StoryEditorOCM
ForumPREGLED GODINE

Pelješki most, presuda HDZ-u, predsjednik polupao lončiće, Rimčev ‘posao stoljeća‘. Ovo je bilo deset najznačajnijih događaja u 2021. u Hrvatskoj

Piše Marina Karlović-Sabolić/SD
31. prosinca 2021. - 18:01

U 2021. godini smo kupovali borbene avione, gledali zvučna hapšenja i slušali brutalna vrijeđanja u državnom vrhu.

Brojili smo mrtve od korone i mijenjali vlast u gradovima i općinama. Nismo se uspjeli pomaknuti sa začelja Europske unije ni po standardu ni po kupovnoj moći. A bez briljantne turističke sezone – koja, treba i to reći, teško da će se tako brzo ponoviti - stvari bi izgledale još i gore. Ipak, nešto sasvim drugo izbilo je na prvo mjesto najznačajnijih događaja u godini na izmaku. Nešto što će definitivno nadživjeti sve uspone i padove iz 2021. I što će ostati i nakon što glavni akteri zbivanja u ovoj godini - i onih pozitivnih jednako kao i onih negativnih - jednoga dana siđu sa scene.

1. PELJEŠKI MOST – u najvećem arhitektonskom pothvatu nakon izgradnje Dalmatine Hrvatska je konačno spojena sa svojim jugom. Za ovaj projekt iskeširane su dvije milijarde kuna, uglavnom iz fondova EU-a. A kako je hrvatska građevinska operativa neslavno propala, most su na koncu morali graditi Kinezi. No to nažalost nije jedina sramota koja prati ovu priču. Pelješki most je gotov, no pristupne ceste još nisu. A kad će? Ne zna se.

image
Tonci Plazibat/Cropix

2. HDZ OSUĐEN ZA KORUPCIJU – pravomoćnom sudskom odlukom HDZ je postao prva stranka u povijesti hrvatske demokracije koja je osuđena za korupciju. Afera Fimi Media razotkrila je političku hobotnicu kojom su HDZ-ov premijer Ivo Sanader i njegova klika izvlačili novac iz državnog proračuna i slijevali ga u privatne džepove i crne stranačke fondove. HDZ je, kako je i nalagala sudska presuda, u državni proračun uplatio 14 milijuna kuna kazne. Objavivši da se na presudu - neće žaliti.

3.UHIĆENJE GABRIJELE ŽALAC – u Sanaderovo vrijeme bankomat za privatno bogaćenje bio je državni proračun, sada postoji sumnja da su tu funkciju preuzeli europski fondovi. Istražitelji sumnjaju da je bivša HDZ-ova perjanica Gabrijela Žalac sudjelovala u namještanju natječaja za nabavku računalnog programa iz EU fondova. U hrvatskom USKOK-u predmet se kiselio mjesecima, navodno zbog nedostatka dokaza protiv bivše ministrice regionalnog razvoja i EU fondova. Uhićenja su uslijedila tek nakon što se slučajem pozabavio Ured europskog javnog tužitelja. Pametnome dosta.

4. NABAVKA BORBENIH AVIONAPlenkovićeva Vlada potpisala je ugovor o nabavci 12 višenamjenskih borbenih aviona tipa Dassault Rafale F3R težak 1,1 milijardu eura. To je najveća kupnja vojne opreme od Domovinskog rata koja bi strateški trebala osigurati hrvatsko nebo idućih dvadeset godina. Ako je, naravno, sa tla bude mogla pratiti odgovarajuća logistika.

5. SMJENA VLASTI U SPLITU I ZAGREBU – građani dvaju najvećih hrvatskih gradova i SDP-u i HDZ-u su pokazali prst dolje. I za nove gradonačelnike izabrali kandidate trećih opcija: Splićani fizičara Ivicu Puljka iz stranke Centar, Zagrepčani aktivista Tomislava Tomaševića iz platforme Možemo. Bila je to prava triska velikim strankama i tektonski pomak u raspoloženju birača. Nabolje ili nagore, to će u iduće tri godine morati pokazati Puljak i Tomašević, na koncu honorirati ili kazniti ih njihovi birači.

6. RAT PROTIV KORONE – ako smo protiv ove pošasti bili uspješni 2020. godine, onda smo kao nacija ove godine pred koronom potpisali kapitulaciju. Više od 12 tisuća naših sugrađana umrlo je od posljedica COVID-a. Gotovo jednako kao u ratu za nezavisnost. I možemo se sad svi skupa tješiti da je za to kriv Stožer i njihove nelogične odluke, da su krivi Plenković, Vlada, Beroš, Capak, antivakseri, biskupi, COVID potvrde i raznorazni Facebook šarlatani. No nemojmo se zavaravati: krivi smo mi jer se na vrijeme nismo cijepili. Besplatnim, lako dostupnim i jednostavnim cjepivom koje je moglo spasiti tisuće života kojih više nema.

7. MILANOVIĆ POLUPAO LONČIĆE – možda je aktualni predsjednik Republike oduvijek bio radikalni desničar, ali se zbog vlastitih karijernih razloga dok je bio u SDP-u nije usudio outati. Možda je doista ozbiljno svjetonazorski skrenuo, a možda mu je samo na Pantovčaku dosadno. Bilo kako bilo, Milanović je u proteklu godinu dana izrekao toliko bedastoća da bi mu i njegova prethodnica Kolinda Grabar-Kitarović mogla pozavidjeti. Srebrenički genocid manje mu je vrijedan od Holokausta nad Židovima. Antifašisti su za njega šibicari koji se prodaju za lovu. Aleksandra Zec ubijena je zbog pljačke. Milorad Dodik je zadnji problem u BiH, Branimir Glavaš zaslužuje da mu se vrate odlikovanja, a u Odboru Vijeća Europe koji izvještava o zlostavljanja migranata na hrvatskoj granici su „štetočine koje stalno negdje zabadaju nos“. Milanović je u 2021. definitivno postao sramota i za sebe, i za svoje vlastite birače.

8. RIMAC PREUZEO BUGATTI – u zemlji kojoj je usud začelje na većini EU ljestvica, poput prave senzacije odjeknula je vijest da Mate Rimac preuzima Bugatti. U priči s mladim poduzetnikom koji je krenuo iz garaže i sa najbržim električnim automobilom Concept one stvorio svjetski start up brend neke stvari možda tek treba rasvijetliti. Ono što je neosporno je da je s Rimcem i njegovim uspjehom Hrvatska dobila priliku da pokaže i svoju svjetliju, uspješniju stranu.

image
Marko Todorov/Cropix

9. RASKOL U SDP-u – nikada se nije dogodilo da predsjednik jedne stranke iz članstva izbaci više od pola svojih saborskih zastupnika. Njih čak 18. I da zbog toga izgubi status najjače oporbene stranke. Upravo na takav potez odlučio se Peđa Grbin, eliminirajući iz SDP-a pripadnike suprotne stranačke struje. Cilj je jasan: Grbin želi spriječiti bacanje klipova pod noge i osigurati si čistu situaciju u stranci. U vrijeme u kojemu se rejting SDP-a strmoglavio na povijesno najniže grane, pitanje je samo je li za taj cilj plaćena previsoka cijena.

10. REFERENDUM O COVID POTVRDAMA – na samom koncu godine Most je prikupio 400 tisuća potpisa za referendum protiv COVID potvrda. Malo na knap, ali ipak dovoljno da zagorčaju život Plenkovićevu HDZ-u. Nije ih pritom bilo previše briga što su hodali po samome rubu, podgrijavajući u dijelu stanovništva antivaksersku histeriju i namjerno izbjegavajući da jasno i izravno pozovu ljude da se cijepe i tako spriječe najgore. Cilj je i ovoga puta opravdao sredstvo. U godini kada se Domovinski pokret raspao, Most se ovom akcijom naumio etablirati kao jedina ozbiljnija snaga desno od HDZ-a. Vjetar u leđa inicijativi dali su biskupi, kao i predsjednik Republike. No profit će, ako ga na koncu bude, izvući samo Most.

07. svibanj 2024 09:59