StoryEditorOCM
ForumMUP-OVE VIJESTI

Plaćanje na ruke sada pripada prošlosti: policija je preko POS uređaja već sada naplatila više od 81 tisuće kuna, evo o koliko je kazni riječ

Piše PSD
1. srpnja 2022. - 19:21

Kazne za prometne prekršaje više se ne plaćaju na ruke policijskim službenicima, a od danas se ta naplati vrši preko POS uređaja. 

"Do 15 sati naplaćeno 134 transakcija vrijednih 81.200,50 kuna", odgovorili su za RTL iz MUP-a. Dakle radi se o svim kaznama iz djelokruga rada policije, ne samo cestovnom prometu.

Podsjetimo, ministarstvo je nabavilo 600 POS uređaja koji su raspoređeni po policijskim upravama u cijeloj hrvatskoj. POS uređaje će imati policijske ophodnje, motociklisti, ophodni brodovi ali i međunarodni granični prijelazi i policijske postaje.

"Odustajanjem od naplate novčanih kazni u gotovini, Ministarstvo unutarnjih poslova ispunjava preporuke iz Izvješća V. evaluacijskog kruga GRECO-a, stručnog tijela Vijeća Europe specijaliziranog za sprečavanje korupcije, kojima unaprjeđuje kontrolu i nadzor postojećeg sustava plaćanja novčanih kazni policijskim službenicima, te utječe na smanjenje koruptivnih rizika u policiji", priopćili su iz MUP-a.

image
Jure Miškovic/Cropix

Građaninu koji, putem POS uređaja, plati novčanu kaznu na mjestu počinjenja prekršaja uručit će se Potvrda da su novčana kazna i troškovi postupka plaćeni, i slip o obavljenoj transakciji putem POS uređaja.

"Plaćanjem novčane kazne na mjestu počinjenja prekršaja za prekršaj za koji je kao kazna propisana samo novčana kazna do 2.000,00 kuna za fizičku i odgovornu osobu u pravnoj osobi, do 5.000,00 kuna za okrivljenika fizičku osobu obrtnika i fizičku osobu koja se bavi drugom samostalnom djelatnošću i do 15.000,00 kuna za pravnu osobu i s njom izjednačene subjekte, iznos kazne umanjuje se za polovicu iznosa", objasnili su iz MUP-a RTL-u.

Ako građanin želi platiti novčanu kaznu na mjestu počinjenja, ali to nije u mogućnosti učiniti zato što nema karticu kod sebe ili zbog već nekog drugog razloga, policijski službenik će mu uručiti Obavijest o počinjenom prekršaju.

18. travanj 2024 14:45