StoryEditorOCM
ForumOSVRT PREMIJERA

Plenković: "Indikativan je tajming Horvatovog uhićenja, očekujem da DORH obavijesti javnost otkud takva žurnost"

Piše JL
19. veljače 2022. - 13:23

Premijer Plenković je izašao pred novinare i govorio o ministru prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darku Horvatu, piše Jutarnji list.

- Nakon ovakvog tjedna punog velikih političkih događaja, dolaska nosača aviona Harry S Truman, usvajanja paketa antiinflatornih mjera, dogovora koji sam postigao s Ursulom von der Leyen o produljenju roka za povlačenje EU novca za obnovu, nakon strategije poljoprivrede u Saboru i potpisivanja autoceste Lekenik-Sisak, zahvaljujući DORH-u imamo sada jednu novu temu za koju smo saznali iz medija da je jutros očito napravljen pretres kuće ministra Horvata. Sada vidim da je uhićen i da je očito u tijeku kriminalističko istraživanje. Koliko čujem, to se odnosi na razdoblje kada je bio ministar gospodarstva u našoj prvoj Vladi. Također, vidim da se spominju i drugi dužnosnici, Aladrović, Milošević i Tolušić. Sasvim sigurno je indikativan tajming. Takva žurnost DORH-a u vezi s kaznenim djelima koja su se navodno dogodila u 2018. Sada svi mogu vidjeti da DORH i pravosuđe nisu pod HDZ-ovom šapom, ali očito imaju nekakav razlog za žurnost. Ovo se, koliko zna, dogodilo samo jednom, krajem 90-ih godina, očekujem da DORH obavijesti javnost otkud takva žurnost.

- Smatram da je apsolutno neprihvatljivo da čujemo komentare ljudi koji ne bi trebali imati nikakvo saznanje o ovome. Očito netko iz sustava pušta informacije novinarima, koji onda to komentiraju i kreiraju dojam nekakve dramatičnosti. Pozivam DORH da se javno očituje o toj dramatičnosti. Državna odvjetnica bi trebala stati pred kamere i objasniti kakve su to žurnosti, rekao je Plenković.

RANIJE

12:46 Odvjetnik Darka Horvata Vladimir Terešak telefonski je za HTV potvrdio da je izvršena pretraga, da je ministar formalno uhićen i bit će ispitan u Uskoku. "Ja ću doći na ispitivanje u Uskok", rekao je.

Na pitanje za što ministra terete odvjetnik je kazao da je je riječ o zlouporabi položaja, ali da mu detalji nisu poznati.

12:36 Predsjednik SDP-a Peđa Grbin izjavu za medije o situaciji s ministrima trebao bi dati u 14 sati.

12:25 Oglasio se i glasnogovornik Uskoka Sergej Abramov.

- U tijeku je uhićenje i provođenje hitnih dokaznih radnji kao rezultat istraživanja koji ovaj ured vodi s policijskim nacionalnim Uskokom. Istraživanjem je obuhvaćemo više osoba, možemo potvrditi da je među uhićenima jedna osoba državni dužnosnik. Sumnja se da su počinile kaznena djela protiv službene dužnosti. O daljnjem postupanju javnost će biti obaviještena, rekao je Abramov.

12:22 Kako smo neslužbeno doznali, na sastanku u Banskim dvorima nakon kojeg se očekuje obraćanje premijera Plenkovića, sudjelovao je dio ministara, a navodno je pozvano i uže predsjedništvo HDZ-a.

12:04 "Ministar Horvat nije odveden na ispitivanje. Kod njega je izvršena pretraga doma, nakon čega je uhićen i bit će ispitan u popodnevnim satima u prostorijama USKOK-a u Zagrebu", potvrdio je u izjavi za Media servis njegov odvjetnik Vladimir Terešak.

12:02 Marija Selak Raspudić iz Mosta za televiziju N1 je komentirala akciju policije i USKOK-a u kojoj je izvršen pretres kuće ministra graditeljstva, Darka Horvata, a on odveden na ispitivanje.

- Očekujemo prijevremene izbore! Komentar može biti samo jedan, a to je raspisivanje prijevremenih izbora. Ovo više nije iznimka, nego pravilo, rekla je Selak Raspudić, dodavši da premijer Plenković, čak i kad pokušava izmijeniti ministre, ponavlja isti obrazac.

- Jedino što mi možemo zatražiti su prijevremeni izbori. Hrvatska se mora probuditi i ne, Hrvatsku ne mora voditi koruptivna organizacija, rekla je.

Zastupnica Možemo! Sandra Benčić oglasila se na Twitteru.

- Ova Vlada je propala. Nitko više ne može tvrditi da se može upravljati iznimno zahtjevnim procesima obnove, pandemije, inflacije s Vladom u kojoj su ministri konstantno pod istragama Uskoka zbog umočenosti u korupcijske afere. Pitanje odlaska HDZ-a je pitanje opstanka ove zemlje, napisala je.

02. svibanj 2024 20:08