StoryEditorOCM
ForumOBJAVIO ODLUKE

Planković: Reiner će predsjednik Kluba HDZ-a umjesto Bačića. Tramišak? Ne vraćam se više na tu temu

Piše JL
16. siječnja 2023. - 19:40

U ponedjeljak se u Središnjici HDZ-a u Zagrebu održala Sjednica šireg Predsjedništva HDZ-a nakon čega je predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković dao izjavu

‘Umjesto Branka Bačića, predsjednik Kluba HDZ-a bit će Željko Reiner‘, najavio je premijer. U Sabor se vraća i bivša ministrica Nataša Tramišak. Svoj mandat će umjesto Gorana Ivanovića prepustiti Ivan Radić.

“Obnova je ključni prioritet nakon godine isporuke”, kazao je Plenković. “Razgovarali smo i o drugim temama: potpora Sisku i Glini, obljetnici HDZ-a u Splitu koja je bila sjajna, obljetnici mirne reintegraciji i međunarodnog priznanja.”

“Mislim da ćemo napraviti veliki iskorak u ovih godinu dana. Cijeli proces obnove, bez obzira na nedovoljnu brzinu zamjenskih kuća, ipak je dobio jedan zamah”, dodao je.

Plenković se osvrnuo i na smjenu ministrice Tramišak. “Što se tiče te teme, napomenut ću da nema dileme. Cijeli osječko-baranjski HDZ je lojalna grupacija koja je na izborima napravila jako veliki uspjeh”, rekao je pa nastavio:

“Bilo koja osoba, zastupnik, ministar, ministrica… je pitanje o kojem odlučuje predsjednik Vlade u konzultacijama s nizom aktera.”

“Ne želim ni na koji način dovesti u pitanje da HDZ ne vodi računa o Slavoniji. Ta teza ne postoji”, rekao je premijer pa naveo koji su dosad ministri bili iz tih područja.

Na upit je li ministrica imala neku grešku u radu, premijer je odgovorio: “Ne vraćam se na tu temu više.”

Komentirao je i svoj intervju za francusku televiziju. Rekao je da ga novinari pitaju o obuci ukrajinskih vojnika i da im mora objasniti o čemu je riječ.

"To nije nikakvo prokazivanje, čuo sam Milanovića što je rekao o tome. Zamislite primjerenog trenutka i obljetnicu reintegracije...da mi imamo tezu da su Hrvati nekakvi američki robovi. To su ozbiljne teze, kakva je to antiamerička politika, anti NATO politika, a danas ispraćamo vojsku koja odlazi u NATO-ovu misiju u Poljsku. Apsurdima nikad kraja, političkoj odgovornosti, za greške koje je napravio SDP, Domovinski most, nikad kraja. To su ozbiljne političke greške kojima se svi u međunarodnoj zajednici čude.

Pitaju se helou, ali znaju oni koji nas promatraju tko je tko. Znaju da je Vlada bila za, a ovi nek’ se peru", rekao je premijer o glasanju u Saboru za obuku ukrajinskih vojnika.

"Ja govorim o tome jer me novinari o tome pitaju", kazao je.

17. travanj 2024 05:41