StoryEditor
ForumOKRNJENA ZVIJEZDA

Petokraka iznad grada: postavljena je na dan odluke o priključenju Rijeke matici zemlji Hrvatskoj, kao i Istre i Zadra koje je okupirala Italija

Piše PSD
20. rujna 2020. - 17:14
Rijeka 2020 Epk

U sklopu Europske prijestolnice kulture 2020., u Rijeci je danas na vrh nebodera postavljena umjetnička instalacija Nemanje Cvijanovića nazvana „Spomenik crvenoj Rijeci – samoobrambeni spomenik“.

Riječ je skulpturi velike, odbačene i zaboravljene zvijezde petokrake u koju je uronjeno 2800 crvenih krhotina stakla koje simboliziraju 2800 poginulih partizana u bitki za Rijeku.

“Ova nakrivljena i okrnjena zvijezda u svojoj primarnoj simbolici komunicira paradoks odbačenog, ali još uvijek „opasnog“ antifašističkog, ali i revolucionarnog nasljeđa, kao simbol međunarodnog radničkog pokreta i borbe za pravednije društvo”,  naveo je autor Nemanja Cvijanović.

Već prilikom najave postavljanja ove instalacije, u izvorno planiranom terminu, 3. svibnja 2020. na Dan oslobođenja Rijeke, izazvala velik interes i burne reakcije političara i javnosti.

Spomenik crvenoj Rijeci postavljen je upravo danas, 20. rujna, na dan kada je 1943., poslije kapitulacije Italije, Izvršni odbor ZAVNOH-a donio odluku, koja je kasnije potvrđena na zasjedanju ZAVNOH-a u Plaškom, o priključenju Rijeke matici zemlji Hrvatskoj, kao i Istre, Zadra te ostalih krajeva koje je u Drugom svjetskom ratu okupirala Italija.

Postavljena na vrh Riječkog nebodera ova umjetnička intervencija reminiscira crvenu zvijezdu koja je na isto mjesto bila postavljena 1945. godine. Zvijezda je izvan dohvata i uperena je prema nebu.

„Ovaj samoobrambeni spomenik otvara pitanje pozivanja (ne)željenoga gosta (zvijezde petokrake) u tkivo grada, pitanje defanzivnosti kao vječnog pratitelja napada na neželjeno i začaranog kruga koji se stvara takvim odnosom, navode organizatori.

image
Rijeka 2020 Epk

Paradoks odbačenog, a i dalje “opasnog” nasljeđa

Instalacija je sastavni dio programa "Izvrnuti džep" – umjetničke intervencije u javnom prostoru u organizaciji Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, u sklopu programskog pravca Doba moći.

Doba moći programski je pravac Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture koji tematizira i istražuje povijesne mijene i aktualne manifestacije moći. 

- Umjetnik Nemanja Cvijanović svoj je rad izveo svjestan trenda selektivnog, ali i sustavnog prepuštanja povijesnih spomenika zaboravu i destrukciji. Krhotine crvenog stakla simbolički preduhitruju vandalizam u kojem petokraka može potencijalno stradati i ukazuju na mogućnost da spomenik sam sebe obrani od uništenja i zaborava. Nakrivljena i okrnjena zvijezda u svojoj primarnoj simbolici komunicira paradoks odbačenog, ali još uvijek ‘opasnog’ antifašističkog, ali i revolucionarnog nasljeđa, kao simbol međunarodnog radničkog pokreta i borbe za pravednije društvo - navode iz Rijeke 2020. 

U tom očekivanom kontekstu, objašnjavaju dalje, umjetnik postavljanjem ove intervencije otvara pitanje može li nakrivljeni i okrnjeni simbol ostati dio identiteta grada pri čemu nakrivljenost zvijezde tematizira i simbolizira poziciju antifašizma u suvremeno doba. Konkretno, može li dijelom identiteta ostati zvijezda koja je dio našeg kulturnog nasljeđa, neovisno o stavu koji uz njega vežemo. Može li samu sebe braniti od povijesnog revizionističkog programa i prkositi mu?

image
Crvena zvijezda na Riječkom neboderu
Rijeka 2020 Epk

Di Pietrantonio: “Spomenik koji nam danas treba više nego ikada”

Talijanski kustos i kritičar Giacinto Di Pietrantonio koji je prošle godine pozvao umjetnika Nemanju Cvijanovića na Bijenale “Autostrada” na Kosovu, o ovoj je skulpturi između ostalog naveo:

“U svom biću zamrznute slike prošlosti i sadašnjosti, ovo djelo postaje nužno u kaotičnom vremenu u kojem su demokratske slobode dovedene u pitanje. Podsjeća nas da se nikada ne smijemo prestati boriti za naše civilizirano biće (…). Ona je spomenik koji nam danas treba više nego ikada”.

image
Crvena zvijezda na Riječkom neboderu
Rijeka 2020 Epk

Izdvojeno

03. prosinac 2020 09:51