StoryEditorOCM
ForumOTROV ILI ZDRAVLJE?

Pazite što kupujete: trgovine pune jabuka iz Srbije i Makedonije lažno deklariranih kao domaće, prskane fungicidom koji je kod nas odavno zabranjen!

Piše PSD
11. travnja 2021. - 08:32
Prošle godine je ubrano oko 55 tisuća tona dok se ove godine zbog niskih temperatura očekuje još manji urodTonči Plazibat/Ilustracija/Cropix

Proizvođači jabuka ovih dana muku muče s hladnoćom i mrazom koji nemilosrdno uništava tek rascvjetale pupove. Još veći problem od ove elementarne nepogode na koju nikako ne mogu utjecati domaćim voćarima stvara nekontrolirani uvoz jabuka, sumnjive kvalitete, koje se prodaju po trgovinama i tržnicama. Suočeni s takvim dampinškim uvozom koji uništava domaću proizvodnju brojni voćari odustaju od proizvodnje jabuka.

Voćnjaci se rapidno smanjuju pa će Hrvati, ako se ovako nastavi, jesti isključivo uvozne jabuke, koje su zaista niže cijene ali i kvalitete, tretirane ko zna s čime. Svjedoci smo da se prodaju uvozne jabuke iz Srbije ili Makedonije deklarirane kao hrvatska proizvodnja, koje su čak tretirane nekim zaštitnim sredstvima koja su već sedam godina zabranjena u Europskoj uniji. Riječ je o fungicidu s aktivnom tvari karbendazimom koji predstavlja veliku opasnost zbog negativnih učinaka na metabolizam hormona kod ljudi.

Na ovo je upozorio veliki proizvođač jabuka Željko Ledinski, inače predsjednik Kriznog stožera pri Hrvatskoj voćarskoj zajednici.

Lažne deklaracije

– Već po samom izgledu tih jabuka i načinu pakiranja utvrdilo smo da to nije iz naše proizvodnje, premda je istaknuta deklaracija da je iz Hrvatske, što je po zakonu kažnjivo – pojašnjava Ledinski, koji naglašava da su takve jabuke trebale odmah biti povučene iz proizvodnje i uništene.

Voćari tako traže strože kontrole uvoza svih vrsta voća te kazne u slučaju kršenja Zakona o nepoštenim trgovačkim praksama, poglavito ako se uvezeno voće deklarirao kao da je proizvedeno u hrvatskim voćnjacima, koji sustavno propadaju.

Prošle godine je hrvatska proizvodnja jabuka bila smanjena, ubrano je oko 55 tisuća tona dok se ove godine zbog niskih temperatura očekuje još i manji urod s hrvatskih plantaža.

Kod proizvodnji jabuka, kao i ostalih voćnih vrsta, veliki problem postaju značajne klimatske promjene te česte elementarne nepogode, a hrvatskim voćarima i dalje nedostaju sustavi za zaštitu od elementarnih nepogoda, naročito tuče, te zaštita od mraza, kao i vrlo važna agrotehnološka znanja.

Proizvodnja jabuka na hrvatskim plantažama pred potpunom je propasti dok Hrvati po trgovačkim centrima kupuju jabuke po visokoj cijeni. Riječ je o jabukama koje se u Hrvatsku uvoze po cijeni od oko jedne kune za kilogram da bi se kasnije naivnim kupcima prodavale po deset puta skupljoj cijeni.

Najveći problem hrvatske proizvodnje je nedostatak hladnjača za skladištenje jabuka te nepostojanje prerađivačkih kapaciteta za plodove niže kvalitete, koji su ispravni za konzumaciju ali ne udovoljavaju tržišnim standardima.

Domaći voćari smatraju da bi država trebala donijeti takve zakone koji bi velikim trgovačkim lancima propisali da na svojim policama moraju imati minimalno 50 posto voća i povrća proizvedenog na hrvatskim plantažama. Dok se to ne dogodi domaća proizvodnja će rapidno padati. O tome svjedoče i podaci Državnog zavoda za statistiku koji unazad desetak godina pokazuju da su se površine pod nasadima jabuka smanjile. Tako je 2008. godine pod jabukama bilo 6404 hektara, za razliku od 2019. godine kada smo pali na samo 4946 hektara.

Niski prinosi

– Mala ulaganja i investicije u suvremene tehnologije te manje od pet posto površina pod navodnjavanjem, dovode do vrlo niskih prinosa po hektaru proizvodnje u odnosu na zemlje najbolje proizvođače jabuka, iz kojih na hrvatsko tržište dolaze značajne količine jabuka – pokazuju analize Smartera, konzultantske tvrtke specijalizirane za poljoprivredu i prehrambenu industriju. – Osim nedostatka suvremenih tehnologija i znanja, hrvatski voćnjaci su u prosjeku stari, te je čak i više od 25 posto svih nasada starije od 20 godina.

Neujednačena proizvodnja jabuka s tako velikim godišnjim kolebanjima stvara velike probleme proizvođačima i zbog poremećaja koji se uslijed toga javljaju na tržištu. Ova pojava dovodi do toga da je kontinuirano prisutan relativno visoki uvoz jabuka jer sudionici na tržištu (trgovci) imaju dugogodišnje stabilne ugovore s proizvođačima izvan Hrvatske koji im jamče sigurnost opskrbe – pojašnjavaju u Smarteru.

Po mišljenju stručnjaka jedini izlaz iz krize proizvodnje jabuka je udruživanje proizvođača u proizvođačke organizacije, što je trend u zemljama EU-a. Samo tako je moguće osigurati dovoljne količine jabuka ujednačene kvalitete, koje će potrošači znati prepoznati i razlikovati od jabuka iz uvoza.

06. svibanj 2024 16:28