StoryEditorOCM
ForumBRZE KONZULTACIJE

Plenković ima dovoljno ruku u Saboru: podršku mu već dali HNS, Čačićevi Reformisti i zastupnici manjina

Piše PSD
6. srpnja 2020. - 13:33

"Predsjednik Vlade obavio je inicijalni krug konzultacija sa svim izabranim predstavnicima nacionalnih manjina, HNS-om te Reformistima. Oni daju jasnu potporu novoj parlamentarnoj većini i Vladi HDZ-a koju će predvoditi Andrej Plenković" – potvrdio je glasnogovornik Vlade Marko Milić.

Više je scenarija po kojim HDZ može sastaviti Vladu, a najizgledniji je  upravo ovaj da će se njihovim zastupnicima (66 mandata) priključiti osam predstavnika nacionalnih manjina (Milorad Pupovac, Dragana Jeckov, Boris Milošević, Robert Jankovics, Furio Radin, Vladimir Bilek, Veljko Kajtazi i Ermina Lekaj Prljaskaj) te Reformisti Radimira Čačića i dosadašnji koalicijski partner HNS. Potonji su osvojili svaki po jedan mandat, čime bi zbroj mandata došao točno na 76, koliko je potrebno za  formiranje saborske većine. 

Radimir Čačić je za Slobodnu Dalmaciju potvrdio kako će podržati Plenkovićevu Vladu, te  dodao da u obzir ne dolaze "nikakvi Hasanbegovići i Zekanovići“. Čačić će ostati varaždinski župan, a umjesto njega u Sabor će ići Natalija Martinčević, šefica varaždinskog ogranka Reformista.   

Premijerov savjetnik Mario Kapulica uvjeren je da će nova Vlada biti formirana najkasnije do kraja srpnja i da će imati komotnu većinu.

"Ovo spada u red povijesnih rezultata HDZ-a, poput onih iz Tuđmanovog vremena. Danas će već vodstvo stranke krenuti s razgovorima o formiranju vlade. Moramo vladu što prije oformiti s obzirom na stanje kakvo jest – izjavio je Kapulica.

Poslijepodne u 17 sati održava se zajednička sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a. Analizirat će se razultati izbora, a očekuje se da će Plenković dobiti podršku za sastavljanje nove Vlade uz podršku manjinskih zastupnika, Reformista i HNS-a.  

20. travanj 2024 08:15