StoryEditorOCM
ForumRAT JE PORAZ

Papa pozvao da se otvore humanitarni koridori u Gazi: ‘Molim vas, nemojte da bude još prolijevanja nevine krvi‘

Piše Hina
15. listopada 2023. - 15:27

Papa Franjo u nedjelju je pozvao na otvaranje humanitarnih koridora za pomoć Palestincima pod opsadom u Gazi i ponovno apelirao na oslobađanje talaca koje drži militantna islamistička skupina Hamas.

"Snažno molim da djeca, bolesni, starci i žene te svi civili ne postanu žrtve sukoba", rekao je u svom tjednom obraćanju tisućama okupljenih na Trgu svetog Petra.

"Neka se poštuju humanitarna prava, prije svega u Gazi, gdje je hitno i prijeko potrebno zajamčiti humanitarne koridore za pomoć cijelom stanovništvu", rekao je Sveti Otac.

Franjo je to kazao dok Izrael priprema svoje snage za kopneni napad u znak odmazde za neviđene napade kada su Hamasovi borci u izraelskim gradovima pucali na djecu, žene, starce i muškarce i odvodili taoce.

"Toliko ih je već umrlo. Molim vas, nemojte da bude još prolijevanja nevine krvi ni u Svetoj zemlji, ni u Ukrajini, ni bilo gdje drugdje. Dosta je! Ratovi su uvijek poraz, uvijek", istaknuo je Franjo. 

Pozvao je na molitve za iskorjenjivanje "đavolske sile mržnje, terorizma i rata", a vjernike iz cijeloga svijeta da se u utorak pridruže katolicima u Svetoj zemlji u danu posta i molitve za mir.
U petak je Vatikan ponudio posredovanje u sukobu. Kardinal Pietro Parolin, vatikanski državni tajnik, rekao je da je napad Hamasa na izraelske građane "nehuman".

Aludirajući na izraelski odgovor i očekivani kopneni napad, Parolin je kazao kako je "pravo napadnutih da se brane", ali da "čak i legitimna obrana mora poštovati parametre proporcionalnosti".

01. svibanj 2024 06:36