StoryEditorOCM
ForumDOŠLA IZ MAĐARSKE

Pavle Kalinić o krateru na Jarunu: Imam informacije da je to bespilotna letjelica iz sovjetskog doba. Pitam se što je radila naša protuzračna obrana?

Piše Anita Belak Krile
11. ožujka 2022. - 11:17

Prema dosad prikupljenim podacima u hrvatski zračni prostor letjelica je ušla iz smjera istoka prema zapadu, odnosno iz zračnog prostora Mađarske, brzinom od 700km/h na visini od 1300m.

“Nisam bio tamo, ali po informacijama koje imam radi se o bespilotnoj letjelici iz sovjetskog doba Tu-141, ali to ne možete uzeti sa stopostotnom sigurnošću. Jako velika sreća u ovoj nesreći je da nemamo mrtvih ni ozlijeđenih”, rekao je Pavle Kalinić, bivši šef Ureda za hitne situacije grada Zagreba i dodao da možemo biti sretni jer se nije dogodilo kad je na Jarunu bilo puno ljudi.

“Moglo je pogoditi neku zgradu ili školu. Automobili se mogu popraviti, radi se o materijalnoj šteti”, poručio je. Dotaknuo i vojnog roka u Hrvatskoj kazavši kako je tek jučer čuo da on nije ukinut nego zamrznut.

 “Sad vidim i da je naša protuzračna obrana isto zamrznuta. Tako da je dron zalutao, došao do Zagreba, niti ga je tko vidio. Tek lijepo kad je pljusnuo onda je policija intervenirala na poziv građana, prema tome to pokazuje u kojem je katastrofalnom stanju ono što se naziva HV”, rekao je za Media Servis.

image
Goran Mehkek/Cropix

Već prije objavili smo mišljenje stručnjaka za vojnu avijaciju koji tvrdi kako je bespilotna letjelica Tu-141 koja se srušila na Jarunu stigla iz Ukrajine. Ovakvu teoriju još nisu potvrdile hrvatske službe.

Tyler Rogoway, stručnjak za vojnu avijaciju i urednik rubrike The War Zone na portalu The Drive napisao je kako je detaljno proučio vizualne dokaze s fotografija i snimki iz Zagreba te da snažno vjeruje da se u glavnom gradu Hrvatske srušio Tu-141, besplilotna izviđačka letjelica. Rogoway smatra da se dron Tu-141 ozbiljno pokvario te od Ukrajine prešao preko cijele Mađarske ili dijelova susjednih zemalja sve do Hrvatske.

Objavljeno je da je Ukrajina posljednjih dana puštala u rad brze bespilotne letjelice iz sovjetskog doba nakon ruske invazije na zemlju.

"Ukrajina je jedini poznati trenutni operater Tu-141, navodi Rogoway. Ističe kako je prvi na tajanstveni pad u Zagrebu i mogućnost da se radi o bespilotnoj letjelici iz Ukrajine prvi upozorio tviteraš Darkstar_OSINT te da su u pregledu olupine i dostupnih izvješća zaključili da samo jedna letjelica odgovara dijelovima pronađenima u Zagrebu te da se radi o Tu-1421.

"Jedno krilo je ostalo uglavnom netaknuto što je omogućilo potvrdu slutnje da se radi upravo u tom dronu.Ipak, činjenica da je ovaj dron odletio tako daleko od kursa istovremeno je zbunjujuća i alarmantna. Ali to ne bi bio prvi gubitak Tu-141 u ratu. Još jedan je pao u Ukrajini prije samo nekoliko dana", ističe Rogoway.

image
screenshot The Drive War Zone

 Ako se ispostavi da je ovo točno Rogoway postavlja pitanje:

"Dron je očito preletio jednu ili više zemalja. Što radi NATO-ova protuzračna obrana?"

image
Zeljko Puhovski/Cropix
07. svibanj 2024 20:56