od moćnih ne primijećuje ga. Samo nekoliko pastira, potisnutih na margine društvenog života", rekao je papa.

Carev "popis cijele zemlje", kako je rekao papa, na taj način manifestira ljudsku karakteristiku koja se provlači kroz povijest - potraga za moći, slavom, uspjehom, brojevima.

"Svijet je opsjednut postignućima. Međutim, postoji alternativa ovom pristupu. Isus je Bog inkarnacije. On ne eliminira nepravdu odozgo pokazivanjem moći, nego odozdo, pokazivanjem ljubavi. On ne izbija na scenu s neograničenom snagom, već se spušta u uske okvire naših života", poručio je.

Na kraju svog govora, papa Franjo se osvrnuo i na rat u Svetoj zemlji.

"Večeras, naša srca su u Betlehemu, gdje je car mira još jednom odbačen uzaludnom logikom rata, sukobom oružja koji ga i danas sprječava da nađe mjesta u svijetu", zaključio je papa Franjo, piše klix.ba.

01. svibanj 2024 07:34