stdClass Object ( [id] => 1073090 [title] => Pedijatrica o smrti dječaka: Reakcija se javlja između 10. i 14. dana, a teško ju je prepoznati jer su djeca negativna na testu na koronavirus [alias] => pedijatrica-o-smrti-djecaka-reakcija-se-javlja-izmedu-10-i-14-dana-a-tesko-ju-je-prepoznati-jer-su-djeca-negativna-na-testu-na-koronavirus [catid] => 305 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u noći sa subote na nedjelju preminuo je 10-godišnji dječak koji je bio pozitivan na koronavirus, i to je najmlađa žrtva COVID infekcije u Hrvatskoj.

Dječak, prema zasad poznatim informacijama, nije imao nikakve druge bolesti, ali je vjerojatno preminuo od rijetke, ali teške komplikacije Covida-19. Kako je u nedjelju novinarima potvrdio ministar zdravstva Vili Beroš, dijete je najvjerojatnije preminulo od multisistemskog inflamatornog sindroma MIS-C, odnosno multisistemske upalne reakcije koja je, prema literaturi, moguća u dječjoj dobi od 2 do 15 godina. Zovu ga još i post-covid sindromom jer se može javiti i nekoliko tjedana nakon zaraze i u tijeku oporavka.

- Nažalost, to je jedna od najtužnijih vijesti od početka globalne pandemije. Izražavam sućut obitelji. Od Klinike za dječje bolesti te Klinike za infektologiju zatražio sam očitovanje, dobio sam najveći dio dokumentacije, ali zbog Zakona o zaštiti prava pacijenata ne mogu zasad sve iznositi - istaknuo je ministar Beroš.

- Dječak je bio pozitivan na novi koronavirus i najvjerojatnije je preminuo od multisistemske upalne reakcije. To je zbivanje trigerirano samom infekcijom. Dolazi do prekomjernog upalnog odgovora u organizmu koji zahvaća krvne žile i na taj način može zahvatiti i više organa, srce, pluća, bubrege, i nažalost nerijetko završava najtežim ishodom - kaže Beroš, dodajući kako se do završetka svih daljnjih koraka i analiza ne može apsolutno tvrditi da je to točan uzrok, međutim, da se prema dosadašnjim izvještajima najvjerojatnije to dogodilo.

Nije bilo propusta

Kaže kako nije bilo propusta pedijatara i drugih mjerodavnih, te da je prilikom inicijalnog prijama dijete bilo negativno te je dominirala druga, konkretno, probavna simptomatologija, zbog čega je i operiran „ali je slijed zbivanja doveo do ovakvog ishoda“.

- Prema dokumentaciji koja mi je jutros dostavljena, zasad ne mogu reći da je bilo kakvih propusta u liječenju, odnosno brzini liječenja, jer je dijete zaprimljeno i adekvatno obrađeno. Prvi test je bio negativan, možda čak i dva, nakon toga je i operirano, sve u nastojanju da se riješi problematika, ali eto, nažalost, sudbina nije htjela da to ide u dobrom smjeru - odgovorio je ministar Beroš na novinarski upit, te ponovio kako je ovo iznimno i na svjetskoj razini te da i dalje nema povećane incidencije na koronavirus u djece i da u nas nema prijetećih sličnih slučajeva.

Ravnatelj Klinike za dječje bolesti u Zagrebu Goran Roić, medijima je u nedjelju potvrdio kako je dječak u tu bolnicu primljen u četvrtak 21. siječnja, nakon što je nekoliko dana ranije imao povišenu temperaturu, glavobolje i bolove u trbuhu. Zbog sumnje na akutno zbivanje u trbuhu uz ostalo je napravljena laboratorijska i dijagnostička obrada koja je ukazala na poremećaje rada jetre, bubrega, poremećaj koagulacije i znakove sepse. Prebačen je u jedinicu intenzivnog liječenja i hitno operiran. Međutim, prije anestezije došlo je do zastoja rada srca pa je reanimiran. Nakon što je stanje stabilizirano dovršen je operativni zahvat, ali je s obzirom na ukupno stanje bila potrebna kardiovaskularna potpora, a stavljen je i na respirator.

Liječnici su posumnjali na multiorganski inflamatorni sindrom, a u međuvremenu je novi nalaz potvrdio kako je dijete pozitivno na koronavirus te je dogovoreno da se dječak prebaci u Kliniku za infektivne bolesti, gdje je nažalost preminuo.

Imunološki odgovor

Od sindroma MIS-C u splitskom KBC-u u posljednja dva mjeseca liječilo se šest ili sedam mališana. Na svu sreću svi oni su izliječeni i nitko od njih nije razvio težu kliničku sliku niti bio životno ugrožen.

O čemu ovisi kakvu će kliničku sliku razviti neko od djece, porazgovarali smo s dr. Snježanom Kapor Jeričević, splitskom pedijatricom.

- Klinička slika ovisi o imunološkom odgovoru organizma na infekciju, odnosno koliko je čije tijelo otporno i koliko se može othrvati bolesti. Radi se o autoimunoj reakciji samog organizma, najčešće nakon infekcije Covidom i to negdje između 10. i 14. dana od obolijevanja Covidom - kaže dr. Kapor Jeričević.

- Bolest se može manifestirati osipom, konjunktivitisom, vrućicom, čije je trajanje od tri dana pa naviše, povišenim laboratorijskim parametrima (sedimentacija, CRP...), osipom usta šaka i stopala, šokom ili hipotenzijom (sniženi krvni tlak), zatajenjem srca ili upalom srčane ovojnice ili abnormalnostima koronalnih arterija, koje mogu dati sliku infarkta kod djece. Može se pojaviti proljev, povraćanje, bolovi u trbuhu, odnosno problemi s funkcioniranjem probavnog trakta, kao i poremećaj zgrušavanja krvi - kaže dr. Kapor Jeričević.

Da bi se utvrdilo da je MIS-C uvjetovan infekcijom Covida, potreban je dokaz PCR testa, antigenskog testa ili serologije ili podatak o kontaktu sa osobom zaraženom Covidom, koji je ostvaren u protekla dva tjedna.

- Ovo vrlo neugodno stanje liječi se antivirusnim lijekovima, kortikosteroidima, imunoglobulinima, po potrebi antibioticima, te se uvode ostale metode liječenja, ovisno o zahvaćenosti organa - kaže dr. Snježana Kapor Jeričević.

Prema literaturi, smrtnost od MIS-C u djece je niska, iznosi tek oko 1,5 posto. U SAD-u je zabilježeno 1659 slučajeva MIS-C, a 26-ero djece je tijekom 2020. od toga preminulo. U Sloveniji je zabilježeno 48 takvih slučajeva, ali bez smrtnog ishoda djece.

---

Dijete spasila nakon preporuka iz SAD-a

Jedna od majki koja je javno progovorila o agoniji koju je prolazila s 9-godišnjim sinom dok mu napokon nije ustanovljen rijetki i agresivni multisistemski inflamatorni sindrom MIS-C je HRT-ova novinarka i dopisnica iz Pule Jasminka Kalčić.

Ona je na HRT-ovu portalu u otvorenom pismu javno progovorila o patnjama sina Petra, prvog djeteta u Istri i Primorsko-goranskoj županiji kojemu je nešto prije Božića prošle godine dijagnosticiran ovaj takozvani postcovid sindrom, koji ni liječnici u početku nisu prepoznavali.

Ni dječak, niti itko u toj obitelji nije imao Covid-19, odnosno to nisu znali, a Petar ga je, kako je ustanovljeno, prebolio asimptomatski. Međutim, kako su joj objasnili liječnici, tjedan, dva nakon toga tijekom oporavka dobio je multisistemski inlamatorni sindrom ili MIS-C.

Sve je počelo nešto prije Božića nakon što se dječak potužio na glavobolju nakon povratka iz škole, da bi navečer dobio visoku temperaturu 39,9 koja se nije spuštala, a potom je i povraćao. Testiranja u Zavodu za javno zdravstvo, i brzi I PCR test, pokazali su da je negativan na koronavirus, međutim stanje mu se nije popravljalo: „On i dalje gori, ne komunicira, ne jede, ne pije više, povraća slinu. Osip se pojavio pod bradom. Njegova lijepa bijela koža je prošarana flekicama, na dodir nekad mekana, sad gruba“, opisivala je, uz ostalo, majka.

Pomoć je tražila u bolnicama u Puli, a potom i na Kantridi u Rijeci, gdje su posumnjali i na Kawasaki bolest „ali nema otečene zglobove“, bio je zbunjen profesor doktor. Majka se nije dala, a onda su u njezin inbox na facebooku stigle poruke dviju dragih kolegica i tako je počeo put k istini. Liječnica infektologinja iz Londona upozorila je kako dijete ima MIS-C i majku uputila da pita liječnika da dječaku naprave test na COVID antitijela, a sličnu je informaciju dobila i od prijateljice iz New Yorka.

- Ja uporna, glasić vrišti „ne odustaj“! - opisala je Jasminka Kalčić. Uspjela je, test na antitijela na COVID je napravljen i pokazao se – pozitivnim. Petru je određena terapija imunoglobulinom. Dječak se počeo oporavljati, a majka je poručila:

- Znam da ni liječnicima nije lako. Ovo je gadan virus. Da, tek jedan od virusa. Ali, podmukao. I još nov. Čuvajte se, dragi ljudi, pratite simptome i reagirajte. Budite odgovorni, cijepite se. Ovo nije smijurija, izmišljotina, fantazija, urota. Ovo je bolest.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DR.KAPOR JERIČEVIĆ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [extra_fields_search] => DR.KAPOR JERIČEVIĆ 1 1 1 1 1 1 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-01-25 08:24:54 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Marijana Cvrtila, Ivica Marković [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-01-25 08:25:51 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2021-01-25 06:17:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 271 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 305 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [getCategoryIdFromPath] => 0 [getFeedByRelatedModules] => 0 [theme] => default [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--forum [menu_text] => 1 [menu_show] => 0 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske i svijeta [menu-meta_keywords] => hrvatska, politika, svijet, crna kronika, biznis, regija [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Forum [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/01\/25\/15765748.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Opasni virus ne ubija samo stare i od ranije bolesne"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1141","k_15765748_1280.jpg":"1280x1280","k_15765748_1024.jpg":"1024x1024","k_15765748_640.jpg":"640x640","k_15765748_480.jpg":"480x480","k_15765748_340.jpg":"340x340","k_15765748_220.jpg":"220x220","o_15765748_1280.jpg":"1280x760","o_15765748_1024.jpg":"1024x608","o_15765748_640.jpg":"640x380","o_15765748_480.jpg":"480x285","o_15765748_340.jpg":"340x202","o_15765748_220.jpg":"220x130","h_15765748_1280.jpg":"1280x854","h_15765748_1024.jpg":"1024x683","h_15765748_640.jpg":"640x427","h_15765748_480.jpg":"480x320","h_15765748_340.jpg":"340x227","h_15765748_220.jpg":"220x147","pp_15765748_1280.jpg":"1006x1280","pp_15765748_1024.jpg":"805x1024","pp_15765748_640.jpg":"503x640","pp_15765748_480.jpg":"377x480","pp_15765748_340.jpg":"267x340","pp_15765748_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 1 [type_id] => 204 [authors] => Array ( [0] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3248 [name] => Zadarski.hr [username] => zadarski.hr [email] => zadarski@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$36uy4yzompLPEagNTGzbae6yQyBTk0CZlsiPhkvDr5I/HVqLQ8XUm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 2020-02-11 11:35:22 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/zadarskihr-3248 [profile] => [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/53247558a49b43f6589aa99909e8be96?s=100&default=https%3A%2F%2Fzadarski.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) ) [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 305 [name] => Forum [alias] => forum [description] => [parent] => 301 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"301","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15051373 Threads: 3 Questions: 3155166557 Slow queries: 7047957 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235058615 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 60 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /zadar/forum ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 305 [name] => Forum [alias] => forum [parent] => 301 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /zadar/forum ) ) [link] => /zadar/forum/pedijatrica-o-smrti-djecaka-reakcija-se-javlja-izmedu-10-i-14-dana-a-tesko-ju-je-prepoznati-jer-su-djeca-negativna-na-testu-na-koronavirus-1073090 [printLink] => /zadar/forum/pedijatrica-o-smrti-djecaka-reakcija-se-javlja-izmedu-10-i-14-dana-a-tesko-ju-je-prepoznati-jer-su-djeca-negativna-na-testu-na-koronavirus-1073090?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 629076 [name] => najmlađa žrtva covida [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-01-24 13:56:00 [main_article_id] => 0 [alias] => najmlada-zrtva-covida [link] => /tag/najmlada-zrtva-covida ) [1] => stdClass Object ( [id] => 605696 [name] => koronavirus [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-04-08 15:39:03 [main_article_id] => 0 [alias] => koronavirus [link] => /tag/koronavirus ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DR.KAPOR JERIČEVIĆ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Pedijatrica o smrti dječaka: Reakcija se javlja između 10. i 14. dana, a teško ju je prepoznati jer su djeca negativna na testu na koronavirus [num_of_authors] => 1 [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/25/15765748.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ante Čizmić/Cropix [mainImageDesc] => Opasni virus ne ubija samo stare i od ranije bolesne [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/25/15765748.jpg [title] => Opasni virus ne ubija samo stare i od ranije bolesne Ante Čizmić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

U zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u noći sa subote na nedjelju preminuo je 10-godišnji dječak koji je bio pozitivan na koronavirus, i to je najmlađa žrtva COVID infekcije u Hrvatskoj.

Dječak, prema zasad poznatim informacijama, nije imao nikakve druge bolesti, ali je vjerojatno preminuo od rijetke, ali teške komplikacije Covida-19. Kako je u nedjelju novinarima potvrdio ministar zdravstva Vili Beroš, dijete je najvjerojatnije preminulo od multisistemskog inflamatornog sindroma MIS-C, odnosno multisistemske upalne reakcije koja je, prema literaturi, moguća u dječjoj dobi od 2 do 15 godina. Zovu ga još i post-covid sindromom jer se može javiti i nekoliko tjedana nakon zaraze i u tijeku oporavka.

- Nažalost, to je jedna od najtužnijih vijesti od početka globalne pandemije. Izražavam sućut obitelji. Od Klinike za dječje bolesti te Klinike za infektologiju zatražio sam očitovanje, dobio sam najveći dio dokumentacije, ali zbog Zakona o zaštiti prava pacijenata ne mogu zasad sve iznositi - istaknuo je ministar Beroš.

- Dječak je bio pozitivan na novi koronavirus i najvjerojatnije je preminuo od multisistemske upalne reakcije. To je zbivanje trigerirano samom infekcijom. Dolazi do prekomjernog upalnog odgovora u organizmu koji zahvaća krvne žile i na taj način može zahvatiti i više organa, srce, pluća, bubrege, i nažalost nerijetko završava najtežim ishodom - kaže Beroš, dodajući kako se do završetka svih daljnjih koraka i analiza ne može apsolutno tvrditi da je to točan uzrok, međutim, da se prema dosadašnjim izvještajima najvjerojatnije to dogodilo.

Nije bilo propusta

Kaže kako nije bilo propusta pedijatara i drugih mjerodavnih, te da je prilikom inicijalnog prijama dijete bilo negativno te je dominirala druga, konkretno, probavna simptomatologija, zbog čega je i operiran „ali je slijed zbivanja doveo do ovakvog ishoda“.

- Prema dokumentaciji koja mi je jutros dostavljena, zasad ne mogu reći da je bilo kakvih propusta u liječenju, odnosno brzini liječenja, jer je dijete zaprimljeno i adekvatno obrađeno. Prvi test je bio negativan, možda čak i dva, nakon toga je i operirano, sve u nastojanju da se riješi problematika, ali eto, nažalost, sudbina nije htjela da to ide u dobrom smjeru - odgovorio je ministar Beroš na novinarski upit, te ponovio kako je ovo iznimno i na svjetskoj razini te da i dalje nema povećane incidencije na koronavirus u djece i da u nas nema prijetećih sličnih slučajeva.

Ravnatelj Klinike za dječje bolesti u Zagrebu Goran Roić, medijima je u nedjelju potvrdio kako je dječak u tu bolnicu primljen u četvrtak 21. siječnja, nakon što je nekoliko dana ranije imao povišenu temperaturu, glavobolje i bolove u trbuhu. Zbog sumnje na akutno zbivanje u trbuhu uz ostalo je napravljena laboratorijska i dijagnostička obrada koja je ukazala na poremećaje rada jetre, bubrega, poremećaj koagulacije i znakove sepse. Prebačen je u jedinicu intenzivnog liječenja i hitno operiran. Međutim, prije anestezije došlo je do zastoja rada srca pa je reanimiran. Nakon što je stanje stabilizirano dovršen je operativni zahvat, ali je s obzirom na ukupno stanje bila potrebna kardiovaskularna potpora, a stavljen je i na respirator.

Liječnici su posumnjali na multiorganski inflamatorni sindrom, a u međuvremenu je novi nalaz potvrdio kako je dijete pozitivno na koronavirus te je dogovoreno da se dječak prebaci u Kliniku za infektivne bolesti, gdje je nažalost preminuo.

Imunološki odgovor

Od sindroma MIS-C u splitskom KBC-u u posljednja dva mjeseca liječilo se šest ili sedam mališana. Na svu sreću svi oni su izliječeni i nitko od njih nije razvio težu kliničku sliku niti bio životno ugrožen.

O čemu ovisi kakvu će kliničku sliku razviti neko od djece, porazgovarali smo s dr. Snježanom Kapor Jeričević, splitskom pedijatricom.

- Klinička slika ovisi o imunološkom odgovoru organizma na infekciju, odnosno koliko je čije tijelo otporno i koliko se može othrvati bolesti. Radi se o autoimunoj reakciji samog organizma, najčešće nakon infekcije Covidom i to negdje između 10. i 14. dana od obolijevanja Covidom - kaže dr. Kapor Jeričević.

- Bolest se može manifestirati osipom, konjunktivitisom, vrućicom, čije je trajanje od tri dana pa naviše, povišenim laboratorijskim parametrima (sedimentacija, CRP...), osipom usta šaka i stopala, šokom ili hipotenzijom (sniženi krvni tlak), zatajenjem srca ili upalom srčane ovojnice ili abnormalnostima koronalnih arterija, koje mogu dati sliku infarkta kod djece. Može se pojaviti proljev, povraćanje, bolovi u trbuhu, odnosno problemi s funkcioniranjem probavnog trakta, kao i poremećaj zgrušavanja krvi - kaže dr. Kapor Jeričević.

Da bi se utvrdilo da je MIS-C uvjetovan infekcijom Covida, potreban je dokaz PCR testa, antigenskog testa ili serologije ili podatak o kontaktu sa osobom zaraženom Covidom, koji je ostvaren u protekla dva tjedna.

- Ovo vrlo neugodno stanje liječi se antivirusnim lijekovima, kortikosteroidima, imunoglobulinima, po potrebi antibioticima, te se uvode ostale metode liječenja, ovisno o zahvaćenosti organa - kaže dr. Snježana Kapor Jeričević.

Prema literaturi, smrtnost od MIS-C u djece je niska, iznosi tek oko 1,5 posto. U SAD-u je zabilježeno 1659 slučajeva MIS-C, a 26-ero djece je tijekom 2020. od toga preminulo. U Sloveniji je zabilježeno 48 takvih slučajeva, ali bez smrtnog ishoda djece.

---

Dijete spasila nakon preporuka iz SAD-a

Jedna od majki koja je javno progovorila o agoniji koju je prolazila s 9-godišnjim sinom dok mu napokon nije ustanovljen rijetki i agresivni multisistemski inflamatorni sindrom MIS-C je HRT-ova novinarka i dopisnica iz Pule Jasminka Kalčić.

Ona je na HRT-ovu portalu u otvorenom pismu javno progovorila o patnjama sina Petra, prvog djeteta u Istri i Primorsko-goranskoj županiji kojemu je nešto prije Božića prošle godine dijagnosticiran ovaj takozvani postcovid sindrom, koji ni liječnici u početku nisu prepoznavali.

Ni dječak, niti itko u toj obitelji nije imao Covid-19, odnosno to nisu znali, a Petar ga je, kako je ustanovljeno, prebolio asimptomatski. Međutim, kako su joj objasnili liječnici, tjedan, dva nakon toga tijekom oporavka dobio je multisistemski inlamatorni sindrom ili MIS-C.

Sve je počelo nešto prije Božića nakon što se dječak potužio na glavobolju nakon povratka iz škole, da bi navečer dobio visoku temperaturu 39,9 koja se nije spuštala, a potom je i povraćao. Testiranja u Zavodu za javno zdravstvo, i brzi I PCR test, pokazali su da je negativan na koronavirus, međutim stanje mu se nije popravljalo: „On i dalje gori, ne komunicira, ne jede, ne pije više, povraća slinu. Osip se pojavio pod bradom. Njegova lijepa bijela koža je prošarana flekicama, na dodir nekad mekana, sad gruba“, opisivala je, uz ostalo, majka.

Pomoć je tražila u bolnicama u Puli, a potom i na Kantridi u Rijeci, gdje su posumnjali i na Kawasaki bolest „ali nema otečene zglobove“, bio je zbunjen profesor doktor. Majka se nije dala, a onda su u njezin inbox na facebooku stigle poruke dviju dragih kolegica i tako je počeo put k istini. Liječnica infektologinja iz Londona upozorila je kako dijete ima MIS-C i majku uputila da pita liječnika da dječaku naprave test na COVID antitijela, a sličnu je informaciju dobila i od prijateljice iz New Yorka.

- Ja uporna, glasić vrišti „ne odustaj“! - opisala je Jasminka Kalčić. Uspjela je, test na antitijela na COVID je napravljen i pokazao se – pozitivnim. Petru je određena terapija imunoglobulinom. Dječak se počeo oporavljati, a majka je poručila:

- Znam da ni liječnicima nije lako. Ovo je gadan virus. Da, tek jedan od virusa. Ali, podmukao. I još nov. Čuvajte se, dragi ljudi, pratite simptome i reagirajte. Budite odgovorni, cijepite se. Ovo nije smijurija, izmišljotina, fantazija, urota. Ovo je bolest.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ante Čizmić/Cropix
Ante Čizmić/Cropix
Opasni virus ne ubija samo stare i od ranije bolesne
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/zadar/forum/pedijatrica-o-smrti-djecaka-reakcija-se-javlja-izmedu-10-i-14-dana-a-tesko-ju-je-prepoznati-jer-su-djeca-negativna-na-testu-na-koronavirus-1073090 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e470de2b58316bda6024fa4aa20042abbc126efd [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Pedijatrica+o+smrti+dje%C4%8Daka%3A+Reakcija+se+javlja+izme%C4%91u+10.+i+14.+dana%2C+a+te%C5%A1ko+ju+je+prepoznati+jer+su+djeca+negativna+na+testu+na+koronavirus&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fzadar%2Fforum%2Fpedijatrica-o-smrti-djecaka-reakcija-se-javlja-izmedu-10-i-14-dana-a-tesko-ju-je-prepoznati-jer-su-djeca-negativna-na-testu-na-koronavirus-1073090 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fzadar%2Fforum%2Fpedijatrica-o-smrti-djecaka-reakcija-se-javlja-izmedu-10-i-14-dana-a-tesko-ju-je-prepoznati-jer-su-djeca-negativna-na-testu-na-koronavirus-1073090 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DR.KAPOR JERIČEVIĆ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) )
StoryEditorOCM
ForumDR.KAPOR JERIČEVIĆ

Pedijatrica o smrti dječaka: Reakcija se javlja između 10. i 14. dana, a teško ju je prepoznati jer su djeca negativna na testu na koronavirus

Piše Marijana Cvrtila, Ivica Marković
25. siječnja 2021. - 07:17

U zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u noći sa subote na nedjelju preminuo je 10-godišnji dječak koji je bio pozitivan na koronavirus, i to je najmlađa žrtva COVID infekcije u Hrvatskoj.

Dječak, prema zasad poznatim informacijama, nije imao nikakve druge bolesti, ali je vjerojatno preminuo od rijetke, ali teške komplikacije Covida-19. Kako je u nedjelju novinarima potvrdio ministar zdravstva Vili Beroš, dijete je najvjerojatnije preminulo od multisistemskog inflamatornog sindroma MIS-C, odnosno multisistemske upalne reakcije koja je, prema literaturi, moguća u dječjoj dobi od 2 do 15 godina. Zovu ga još i post-covid sindromom jer se može javiti i nekoliko tjedana nakon zaraze i u tijeku oporavka.

- Nažalost, to je jedna od najtužnijih vijesti od početka globalne pandemije. Izražavam sućut obitelji. Od Klinike za dječje bolesti te Klinike za infektologiju zatražio sam očitovanje, dobio sam najveći dio dokumentacije, ali zbog Zakona o zaštiti prava pacijenata ne mogu zasad sve iznositi - istaknuo je ministar Beroš.

- Dječak je bio pozitivan na novi koronavirus i najvjerojatnije je preminuo od multisistemske upalne reakcije. To je zbivanje trigerirano samom infekcijom. Dolazi do prekomjernog upalnog odgovora u organizmu koji zahvaća krvne žile i na taj način može zahvatiti i više organa, srce, pluća, bubrege, i nažalost nerijetko završava najtežim ishodom - kaže Beroš, dodajući kako se do završetka svih daljnjih koraka i analiza ne može apsolutno tvrditi da je to točan uzrok, međutim, da se prema dosadašnjim izvještajima najvjerojatnije to dogodilo.

Nije bilo propusta

Kaže kako nije bilo propusta pedijatara i drugih mjerodavnih, te da je prilikom inicijalnog prijama dijete bilo negativno te je dominirala druga, konkretno, probavna simptomatologija, zbog čega je i operiran „ali je slijed zbivanja doveo do ovakvog ishoda“.

- Prema dokumentaciji koja mi je jutros dostavljena, zasad ne mogu reći da je bilo kakvih propusta u liječenju, odnosno brzini liječenja, jer je dijete zaprimljeno i adekvatno obrađeno. Prvi test je bio negativan, možda čak i dva, nakon toga je i operirano, sve u nastojanju da se riješi problematika, ali eto, nažalost, sudbina nije htjela da to ide u dobrom smjeru - odgovorio je ministar Beroš na novinarski upit, te ponovio kako je ovo iznimno i na svjetskoj razini te da i dalje nema povećane incidencije na koronavirus u djece i da u nas nema prijetećih sličnih slučajeva.

Ravnatelj Klinike za dječje bolesti u Zagrebu Goran Roić, medijima je u nedjelju potvrdio kako je dječak u tu bolnicu primljen u četvrtak 21. siječnja, nakon što je nekoliko dana ranije imao povišenu temperaturu, glavobolje i bolove u trbuhu. Zbog sumnje na akutno zbivanje u trbuhu uz ostalo je napravljena laboratorijska i dijagnostička obrada koja je ukazala na poremećaje rada jetre, bubrega, poremećaj koagulacije i znakove sepse. Prebačen je u jedinicu intenzivnog liječenja i hitno operiran. Međutim, prije anestezije došlo je do zastoja rada srca pa je reanimiran. Nakon što je stanje stabilizirano dovršen je operativni zahvat, ali je s obzirom na ukupno stanje bila potrebna kardiovaskularna potpora, a stavljen je i na respirator.

Liječnici su posumnjali na multiorganski inflamatorni sindrom, a u međuvremenu je novi nalaz potvrdio kako je dijete pozitivno na koronavirus te je dogovoreno da se dječak prebaci u Kliniku za infektivne bolesti, gdje je nažalost preminuo.

Imunološki odgovor

Od sindroma MIS-C u splitskom KBC-u u posljednja dva mjeseca liječilo se šest ili sedam mališana. Na svu sreću svi oni su izliječeni i nitko od njih nije razvio težu kliničku sliku niti bio životno ugrožen.

O čemu ovisi kakvu će kliničku sliku razviti neko od djece, porazgovarali smo s dr. Snježanom Kapor Jeričević, splitskom pedijatricom.

- Klinička slika ovisi o imunološkom odgovoru organizma na infekciju, odnosno koliko je čije tijelo otporno i koliko se može othrvati bolesti. Radi se o autoimunoj reakciji samog organizma, najčešće nakon infekcije Covidom i to negdje između 10. i 14. dana od obolijevanja Covidom - kaže dr. Kapor Jeričević.

- Bolest se može manifestirati osipom, konjunktivitisom, vrućicom, čije je trajanje od tri dana pa naviše, povišenim laboratorijskim parametrima (sedimentacija, CRP...), osipom usta šaka i stopala, šokom ili hipotenzijom (sniženi krvni tlak), zatajenjem srca ili upalom srčane ovojnice ili abnormalnostima koronalnih arterija, koje mogu dati sliku infarkta kod djece. Može se pojaviti proljev, povraćanje, bolovi u trbuhu, odnosno problemi s funkcioniranjem probavnog trakta, kao i poremećaj zgrušavanja krvi - kaže dr. Kapor Jeričević.

Da bi se utvrdilo da je MIS-C uvjetovan infekcijom Covida, potreban je dokaz PCR testa, antigenskog testa ili serologije ili podatak o kontaktu sa osobom zaraženom Covidom, koji je ostvaren u protekla dva tjedna.

- Ovo vrlo neugodno stanje liječi se antivirusnim lijekovima, kortikosteroidima, imunoglobulinima, po potrebi antibioticima, te se uvode ostale metode liječenja, ovisno o zahvaćenosti organa - kaže dr. Snježana Kapor Jeričević.

Prema literaturi, smrtnost od MIS-C u djece je niska, iznosi tek oko 1,5 posto. U SAD-u je zabilježeno 1659 slučajeva MIS-C, a 26-ero djece je tijekom 2020. od toga preminulo. U Sloveniji je zabilježeno 48 takvih slučajeva, ali bez smrtnog ishoda djece.

Dijete spasila nakon preporuka iz SAD-a

Jedna od majki koja je javno progovorila o agoniji koju je prolazila s 9-godišnjim sinom dok mu napokon nije ustanovljen rijetki i agresivni multisistemski inflamatorni sindrom MIS-C je HRT-ova novinarka i dopisnica iz Pule Jasminka Kalčić.

Ona je na HRT-ovu portalu u otvorenom pismu javno progovorila o patnjama sina Petra, prvog djeteta u Istri i Primorsko-goranskoj županiji kojemu je nešto prije Božića prošle godine dijagnosticiran ovaj takozvani postcovid sindrom, koji ni liječnici u početku nisu prepoznavali.

Ni dječak, niti itko u toj obitelji nije imao Covid-19, odnosno to nisu znali, a Petar ga je, kako je ustanovljeno, prebolio asimptomatski. Međutim, kako su joj objasnili liječnici, tjedan, dva nakon toga tijekom oporavka dobio je multisistemski inlamatorni sindrom ili MIS-C.

Sve je počelo nešto prije Božića nakon što se dječak potužio na glavobolju nakon povratka iz škole, da bi navečer dobio visoku temperaturu 39,9 koja se nije spuštala, a potom je i povraćao. Testiranja u Zavodu za javno zdravstvo, i brzi I PCR test, pokazali su da je negativan na koronavirus, međutim stanje mu se nije popravljalo: „On i dalje gori, ne komunicira, ne jede, ne pije više, povraća slinu. Osip se pojavio pod bradom. Njegova lijepa bijela koža je prošarana flekicama, na dodir nekad mekana, sad gruba“, opisivala je, uz ostalo, majka.

Pomoć je tražila u bolnicama u Puli, a potom i na Kantridi u Rijeci, gdje su posumnjali i na Kawasaki bolest „ali nema otečene zglobove“, bio je zbunjen profesor doktor. Majka se nije dala, a onda su u njezin inbox na facebooku stigle poruke dviju dragih kolegica i tako je počeo put k istini. Liječnica infektologinja iz Londona upozorila je kako dijete ima MIS-C i majku uputila da pita liječnika da dječaku naprave test na COVID antitijela, a sličnu je informaciju dobila i od prijateljice iz New Yorka.

- Ja uporna, glasić vrišti „ne odustaj“! - opisala je Jasminka Kalčić. Uspjela je, test na antitijela na COVID je napravljen i pokazao se – pozitivnim. Petru je određena terapija imunoglobulinom. Dječak se počeo oporavljati, a majka je poručila:

- Znam da ni liječnicima nije lako. Ovo je gadan virus. Da, tek jedan od virusa. Ali, podmukao. I još nov. Čuvajte se, dragi ljudi, pratite simptome i reagirajte. Budite odgovorni, cijepite se. Ovo nije smijurija, izmišljotina, fantazija, urota. Ovo je bolest.

13. svibanj 2024 16:07